G-XKX1J2WR62

GÜNCEL

GÜNCEL Haberleri

240 gölden 186'sı kurudu

Göllerimiz kuraklık ve kirlilikle boğuşuyor. TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye’nin 240’a yakın gölünün 186’sının kuruduğunu, kalan göllerin ise can çekiştiğini belirterek, “Göl diye bir şey kalmadı memlekette” dedi.

240 gölden 186

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'deki göllerin hızla yok olduğuna dikkat çekmek amacıyla 17 Eylül'de İstanbul'da "Göllerimiz Kurumasın, Bir Damla da Siz Olun" başlıklı bir toplantı düzenleyeceklerini açıkladı.

10035076.jpg

'240'YAKIN GÖLDEN 186'SI KURUDU'

Türkiye’nin birçok doğal gölünün son 60 yılda büyük oranda kuruduğunu vurgulayan Kesici, “Günümüzden milyonlarca yıl önce oluşan birçok doğal gölümüz ne yazık ki, son 60 yıl içinde ve bilhassa son yıllarda temel sorunları ötelendiğinden, aşırı şekilde kurumalar meydana gelmiştir. Bu bakımdan ülkemizdeki irili ufaklı 240'a yakın gölün neredeyse 186'sı kurumuş, geri kalanları ise göl olma özelliğini tamamen kaybetmektedir. Sadece birkaç gölümüz tuzlu oluşları ve bölgesel konumları nedeniyle yaşama mücadelesi vermektedir” dedi.

10035077.jpg

'BİYOÇEŞİTLİLİK YOK OLUYOR'

Kesici, göllerde yaşanan su kaybının sadece doğayı değil, tarım ve sosyal yaşamı da olumsuz etkilediğini belirtti. “Hakikaten göl, diye bir şey kalmadı memlekette. Hepsi aşırı su kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. Bu, biyoçeşitliliğin yok olmasına neden oluyor. Göllerde dip çamurları ve kimyasal atıklar alabildiğince fazlalaştığı için suyu azalan göller bu kirliliği artık tolere edemiyor. Balık popülasyonunun giderek azalmasıyla göllerde makro ve mikro su bitkilerinin aşırı artışı bataklıklaşma, farklı istilacı türlerin göl havzasına göç etmeleri ve buna bağlı olarak tüm sulak alanlarımızda artan buharlaşmayla kuruma süreci çok hızlı şekilde devam ediyor" ifadelerini kullandı.

10035080.jpg

TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici

'KURUMANIN NEDENİ İNSANDIR'

Bilimsel olarak hidrolojik kuraklığın iklimsel kuraklığa neden olduğuna işaret eden Erol Kesici, "O da tarımsal ve sosyal kuraklığın artmasına neden olur. Suya, gıdaya ulaşım daha da zorlaşacağı için kirli sular çeşitli hastalıklara neden olabilmekte, tarımsal ürünlerde verimlilik düşmektedir. Bu açıdan yaşanan susuzluğun nedeni, kesinlikle iklim krizi değildir. İklimi krize sokan yer altı, yer üstü kaynaklarımızın kurumasıdır. Suyumuz ne kadar bolsa ormanlarımızla birlikte yağışlar da o kadar çok olacaktır. Kurumanın nedeni de insandır. Elmasız, domatessiz, avokadosuz, sığır etsiz yaşayabiliriz ama asla susuz yaşayamayız. Suyun yerine bugüne kadar hiçbir şeyin konulamayacağı bilinmektedir" dedi.

10035078.jpg

'VAHŞİ TARIMSAL SULAMA SONA ERDİRİLMELİ'

Çözüm yollarını aktaran Kecisi, "Su seviyelerinin korunması için öncelikle tarımsal sulamada kullanılan su yüzde 60 oranında azaltılmalı. Vahşi tarımsal sulama sona erdirilmeli. İkincisi göllerin mutlaka dip çamurlarının temizliği yapılmalı, ağır metal ve diğer pisliklerden arındırılmalıdır. Yer altı suları çok önemli, kesinlikle sondajlara izin verilmemeli. Kentlerin iklimine göre bitki dokusu ve tarımsal üretimler günün bilimsel koşullarına göre düzenlenmeli. Türkiye'de şu an iyi denilebilecek, parmakla gösterebileceğimiz bir tane dahi gölümüz yok" diye konuştu.

