ABD yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyesi bazı yargıç ve savcı yardımcılarını, "İsrail aleyhindeki tutumları" gerekçesiyle yaptırım listesine eklediğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yazılı bir açıklama ile ABD Başkanı Donald Trump'ın ilgili başkanlık kararnamesi uyarınca bu isimlerin listeye dahil edildiğini belirtti.
Rubio, yaptırım listesine alınan isimlerin UCM yargıçları Kimberly Prost ve Nicolas Guillou ile savcı yardımcıları Nazhat Shameem Khan ve Mame Mandiaye Niang olduğunu duyurdu. ABD'li Bakan, bu kişilerin UCM'nin ABD veya İsrail vatandaşlarını soruşturma, tutuklama, gözaltına alma veya yargılama çabalarına doğrudan katıldıklarını öne sürdü.
"Mahkeme, ABD ve yakın müttefikimiz İsrail'e karşı hukuk savaşı için bir araç olarak kullanılan bir ulusal güvenlik tehdididir."
ABD yönetimi, daha önce de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkmasının ardından Haziran ayında UCM Başsavcısı Kerim Han'ı yaptırım listesine almıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, radyo sunucusu Mark Levin'e verdiği röportajda, Gazze'deki ölümlere rağmen Netanyahu'yu savundu. Trump, Netanyahu için şu ifadeleri kullandı:
"İyi bir adam. Mücadele ediyor. O bir savaş kahramanı çünkü birlikte çalıştık. O bir savaş kahramanı. Sanırım ben de öyleyim."