GÜNCEL

GÜNCEL Haberleri

240 gölden 186'sı kurudu

Göllerimiz kuraklık ve kirlilikle boğuşuyor. TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye’nin 240’a yakın gölünün 186’sının kuruduğunu, kalan göllerin ise can çekiştiğini belirterek, “Göl diye bir şey kalmadı memlekette” dedi.

240 gölden 186
  • A-
  • A
  • A+

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'deki göllerin hızla yok olduğuna dikkat çekmek amacıyla 17 Eylül'de İstanbul'da "Göllerimiz Kurumasın, Bir Damla da Siz Olun" başlıklı bir toplantı düzenleyeceklerini açıkladı.

10035076.jpg

'240'YAKIN GÖLDEN 186'SI KURUDU'

Türkiye’nin birçok doğal gölünün son 60 yılda büyük oranda kuruduğunu vurgulayan Kesici, “Günümüzden milyonlarca yıl önce oluşan birçok doğal gölümüz ne yazık ki, son 60 yıl içinde ve bilhassa son yıllarda temel sorunları ötelendiğinden, aşırı şekilde kurumalar meydana gelmiştir. Bu bakımdan ülkemizdeki irili ufaklı 240'a yakın gölün neredeyse 186'sı kurumuş, geri kalanları ise göl olma özelliğini tamamen kaybetmektedir. Sadece birkaç gölümüz tuzlu oluşları ve bölgesel konumları nedeniyle yaşama mücadelesi vermektedir” dedi.

10035077.jpg

'BİYOÇEŞİTLİLİK YOK OLUYOR'

Kesici, göllerde yaşanan su kaybının sadece doğayı değil, tarım ve sosyal yaşamı da olumsuz etkilediğini belirtti. “Hakikaten göl, diye bir şey kalmadı memlekette. Hepsi aşırı su kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. Bu, biyoçeşitliliğin yok olmasına neden oluyor. Göllerde dip çamurları ve kimyasal atıklar alabildiğince fazlalaştığı için suyu azalan göller bu kirliliği artık tolere edemiyor. Balık popülasyonunun giderek azalmasıyla göllerde makro ve mikro su bitkilerinin aşırı artışı bataklıklaşma, farklı istilacı türlerin göl havzasına göç etmeleri ve buna bağlı olarak tüm sulak alanlarımızda artan buharlaşmayla kuruma süreci çok hızlı şekilde devam ediyor" ifadelerini kullandı.

10035080.jpg

TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici

'KURUMANIN NEDENİ İNSANDIR'

Bilimsel olarak hidrolojik kuraklığın iklimsel kuraklığa neden olduğuna işaret eden Erol Kesici, "O da tarımsal ve sosyal kuraklığın artmasına neden olur. Suya, gıdaya ulaşım daha da zorlaşacağı için kirli sular çeşitli hastalıklara neden olabilmekte, tarımsal ürünlerde verimlilik düşmektedir. Bu açıdan yaşanan susuzluğun nedeni, kesinlikle iklim krizi değildir. İklimi krize sokan yer altı, yer üstü kaynaklarımızın kurumasıdır. Suyumuz ne kadar bolsa ormanlarımızla birlikte yağışlar da o kadar çok olacaktır. Kurumanın nedeni de insandır. Elmasız, domatessiz, avokadosuz, sığır etsiz yaşayabiliriz ama asla susuz yaşayamayız. Suyun yerine bugüne kadar hiçbir şeyin konulamayacağı bilinmektedir" dedi.

10035078.jpg

'VAHŞİ TARIMSAL SULAMA SONA ERDİRİLMELİ'

Çözüm yollarını aktaran Kecisi, "Su seviyelerinin korunması için öncelikle tarımsal sulamada kullanılan su yüzde 60 oranında azaltılmalı. Vahşi tarımsal sulama sona erdirilmeli. İkincisi göllerin mutlaka dip çamurlarının temizliği yapılmalı, ağır metal ve diğer pisliklerden arındırılmalıdır. Yer altı suları çok önemli, kesinlikle sondajlara izin verilmemeli. Kentlerin iklimine göre bitki dokusu ve tarımsal üretimler günün bilimsel koşullarına göre düzenlenmeli. Türkiye'de şu an iyi denilebilecek, parmakla gösterebileceğimiz bir tane dahi gölümüz yok" diye konuştu.

10035079.jpg

KURUYAN VE TEHDİT ALTINDAKİ GÖLLER

Türkiye genelinde birçok gölün tamamen kuruduğunu veya ciddi tehdit altında olduğunu kaydeden Kesici, “Çanakkale’den Burdur’a, Konya’dan Van’a kadar birçok gölümüz artık haritalardan silinmiş durumda. İnsan eliyle yapılan yanlış müdahaleler nedeniyle yer altı suları tükeniyor, bu da kuraklığı hızlandırıyor” dedi.