10035079.jpg

KURUYAN VE TEHDİT ALTINDAKİ GÖLLER

Türkiye genelinde birçok gölün tamamen kuruduğunu veya ciddi tehdit altında olduğunu kaydeden Kesici, “Çanakkale’den Burdur’a, Konya’dan Van’a kadar birçok gölümüz artık haritalardan silinmiş durumda. İnsan eliyle yapılan yanlış müdahaleler nedeniyle yer altı suları tükeniyor, bu da kuraklığı hızlandırıyor” dedi.

10035081.jpg

Erol Kesici, Türkiye'de kurumuş ve tehdit altındaki göllerle ilgili tespit edebildiklerini şöyle sıraladı:

“Çanakkale'de Demirci, Tuz, Hoyrat gölleri, Edirne'de Harmanlı, Teke, Karagöl, Sığırcık, Pamuklu gölleri kurudu, Gala ve Gölbaba kurumak üzere. Tekirdağ'da Tuzla Gölü çok şiddetli sorunlarla karşı karşıya, kurumak üzere. Kırıkkale Sülüklü, Pedina, Tülüce gölleri kurudu. Kocagöl ve Saka kurumak üzere. İstanbul'da Terkoz, Büyükçekmece, Küçükçekmece kirlilik tehdidi altında, yapısal değişime uğradı. Balıkesir'de Büyükgöl, Manyas ve Uzungöl şiddetli kirlilik ve kuruma tehdidi yaşıyor. Bursa'da Dalyan, Arapçiftliği, Uluabat, Zirvetepe, İznik gölleri kurumakta ve aşırı kirli. Bilecik'te Çerkeşli Gölü kurudu. Sapanca, Taşkısığı, Teke, Küçük Akgöl, Büyük Akgöl, Kocagöl büyük kısımları kurudu ve tehdit altında. Bolu'da Efteni, Sülüklü, Çubuk, Sünnet, Kara Murat, Gölcük, Abant, Kocagöl, Reşadiye, Keçi gölleri çok şiddetli kuraklık ve aşırı kirlilik yaşıyor. Ankara'da Bala, Tol, Haymana, Çöl, Samsam ve Sazlıgöl gölleri kurudu. Eymir, Mogan, Karagöl gölleri kuruyor. 

Çorum'da Sülüklü, Sinop'ta Sarıkum Gölü kuruma tehlikesi yaşıyor. Zonguldak'ta Yedigöller Milli Parkı'ndaki Serin, Büyük, Kuru, Sazlı, İnce ve Nazlı gölleri yoğun kirlilik baskısı altında ve kuruyor. Samsun'da Karakum, Karaboğaz, Gernek, Gici, Tatlıgöl, Uzungöl, Balıklıgöl, Ladik Mecik gölleri kuruma tehlikesi ve kirlilik altında. Amasya'da Borabay, Tokat'ta Kaz Gölü kurudu. Samsun Uzungöl, Akmaz, Dumanlı, Kargılı, Simenit ve Akgöl çok şiddetli sorunlar yaşıyor, kurumakta. Trabzon'da Uzungöl kirlilik ve kuruma tehdidi altında. Erzurum'da Tortum Gölü kuruyor. 

