Tarih: 16.08.2025 13:36

'Türk diasporası artık beyin göçü değil, beyin gücü'

Facebook Twitter Linked-in

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Türkiye'de ilk kez düzenlenen "DTİK Türkiye Buluşması" ile diasporanın küresel rolünü masaya yatırdı. İstanbul'daki buluşmaya 41 ülkeden yaklaşık 100 temsilci katılırken, DEİK/DTİK Başkanı Nail Olpak'ın verdiği mesajlar dikkat çekti.

DEİK Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Nail Olpak, DTİK'in iki önemli hedefi olduğunu belirtti. Bunlardan ilkinin, yurt dışında yaşayan Türk toplumunun ekonomik, siyasi ve sosyal gücünü artırmak ve ana vatana katkılarını desteklemek olduğunu söyleyen Olpak, ikinci hedefin ise Türkiye'nin imajını dünyada daha güçlü bir konuma taşımak olduğunu ifade etti. 

Diaspora temsilcilerinin bulundukları ülkelerde lobi ve stratejik iletişim faaliyetlerine katkı sağlamalarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Olpak, "Dünyanın her yerinde Türk diasporasının başarılı üyelerini görmek, artık sadece bir göçmen topluluğu değil, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan güçlü bir yapı olduğumuzu gösteriyor. Biz diasporamızı bir 'beyin göçü' olarak değil, bir 'beyin gücü' olarak değerlendiriyoruz" dedi.

"DTİK, ÖNEMLİ ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK"

Olpak, DTİK'in önümüzdeki dönemde önemli buluşmalara ev sahipliği yapacağını da duyurdu. 22-24 Eylül tarihlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla New York'ta 17. Türkiye Yatırım Konferansı düzenlenecek. Ardından 16-17 Ekim'de İstanbul'da 5. Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu, 22-23 Ekim'de ise Washington'da 40. Amerikan-Türk Konferansı gerçekleştirilecek. DTİK'in yapısını karahindibaya benzeten Olpak, bu benzetmeyle örgütün her yere yayılan, bulunduğu ortama uyum sağlayan ve her şartta yeniden filizlenebilen bir güç olduğuna dikkat çekti.

TORUNOĞULLARI: TÜRK İŞ DÜNYASI LOBİ GÜCÜNÜ ARTIRMALI

DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları da yaptığı konuşmada, Türk iş dünyasının yurt dışında lobi gücünü artırması gerektiğini belirterek, Türk iş dünyasının Avrupa'da daha fazla güçlenmesi için çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi. 

 

SİNAN SAYGI - İSTANBUL
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3