İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına giden sürecin başladığı gün olan 19 Mart'ın birinci yıl dönümünde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Büyük Saraçhane Mitingi düzendi. Mitingde konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, önemli açıklamalarda bulundu.
Hukuk sistemindeki adaletsizlikleri ve tutuklu yargılama süreçlerini sert ifadelerde eleştiren Yavaş, "Eşit hukuk istiyoruz" diyerek eski ABB Başkanı Melih Gökçek'in artık derhal yargılanması gerektiğini ifade etti.
Konuşmasına "Cumhuriyetin başkentinden sizlere selam getirdim" sözleriyle başlayan Yavaş, dayanışma mesajı vererek, "Belediye başkanlarımızın hepsinin arkasında olduğumuzu bütün dünyaya duyurmaya geldik" dedi. İstanbul halkının iradesinin gasp edildiğini savunan Yavaş, bir yıl önce dile getirdikleri eleştirilerin bugün de geçerliliğini koruduğunu ifade etti.
Yerel yönetimlerin halk tarafından hizmet üretmek için seçildiğini vurgulayan Yavaş, "Bizler doya doya hizmet etmek istiyoruz. Ancak ağzımızın tadıyla hizmet etmemiz engellendi" diye konuştu. Yapılan operasyonların belediyelerin çalışmalarını sekteye uğratmayı amaçladığını öne süren Yavaş, başarılı projelerin merkezi idare tarafından engellenmek istendiğini savundu.
Yerel yönetimlerde memnuniyet oranının yüzde 58'e ulaştığını belirten Yavaş, bu verilerin açıklanmasının ardından operasyonların başladığını iddia etti. Sosyal yardımların daha adil ve şeffaf yürütüldüğünü söyleyen Yavaş, halk odaklı politikaların rahatsızlık yarattığını dile getirdi.
Ancak ağzımızın tadıyla gerçekten hizmet etmemiz engellendi. Bu yapılan hukuksuzluklar, bu yapılan operasyonlar maalesef bizi engellemek için yapılan işler. Güzel yaptığımız için öne çıkan işlere baktığınız zaman bunları iktidar engelleyip aynı işleri kendileri kamu idaresi vasıtasıyla yapmak istiyor. Yapamazlar. Yapamazlar. Bu yasayı kendileri çıkarttı. Büyükşehirlere bu yetkileri kendileri verdi. Eskiden yapılan sosyal yardımların çok daha adil, çok daha insani yapıldığını gördüler. Halktan yana politikaları gördüler ve halktaki memnuniyeti gördüler. Türkiye çapında yerel yönetimler genel başkan yardımcımızın yaptırdığı anketler sonucu yerel yönetimlerde memnuniyet oranı %58 çıktı. Bu yayınlandı. İşte yayınlandıktan sonra da operasyonlar maalesef başladı.
Yavaş, belediye başkanlarının dokunulmazlığının olmadığını belirterek, tek taleplerinin hukukun eşit uygulanması olduğunu söyledi. Gözaltı süreçlerine ilişkin eleştirilerde bulunan Yavaş, gece yapılan operasyonların mevcut yasal düzenlemelere aykırı olduğunu savundu.
Bizler dokunulmazlığı olmayan insanlarız. Bizler adil ve eşit hukukun herkese uygulanmasını istiyoruz. Başka hiçbir talebimiz yoktur. Kendileri bir yasa çıkarttı yıllar önce. Artık dediler hiç kimse gece vakti evinden alınmayacak. Eğer bir şahsın ifadesine başvurulacaksa kendisine karakoldan yazılı tebligat gidecek, bu tebligatta karakola neden çağrıldığı, hangi konuda ifadesinin alınacağı bildirilecek denmişti. Nerede bunlar? Şimdi sabaha karşı evler basılarak, davet edilmek yerine, çağrıldığı zaman hemen gelecek belediye başkanları yaka paça ve itibarsızlaştıracak şekilde gözaltına alınıyor.