Kars'ta Aktaş, Çıldır, Kuyucak, Aygır, Çengilli gölleri kuruyor. İzmir'de Sazlıgöl, Karagöl, İkizgölü, Oğlananası, Gölcük, Gebekirse, Akgöl gölleri kurudu, Belevi Gölü kurumakta. Manisa'da Gölmarmara tamamen kurudu. Denizli'de Buldan Yayla, Çaltı, Çardak ve Karagöz gölleri kurudu, Işıklı bataklık oldu. Afyon'da İncesu, Karamık, Eber gölleri kuruyor, Başmakçı-Acıgöl yüzde 85 kurudu. Konya Akgöl, Akşehir, Dipsiz, Meke, Ilgın, Hotamış, Gavur, Karın, Sülüklü, Suğla, Kurugöl, Çavuşcu, Köpek, Bolluk, Karakışla, Tersakan ve Düden gölleri kurudu, Tuz Gölü şiddetli kuruma tehdidi altında. Beyşehir Gölü kuruma periyoduna girmiş durumda, Hocalı Gölü özelliğini kaybetti. Aksaray'da Kaputaş, Akgöl, Bezirci gölleri kurudu. Kırşehir Seyfe Gölü kurudu. Nevşehir Acıgöl tehdit altında. Kayseri Sultan Sazlığı yüzde 80 kurudu, Bünyan, Engin ve Palas gölleri kurudu. Sivas Kurugöl, Çiçekyurdu, Hafik, Tödürge gölleri kurudu, Kamışlı, Aygır ve Tecer gölleri şiddetli baskı altında. Van Gölü kirlilik ve kuruma tehdidi altında, son iki yılda yüzde 30'luk yüzey alanı kaybı oluştu. 

Van'da Turna ve Bostaniçi gölleri çok şiddetli tehlikede. Ağrı'da Balık Gölü tehdit altında. Aydın Bafa Gölü şiddetli kirlilik baskı altında ve su seviyesi aşırı azaldı. Muğla'da Hocat, Sülüngür, Çobanlar, Ova, Köyceğiz gölleri tehlikede. Antalya'da Elmalı Sülüklü, Eğirigöl, Akgöl, Müren, Küçükgöl, Girdev, Gölcük, İmecik, Keklikcek, Genceli, Manay, Sarıgöl kurudu. Burdur Gölü çok şiddetli tehlikede, su seviyesinin yüzde 40'ından fazlasını kaybetti. Burdur'da Yazır, Karaevli, Yarışlı, Çorak gölleri kurudu, Gölhisar tehlikede, Salda Gölü kirlilik ve yoğun kullanım baskısı altında, su seviyesinin yaklaşık yüzde 12'sini kaybetti. Isparta Gölcük Gölü'nün su seviyesinde aşırı kayıp var, Eğirdir ve Kovada gölleri kuruyor ve tamamen bataklığa dönüşüyor, Kocagöl kurudu. 

Niğde Ulukışla, Karagöl ve Çini gölleri kurudu. Mersin Silifke Akgöl ve Karadeniz Gölü kurudu. Adana Seyhan baraj gölü ve Akyatan kuruyor, Karataş Tuzla kurudu. Hatay Amik kurutuldu, Balıklıgöl kurudu. Gaziantep'te Keller Gölü'nde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Kahramanmaraş Gavur Gölü tehdit altında. Adıyaman'da İnekli Göl, Azaplı Göl, Gölbaşı tehdit altında. Elazığ'da Hazar Gölü tehdit altında."

 


Domuz eti satan köftecinin adını neden açıklamadınız?

13 belediye başkanı daha AK Parti'ye geçti

Tarikatçılar Halk TV ekibini rehin aldı

Köfteci Yusuf’la ilgili domuz eti tespiti, şubat ve mart aylarındaki iki raporla yapılmış

Hayat güvenilir olsa dediler, Üretimin Kahramanları’nı seçtiler

Motorine yine zam geliyor

Her aile aylık 43 bin lira vergi verecek

İstanbul Havalimanı'nda VIP'den kaçakçılık skandalı

Erdoğan'dan Bahçeli'nin DEM Parti'yle el sıkışmasına destek

Dindar bir nesil diye 22 yıl sonra gele gele nasıl bir nesle geldik

Tahvil faizi 5 ayın zirvesinde

Yaşlılarımızın yaşam kalitesini artırmak için çalışıyoruz

Hileli zeytinyağı satanlar ifşa oldu!