10035081.jpg

Erol Kesici, Türkiye'de kurumuş ve tehdit altındaki göllerle ilgili tespit edebildiklerini şöyle sıraladı:

“Çanakkale'de Demirci, Tuz, Hoyrat gölleri, Edirne'de Harmanlı, Teke, Karagöl, Sığırcık, Pamuklu gölleri kurudu, Gala ve Gölbaba kurumak üzere. Tekirdağ'da Tuzla Gölü çok şiddetli sorunlarla karşı karşıya, kurumak üzere. Kırıkkale Sülüklü, Pedina, Tülüce gölleri kurudu. Kocagöl ve Saka kurumak üzere. İstanbul'da Terkoz, Büyükçekmece, Küçükçekmece kirlilik tehdidi altında, yapısal değişime uğradı. Balıkesir'de Büyükgöl, Manyas ve Uzungöl şiddetli kirlilik ve kuruma tehdidi yaşıyor. Bursa'da Dalyan, Arapçiftliği, Uluabat, Zirvetepe, İznik gölleri kurumakta ve aşırı kirli. Bilecik'te Çerkeşli Gölü kurudu. Sapanca, Taşkısığı, Teke, Küçük Akgöl, Büyük Akgöl, Kocagöl büyük kısımları kurudu ve tehdit altında. Bolu'da Efteni, Sülüklü, Çubuk, Sünnet, Kara Murat, Gölcük, Abant, Kocagöl, Reşadiye, Keçi gölleri çok şiddetli kuraklık ve aşırı kirlilik yaşıyor. Ankara'da Bala, Tol, Haymana, Çöl, Samsam ve Sazlıgöl gölleri kurudu. Eymir, Mogan, Karagöl gölleri kuruyor. 

Çorum'da Sülüklü, Sinop'ta Sarıkum Gölü kuruma tehlikesi yaşıyor. Zonguldak'ta Yedigöller Milli Parkı'ndaki Serin, Büyük, Kuru, Sazlı, İnce ve Nazlı gölleri yoğun kirlilik baskısı altında ve kuruyor. Samsun'da Karakum, Karaboğaz, Gernek, Gici, Tatlıgöl, Uzungöl, Balıklıgöl, Ladik Mecik gölleri kuruma tehlikesi ve kirlilik altında. Amasya'da Borabay, Tokat'ta Kaz Gölü kurudu. Samsun Uzungöl, Akmaz, Dumanlı, Kargılı, Simenit ve Akgöl çok şiddetli sorunlar yaşıyor, kurumakta. Trabzon'da Uzungöl kirlilik ve kuruma tehdidi altında. Erzurum'da Tortum Gölü kuruyor. 

Kars'ta Aktaş, Çıldır, Kuyucak, Aygır, Çengilli gölleri kuruyor. İzmir'de Sazlıgöl, Karagöl, İkizgölü, Oğlananası, Gölcük, Gebekirse, Akgöl gölleri kurudu, Belevi Gölü kurumakta. Manisa'da Gölmarmara tamamen kurudu. Denizli'de Buldan Yayla, Çaltı, Çardak ve Karagöz gölleri kurudu, Işıklı bataklık oldu. Afyon'da İncesu, Karamık, Eber gölleri kuruyor, Başmakçı-Acıgöl yüzde 85 kurudu. Konya Akgöl, Akşehir, Dipsiz, Meke, Ilgın, Hotamış, Gavur, Karın, Sülüklü, Suğla, Kurugöl, Çavuşcu, Köpek, Bolluk, Karakışla, Tersakan ve Düden gölleri kurudu, Tuz Gölü şiddetli kuruma tehdidi altında. Beyşehir Gölü kuruma periyoduna girmiş durumda, Hocalı Gölü özelliğini kaybetti. Aksaray'da Kaputaş, Akgöl, Bezirci gölleri kurudu. Kırşehir Seyfe Gölü kurudu. Nevşehir Acıgöl tehdit altında. Kayseri Sultan Sazlığı yüzde 80 kurudu, Bünyan, Engin ve Palas gölleri kurudu. Sivas Kurugöl, Çiçekyurdu, Hafik, Tödürge gölleri kurudu, Kamışlı, Aygır ve Tecer gölleri şiddetli baskı altında. Van Gölü kirlilik ve kuruma tehdidi altında, son iki yılda yüzde 30'luk yüzey alanı kaybı oluştu. 

Van'da Turna ve Bostaniçi gölleri çok şiddetli tehlikede. Ağrı'da Balık Gölü tehdit altında. Aydın Bafa Gölü şiddetli kirlilik baskı altında ve su seviyesi aşırı azaldı. Muğla'da Hocat, Sülüngür, Çobanlar, Ova, Köyceğiz gölleri tehlikede. Antalya'da Elmalı Sülüklü, Eğirigöl, Akgöl, Müren, Küçükgöl, Girdev, Gölcük, İmecik, Keklikcek, Genceli, Manay, Sarıgöl kurudu. Burdur Gölü çok şiddetli tehlikede, su seviyesinin yüzde 40'ından fazlasını kaybetti. Burdur'da Yazır, Karaevli, Yarışlı, Çorak gölleri kurudu, Gölhisar tehlikede, Salda Gölü kirlilik ve yoğun kullanım baskısı altında, su seviyesinin yaklaşık yüzde 12'sini kaybetti. Isparta Gölcük Gölü'nün su seviyesinde aşırı kayıp var, Eğirdir ve Kovada gölleri kuruyor ve tamamen bataklığa dönüşüyor, Kocagöl kurudu. 

