Tarih: 26.11.2025 22:51

'Hiçbir sistem bu kadar bozulmayı kaldıramaz'

Facebook Twitter Linked-in

Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Küresel Üçkâğıtçılık" başlıklı son yazısında, küreselleşmenin günümüzde nasıl denetimsiz bir yapıya dönüştüğünü ve kapitalist sistemdeki bozulmayı tüm yönleriyle değerlendirdi. Eğilmez, küresel düzende "sistem dışı para kazananlar ile yasadışı para kazananların, yasal yollarla kazananları kenara ittiğini" belirterek, hiçbir ekonomik yapının bu seviyede bir çürümeyi kaldıramayacağını belirtti.

'ÇİN'İN LİDERLİĞİNİ KABUL ETTİ'

Küreselleşme başlangıçta özgürlük ve işbirliği vaat etti. G20'nin kurulması bunun işaretlerinden biri oldu. Ancak ABD'nin hegemonik politikaları G20'yi işlevsiz kıldı ve dünya yeniden kutuplaştı. Eğilmez, "Bugün batı bloku denilen Amerika kıtaları, Avrupa kıtası, Batı Asya, Japonya, Kore, Tayvan, Türkiye ve diğerleri büyük ölçüde ABD'nin hegemonyasını kabul etmiş durumda bulunuyor. Buna karşılık Doğu ve Güneydoğu Asya Çin'in liderliğini üstü kapalı şekilde kabullenmiş görünüyor" dedi.

'BAZILARINDA AĞIRLIK ÖZEL KESİMDE BULUNUYOR'

Eğilmez, kapitalizmin uygulamada net bir standardı olmadığını vurgulayarak, "Bazı ülkelerde daha düzgün bir demokrasi eşliğinde uygulanırken bazı ülkelerde otokrasi altında yürütülüyor, bazı ülkelerde devletin ekonomideki ağırlığı ötekilere göre çok daha fazlayken bazılarında ağırlık özel kesimde bulunuyor" ifadelerini kullandı.

'DENETİM KAYBOLDU'

Sermaye hareketlerinin serbestleşmesiyle yatırım özgürlüğü avantaj sağladı. Eğilmez, "Başlangıçta herkesin istediği alanda istediği yatırımı yapabilmesi büyük bir avantaj gibi görüldü. Ancak işler tümüyle denetimden çıkınca sistem tam anlamıyla bir kumarhaneye döndü" dedi. Sistem dışı ve yasadışı kazanç sağlayanların, yasal yollarla kazananları geri planda bıraktığını vurguladı.

'KUMARHANE SİSTEMİ BÜYÜYOR'

Eğilmez, "Denetimin uzak kaldığı ortamda küreselleşme, her geçen gün daha yaygın biçimde dolandırıcılık ve kumarhane sisteminin beslenip büyüdüğü, iyiden iyiye yozlaşmış bir kapitalist sisteme dönüşmeye devam ediyor" diye yazdı. Bu sistemden yalnızca dolandırıcılar değil, manipülatörler ve siyasetçilerin de faydalandığını aktardı.

Eskiden bu tür karanlık ilişkiler gelişmekte olan ülkelerde görülürken, Eğilmez, "Ahbap çavuş kapitalizmi deyiminin durumu açıklamakta çok naif kaldığı anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

Küreselleşmenin başlangıcında iyiliklerin paylaşılacağını düşünenlerin hayal kırıklığına uğradığını belirten Eğilmez, "Bu ne kadar böyle sürer bilmiyorum ama bildiğim bir şey var: Hiçbir sistem bu kadar bozulmayı kaldıramaz" dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3