İnternet hızı Kamboçya, Burkina Faso ve Bangladeş’ten daha yavaş

Siyonist lobi prestijli üniversiteleri esir aldı

TRT'de İsrailli şirketle çalışıyor

Çin, Türkiye'nin otomotivdeki ek gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti

Kahvehanede birisi 'İsrail, Türkiye'ye saldıracak' dese; 'Deli misin' denir

Japonya Büyük Elçisi 12. Antakya Uluslararası Film Festivalinin konuğu olacak

Görme Engelli sporcular unutulmaz anlar yaşadı

Ekrem İmamoğlu, Yeni Şafak’ın damadını ihya etti

Kapalı pirinç paketinden böcek çıktı

Narin Güran'ın ailesinden gazeteciler hakkında suç duyurusu

'Erdoğan, Esad'a haber yolladı; 'Muhalefetle görüşürsen anlaşma olmaz' dedi'

Almanca bilmeyen damat Almanya’ya ateşe atandı

600 binden fazla çocuk okula gitmiyor

TÜİK’in taşıt kiralama ihalesini, 32 milyon lira bedelle Mehmet Kaya aldı

Kadınların sitemlerini duymuyor değiliz, ne gerekiyorsa yapacağız

Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi?

Yemeklerinden domuz eti çıkan şirketin sahibi AK Parti'li yönetici çıktı

Yükleniyor

İran'ın Fettah füzeleri Demir Kubbeyi nasıl aştı?

BRICS'in genişlemesini şimdilik istemiyoruz

Filistin meselesi umrumda değil

Hizbullah lideri Nasrallah, İsrail saldırısında öldürüldü

Taliban'dan kot pantolon ve batılı görünme yasağı

Almanya'da sınır dışı kararları artıyor

Suriye'de genel af ilan edildi

Ukrayna bu savaştan galip çıkacak

Mario Draghi’nin AB raporu endişe yarattı

Suriye, Türk-Arap Ekonomi Forumu'na katılmayacak

Güzel şarkıcının başı sapığıyla dertte

Hepsi’nin efsaneleşmiş şarkısı yeniden hayat buluyor

Kylie Jenner'ın son pozuna yorum yağdı

Zeynep Bastık'ın reklam geliri dudak uçuklattı

Big 5 Türkiye heyecanı başladı!

Meyra, Göçek'te denizin tadını çıkardı

Nurgül Yeşilçay’dan “adalet” göndermesi

Moda sektörüne damga vuran görkemli lansman

Salma Hayek tatil sezonunu kapattı

Aleyna Tilki sosyal medyanın diline düştü

Çin, Türkiye'nin otomotivdeki ek gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti

TÜİK’in taşıt kiralama ihalesini, 32 milyon lira bedelle Mehmet Kaya aldı

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 23,6 azaldı

Maxion Wheels dövme Aalüminyum jantlarını tanıttı

BYD Manisa'da montajdan öteye geçemeyecek

Otomotiv sektöründe binlerce kişi işsiz kalacak

Audi fabrikası işçileri arabaların anahtarlarına el koydu

Otomotiv ihracatı ağustosta 2,7 milyar dolar oldu

Tofaş'da vardiya sayısı 1'e indirildi

İstanbul'da oto yıkama ücreti 800 TL'yi buluyor

Yaşlılarımızın yaşam kalitesini artırmak için çalışıyoruz

B6 eksikliği unutkanlık yapıyor

Gazetecilerden Doç. Dr. Hüseyin Kerem Tolan'a ziyaret

Üniversite hastaneleri alarm veriyor

Grip aşısına yüzde 128 zam

Sancaktepe'de Lösev Farkındalık semineri düzenlendi

Türkiye'de ortalama yaşam süresi kısaldı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği yönetiminden başsağlığı ziyareti

Büyük bir sağlık riski oluşturuyor

Hava kirliliği ölümlerin yüzde 24'ünden sorumlu

Tarikatçılar Halk TV ekibini rehin aldı

TRT'de İsrailli şirketle çalışıyor

Türkiye’yi İsrail tehdidi altında göstermek iktidarın işine geliyor olabilir

4’ncü Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu müracaatları sürüyor

Ebubekir Şahin'den 'akraba' haberine erişim engeli

Işıner Güngör’e 'Diplomasi Onur Ödülü'

Medyaradar'a yine erişim engeli

'Halk TV'ye mimik cezası verdi' iddiası gündem oldu!

Hulusi Akar köyde eksik olanın 'Allah korkusu' olduğunu hâlâ düşünüyor mu?

Basın Konseyi'ni karıştıran skandalı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.