Niğde Ulukışla, Karagöl ve Çini gölleri kurudu. Mersin Silifke Akgöl ve Karadeniz Gölü kurudu. Adana Seyhan baraj gölü ve Akyatan kuruyor, Karataş Tuzla kurudu. Hatay Amik kurutuldu, Balıklıgöl kurudu. Gaziantep'te Keller Gölü'nde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Kahramanmaraş Gavur Gölü tehdit altında. Adıyaman'da İnekli Göl, Azaplı Göl, Gölbaşı tehdit altında. Elazığ'da Hazar Gölü tehdit altında."

 

Yorum Yazın

Sevinç Bakırcı'nın Sabiha Gökçen hakkında söylediklerine tepki yağdı

'Avrupa ülkelerinden daha iyi durumdayız'

Seçil Erzan’a 102 yıl hapis cezası

AYM'den vejetaryen hükümlüye hak ihlali kararı

Nüfusumuz artıyor, artış oranımız düşüyor

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Üç bal markası daha kirli çıktı

Türkiye’ye getirilen Ukraynalı yetim çocuklara yönelik istismar

150 avukattan Vali Davut Gül'e suç duyurusu

Kaan Sidar Yeniden Yönetim Kurulu Başkanı Seçildi

Türk Gastronomisinin Global Yükselişi

7. Uluslararası Mersin Maratonu 14 Aralık’ta koşulacak

MCE 2026 ve HPT 2027 lansmanı Venedik Sarayı’nda yapıldı

Ümraniye kitapseverlerin buluşma noktası oldu

'İstanbul simidi'ni her fırın satamayacak

'Kişi başı gelir 17 bin dolara yaklaştı'

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Memur, emekli, asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Şırnak Üniversitesi Rektörü Alkış'ın kardeşinden skandal paylaşım

İstanbul'da kiralar cep yakıyor!

İTO, Kasım ayı enflasyonunu açıkladı

'Açlık sınırına ulaşmak için en az yüzde 40 zam şart'

Hayat pahalılığı vatandaşı eksi hesaplara yöneltti

Houston Rockets, Utah Jazz karşısında farklı kazandı

Bana verilen ceza siyasi, adalet yere düşürüldü

'Böyle giderse satacak ürün bulamayabiliriz!'

Makatına hava basılan işçinin bağırsağı patladı

Ayasofya Bilim Kurulu'ndan vinç eleştirilerine yanıt

Kafe ve Restoranlara Zorunlu Bahşiş Yasağı!

Yükleniyor

ABD'li senatör Graham'dan Maduro'ya tehdit

Karadeniz'deki Rus tankerleri İHA'larla vuruldu

Suçla Mücadele Yerine “Hassasiyet” ve “Hoşgörü” Eğitimi

Zelenski bana hiç minnet etmedi

ABD’yi yöneten gizli dayanışma ağı ifşa oldu

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, insan avına katılan keskin nişancılardandı

İsrail, Lübnan’a hava saldırıları düzenledi

Tarihi Jeffrey Epstein tasarısı ABD Senatosu'ndan geçti

Trump Kaşıkçı cinayetinde Prens Selman'ı savundu

Suudi Veliaht Prensi Selman Beyaz Saray'da

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SIFIR HATA DÖNEMİ

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Sucuklu tost yiyen anne ile oğlu hastanelik oldu!

Üç firmadan biri ruhsatsız

Sıcaklığa bağlı ölüm oranı yüzde 63 arttı

CHP'den şehir hastaneleri için suç duyurusu

Şehir hastanesine kurayla alınan 12 personelden 5'i aynı soyadı taşıyor

İstanbul’da Kadınlara Özel VR Temelli Meme Sağlığı Eğitimi

Hava kirliliği ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada

Doktorlara reklam içerikli paylaşımlar yasaklandı

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Basın ve ifade özgürlüğü raporunda çarpıcı tablo

YGD’den Gazetecilere Dijital Eğitim Atağı

Türkiye’de basın özgürlüğü alarm veriyor

Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası

'Milletleri Kurtaracak Olanlar Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir'

Hollywood yıldızı “25. Yıl İnternet Medyası Ödülleri” için Türkiye'de

Rekabet Kurumu'ndan 5 büyük reklam ajansına eş zamanlı baskın

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

Nagehan Alçı'dan 'otel odası' yanıtı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8