802-508-7352

KÜLTÜR-SANAT

KÜLTÜR-SANAT Haberleri

1 milyar insanın göç edebileceği öngörülüyor

Sabancı Vakfı’nın “Kısa Film Uzun Etki” sloganıyla bu yıl 9.’sunu düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın kazananları, 5 Şubat 2025 tarihinde Sakıp Sabancı Müzesi, The Seed’de gerçekleştirilen tören ile duyuruldu.

1 milyar insanın göç edebileceği öngörülüyor

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sinema yoluyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın kazananları belli oldu. Bu yılki teması “İklim Göçü” olarak belirlenen ve “Çok Göç Olmadan Çek” sloganıyla gerçekleştirilen yarışmanın kazananları Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın ev sahipliğinde Sakıp Sabancı Müzesi, The Seed’de düzenlenen törenle duyuruldu.

Finale kalan 10 eser arasından birincilik ve Sosyal Etki Ödülü “Son Yuva” filmiyle Hasan Hüseyin Alkan’ın oldu. Alkan’a ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı takdim etti. Yarışmanın ikincisi “Beyaz Geceler” filmiyle Çağrı Erdoğdu olurken, ödülünü Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan’dan aldı. Üçüncü olan “Minare” filminin yönetmeni Turan Güngör’e ödülü Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan tarafından sunuldu. Mansiyon Ödülü’nü ise “Ardımızda Kalanlar” filmiyle Muhammed Emin Çırçır ve Mahmut Enes Şahin almaya hak kazandı.

Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması’nın kazananları; önemli yapımların yönetmeni Ömür Atay, başarılı oyuncular Burcu Biricik ve Boran Kuzum, Avrupa Konseyi Genişletilmiş Kısmi Spor Anlaşması (EPAS) Genel Sekreter Yardımcısı, uluslararası cinsiyet, çeşitlilik ve görsel işitsel danışmanı ve Avrupa Görsel ve İşitsel Kadın Ağı Başkan Yardımcısı Francine Hetherington Raveney ve uluslararası alanda ödüllü filmlere imza atan yapımcı Sarka Cimbalova tarafından belirlendi.

Kanaat önderliğini İspanyol oyuncu, yapımcı ve yazar Ruth Gabriel’in üstlendiği yarışmanın Sosyal Etki Jürisi’nde ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Sözcüsü ve İletişim Bölüm Başkanı Selin Ünal, Boğaziçi Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Dr. Akgün İlhan, gazeteci ve yazar Binnaz Saktanber yer aldı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı “Kültür ve sanatın, toplumları dönüştüren güçlü etkisi olduğunu hepimiz biliyoruz ve inanıyoruz. Sabancı Vakfı olarak her zaman kültür sanatı, toplumsal gelişimin önemli bir aracı olarak görüyoruz. Bu alandaki katkılarımızı uzun yıllardır aralıksız ve uzun vadeli birçok projeyle sürdürüyoruz. ‘Kısa Film, Uzun Etki’ sloganıyla 2016 yılında yola çıktığımız Kısa Film Yarışması da toplumsal sorunlara sinema perspektifinden yaklaşarak, büyük bir anlam kazanan çok değerli bir projeye dönüştü. Ulusal ve uluslararası sinemacıların değerli jüri üyeliği ve kanaat önderliği yaptığı bir kurgumuz var. Yarışmamızla dünya çapında derinleşen sorunlara dikkat çekiyor ve genç sanatçıların gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Her yıl farklı bir toplumsal sorunu ele alıyoruz. Yarışmamızda bu yıl yine çok önemli bir meseleye odaklanıyoruz: “İklim Göçü”, bütün dünyanın gündeminde. Günümüzde iklim değişikliğinin etkileri, çevresel bir sorun olmanın ötesinde insan hayatını derinden etkileyen küresel bir kriz haline geldi. Uluslararası Göç Örgütü’nün verileri iklim değişikliği sebebiyle, dünya genelinde geçtiğimiz 10 yılda, yılda ortalama 22 milyon kişinin kendi ülkeleri içinde göç etmek durumunda kaldığını ortaya koyuyor. Önümüzdeki 10 yılda ise 1 milyar insanın deniz seviyesinin yükselmesi, sel felaketi, kuraklık, aşırı sıcaklıklar ve gıda güvenliği gibi çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalabileceği ve göç edebileceği öngörülüyor.” dedi. 

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın birincisine 60 bin TL, ikincisine 40 bin TL, üçüncü ile Sosyal Etki Ödülü’nün sahibine 25 bin TL ödül verildi.  