Hazırlık soruşturmalarının gizliliğinin ihlal edildiğini öne süren Yavaş, ifadelerin henüz avukatlara ulaşmadan basında yer aldığını belirtti. Medyada yapılan yayınların yargı süreçlerini etkilediğini savunan Yavaş, bunun hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
Bakınız, hazırlık soruşturmaları gizlidir. Ancak verilen ifade daha avukatların eline gelmeden basında bakıyorsunuz yandaş basında yayınlanıyor. WhatsApp gruplarında yayınlanıyor. Bu suçtur. Hazırlık soruşturmasının gizliliğini ihlal etmek suçtur. Ayrıca bu yargılanacak insanları savunacak kimse televizyonlarda yokken artık karşı fikirler adı altında dezenformasyonlar yapılmak suretiyle bir defa yargılamalar etkilenmek isteniyor. Yargıdaki bir işin bu şekilde televizyonlarda konuşulup peşinen suçlu edilmesi, suçlu ilan edilmesi resmen suçtur. Bunlar hakkında hiçbir işlem yapılmıyor.
Geçmiş dönemlere ilişkin yaptıkları suç duyurularının işleme alınmadığını iddia eden Yavaş, bazı isimlerin ciddi mal varlıklarına rağmen soruşturulmadığını söyledi. Buna karşın muhalif belediye başkanlarının hızlı şekilde gözaltına alındığını belirterek çifte standart eleştirisi yaptı.
Tutuklamaların hukuki sınırların ötesinde kullanıldığını ileri süren Yavaş, bazı kişilerin baskı altında ifade vermeye zorlandığını iddia etti. İddiaların temelinde "suç örgütü lideri" olarak nitelendirilen kişilerin beyanlarının esas alındığını savundu.
Bir diğer konu yargılamalarda şunu görüyoruz: 'Şunu dedi, bunu dedi'. Şimdi bir tarafta iddia eden var, bir tarafta karşısını söyleyen var. İddia eden suçlayan kişi çete lideri olarak ilan edilen kişi. Peki suçlanan kim? Hayatı boyunca karakola gitmemiş, halkın büyük çoğunluğu oylarıyla seçilmiş belediye başkanımız. Siz ne hakla o çete reisinin ifadesini bizim belediye başkanlarımızdan üstün tutup onları hapse atıyorsunuz? Bunun hukukta hiçbir yeri yoktur.
Tutuklu belediye başkanlarının serbest bırakılması çağrısında bulunan Yavaş, delillerin toplandığını ve iddianamelerin hazır olduğunu belirterek, tutuksuz yargılamanın esas olması gerektiğini vurguladı. Hasta tutukluların durumuna da dikkat çeken Yavaş, vicdan çağrısı yaptı.
Rövanş hukukunu ortadan mutlaka kaldıracağız. Kapınız sabaha karşı çalındığı zaman zannetmeyin ki polis geldi, acaba ihtiyacı olan birisi mi geldi diye hiç endişe etmeden kapıyı açacağımız günler gelecek. Türkiye bunları vaat ediyoruz. İnşallah anayasaya bağlı hukukun üstünlüğüne ve herkese uyan bir hukuk sistemini hep birlikte gerçekleştireceğiz. Diyorum ki delilleri topladınız. Delilleri topladınız ki davayı açtınız, iddianame ortada. Hala niye tutuklu tutuyorsunuz? Hala niye tutuklu tutuyorsunuz? Serbest bırakın, adli tedbirleri uygulayın. Bu insanların ömründen çalmayın. Kaldı ki hasta olan belediye başkanlarımız var. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor onları içeride tutuyorsunuz hala?
Yavaş, tüm baskılara rağmen daha fazla çalışacaklarını belirterek, "En erken seçimde iktidar değişecek" dedi. Hukukun üstünlüğüne dayalı bir sistem kurma hedefinde olduklarını ifade eden Yavaş, rövanş hukukunun sona ereceğini söyledi.
Konuşmasının sonunda dayanışma mesajını yineleyen Yavaş, tüm belediye başkanlarının arkasında olduklarını belirterek, özgür, bağımsız ve herkesin huzur içinde yaşadığı bir Türkiye hedeflediklerini söyledi.