GÜNCEL
GÜNCEL Haberleri10 bin Türk depremzede Almanya'dan dönmedi
Almanya, 6 Şubat depremi sonrası "üç aylık kolay vize" ile kabul ettiği 10 bin depremzedeyi ağırlamıştı, ancak bu depremzedelerin vizeleri bitmesine rağmen geri dönmedikleri ortaya çıktı.
- A-
- A
- A+
Almanya, Türkiye'de 6 Şubat 2023'te yaşanan yıkıcı depremlerin ardından başlattığı insani yardım sürecinde, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının depremde zarar gören yakınlarına "hızlı ve kolay üç aylık vize" uygulaması ile kapılarını açmıştı. Ancak bir yılı aşkın süredir bu vize ile Almanya’ya gelen yaklaşık 10 bin depremzedenin geri dönmediği ve büyük bir kısmının Almanya’da kalmak için iltica başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.
DEPREMZEDELER İLTİCA BAŞVURUSU YAPIYOR
Alman Berliner Morgenpost gazetesinin haberine göre, Türkiye’deki depremin ardından Almanya’ya getirilen depremzedeler, vizelerinin süresi dolduktan sonra ülkede kalmaya devam etti. Başlangıçta yakınlarının yanında geçici süreliğine kalmalarına izin verilen bu kişiler, çeşitli gerekçelerle iltica başvurusunda bulunarak Almanya’da kalmak istediklerini belirtti. Depremzedeler, başvurularında hem insani hem de siyasi gerekçelere dayanıyor. Ancak iltica talepleri, Almanya’nın göçmen kabul politikaları doğrultusunda büyük ölçüde reddediliyor.
Sözcü'de yer alan habere göre; Almanya, normal koşullarda Türk vatandaşlarının sadece yüzde 10’unun iltica başvurularını kabul ediyor. Türkiye’nin NATO müttefiki, AB adayı ve güvenli bir ülke statüsünde olması, depremzedelerin iltica taleplerinin reddedilmesine yol açıyor. Ancak depremzedeler, Türkiye’deki ekonomik ve siyasi koşulların yanı sıra deprem felaketinin etkilerini öne sürerek kalma mücadelesi veriyor. Ret kararları sonrası birçok başvuru sahibi, mahkemeye başvurarak itiraz süreçlerine girdi.
ÇALIŞMA HAYATINA KATILANLAR DA VAR
Almanya’ya depremzedeleri kabul eden ilk kararlar, sadece geçici bir süreliğine barınma imkanı sağlanmasını öngörse de bazı depremzedeler bu süreçte Almanya’daki iş gücü piyasasına dahil olmuş durumda. Vize süreleri dolduğu halde ülkede kalmaya devam eden kişilerin bir kısmı, iltica süreçleri sonuçlanmadan önce iş bulup çalışmaya başladı. Bu durum, Almanya’nın göçmen kabul politikalarında yeni zorluklar yaratıyor.
ALMANYA’NIN İKİLEMİ: İNSANİ YARDIM MI? YASAL ZORUNLULUKLAR MI?
Alman yetkililer, Türkiye’deki depremzedeleri geçici olarak kabul etme kararı alırken, bu kişilerin üç aylık vize süresi sonunda geri dönmelerini bekliyordu. Almanya da bu konuda çıkmaza düşmüş durumda. Bir yandan, sınırlı süre ve insani nedenlerle aldığı kişileri "yasalar gereği" göndermesi gerekiyor, diğer yandan da insani nedenlerden dolayı problemler yaşanmasından, "mağdurların sınır dışı ediliyormuş gibi" görünmesinden endişe ediyor.
İran'dan ateşkes için 3 şart
'Türkiye’de güven olmadan ekonomi düzelmez'
Emekliyi açlık sınırının altına düşürmek büyük bir insafsızlık
78 kişinin öldüğü Kartalkaya raporunda Bakanlık aklandı
Milletvekili Ramazan Kaşlı MHP'den ihraç edildi
Akaryakıta yeni zam
'Türkiye çatışmanın değil barışın tarafındadır'
İspanya'dan İsrail'e 'soykırım' resti
ABD Mahkemesinden Halkbank 'Bağımsız Denetçi' kararı
'86 milyonun vergisi TRT'ye haram zıkkım olsun'
'İsrail'e bomba' sevkiyatı yapan Repkon USA isim değiştirdi
Hiçbir ülkenin egemenliğinde, topraklarında gözümüz yok
Ergene'de 2 ton tehlikeli fıstık yakalandı
Emre Saltık, vefatının 9. yıl dönümünde anıldı
Ümraniye Belediyesi İftara Yolda Yakalananları Unutmuyor
'Canlı yayın için kanun değişikliği gerekir'
'Silivri'de verilen hukuk değil, haysiyet ve fazilet mücadelesidir'
Zorunlu eğitim yaşı öne çekiliyor
Döşemealtı Belediyesi'ne operasyon
Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon
Parti numarası olmayan gıda ürünü satılamayacak
Bir meslek grubuna daha yeşil pasaport talebi
Mustafa Berat Kasımoğlu görevden uzaklaştırıldı
Hazine iki ihaleyle 45,6 milyar lira borçlandı
'Türk sermayesiyle üretilen bombalar İsrail'e gidiyor'
Petrol fiyatı 119 dolardan 84 dolara çakıldı
'Israrla Kürtlere akıl vermeye çalışanlar var'
Kuyumcukent'te 20 milyon liralık soygun!
'Hakimler, savcılar, polis aynı anda koordine ediliyor'
İBB davasında çekilen görüntülere soruşturma
Yükleniyor