 


Cuma

7.2 °

Cumartesi

7.3 °

Pazar

6.8 °

Gazze, ABD'ye devrediliyor

Trump’ın açıklamaları bölgedeki gerginliği artıracak

ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak

9 ülke İsrail'e yaptırım uygulayacak

Yasadışı göçmenleri sınır dışı etme sürecindeyiz

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının maliyeti 42 milyar dolar

Fed, Donald Trump'a meydan okuyor

ABD’ye kaçak giren herkes ‘suçlu’ sayılacak

Suriyeli suçlular iade edilecekler

Başbakan ve Belediye Başkanı istifa istifa etti...

Christen Goff, moda dünyasına döndü

Seda Bakan kırmızı süper minisiyle olay oldu

Lottie Moss erotik pozlar vermeyi bıraktı

Bir erkekle her gece aynı yatağa girmek istemiyorum

'Kutuplaşıyoruz, yine bir seçime hazırlanıyoruz'

Kombi bakım arızasıyla Pervin Bağdat'ı dolandırdılar

Aslı Bekiroğlu aradığı aşkı buldu

Afra Saraçoğlu sosyal medyayı salladı!

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir MASAK’ın Radarında

Yüsra Geyik cesur pozlarıyla gündemde

'TFF ve MHK istifa etmeli'

Türk sporcular Skate Helena’da madalyalarla döndü!

Fenerbahçe, Midtjylland ile 2-2 berabere kaldı

TFF'de bahis operasyonu!

Türkiye'nin yıldızı basketbol gelişim merkezi

Yabancı VAR hakemlerine bin 400 Euro ücret ödeniyor

Eczacıbaşı Dynavit galibiyet serisiyle devam ediyor

2025 TGF golf sezonu Antalya’da başlıyor

Şahika Ercümen dünya listesinde ilk 3’te yer aldı

Göksel Gümüşdağ MHK’ye ateş püskürdü

Araç alım-satımında yeni dönem bugün başladı

UTTS'de resmi hesap bile 3 kat vergiyi açığa çıkardı

Otomotiv pazarından daralma sinyali geldi

Alman otomotiv devi Türkiye'den çekildi

Otomobile talep düşerken, fiyatlar azalmaya devam etti

Yeni Opel Grandland Türkiye’de!

Çin menşeili otomobillere ek gümrük vergisi

Zamlı MTV oranları belli oldu

Engellilere ÖTV'siz araç satışında yeni düzenleme

İkinci el araçta '6 ay-6 bin kilometre' kuralı uzatıldı

Lokantalara toplu hasılat denetimi başladı

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Yüksek enflasyon ve faizler tüketiciyi vurdu

Dünya ticaretinde dönen paranın 1/3’ü lojistik sektörüyle ilgili

200 TL piyasayı ele geçirdi

Belçikalı dev şirket Türkiye'den çekiliyor

Türkiye'nin enflasyonu ortalamanın 10 katı

İstanbul'da aylık yaşam maliyeti 83 bin liraya yaklaştı

Dolar ilk kez 36 seviyesinin üzerine çıktı

İstanbul'da simit fiyatlarına yine zam geldi

Küresel gıda fiyatları ocakta da geriledi

Dünyaya yön verebilecek bir kuşak yetiştirelim istiyoruz

Türkiye’nin gündemi aday değil, yoksulluktur

Sakarya'da mahsur kalan 25 araç kurtarıldı

Lokantalara toplu hasılat denetimi başladı

Ankara'da sahte içkiden 33 kişi hayatını kaybetti

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Son 4 ayda yağışlar normalin çok altında

Doğru kurum içi iletişim nasıl olmalı?

Vicdansız güruha rağmen depremin izleri siliniyor

'Başarının yolu, küçük adımlarla büyük hedeflere ulaşmaktan geçer'

'Kanser Olmak İstemiyoruz'

1 milyar insanın göç edebileceği öngörülüyor

Senai Ergünöz’den Ömer İler’e Ziyaret

Çıkın milletin karşısına ne diyecekseniz deyin...

Gazze, ABD'ye devrediliyor

57 yıldır lezzet geleneğini sürdürüyor

Bugün seçim olsa 4 parti Meclis'e giremiyor

Koray Aydın'dan Ümit Özdağ'a destek ziyareti

Mısır Çarşısı'nda yangın!

‘İş-aş vermezsen doğum oranı da düşer'

Yüksek enflasyon ve faizler tüketiciyi vurdu

Siyaseti korkuyla dizayn edeceğini sanıyor

Dünya ticaretinde dönen paranın 1/3’ü lojistik sektörüyle ilgili

200 TL piyasayı ele geçirdi

Rekabet Kurulu'ndan Sahibinden.com hakkında soruşturma

Hava kalitesi performans ve verimliliği doğrudan etkiliyor!

Belçikalı dev şirket Türkiye'den çekiliyor

Ebruli Esintiler Korosu'ndan unutulmaz bir gece!

UTTS bir vurgunculuktur

Yükleniyor