TEKNOLOJİ
TEKNOLOJİ Haberleri5G başka bahara kaldı, hazırlıklar ertelendi
GSM operatörleri, bu yıl 5G ihalesiyle ilgili hazırlıkların başlamasını beklerken, Orta Vadeli Program’da (OVP), Türkiye’nin 5G’ye geçişine ilişkin hazırlıklarda takvim 2025 yılının son çeyreği olarak belirlendi.
- A-
- A
- A+
Türkiye’nin “5. nesil mobil telekomünikasyon hizmeti”ne (5G) geçişi, yılan hikayesine döndü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen ay 2026’da 5G’ye geçileceğini duyurdu. GSM operatörleri ise bu yıl 5G ihalesi ile ilgili hazırlık sürecinin başlamasını bekliyordu. Ancak 2025-2027 yıllarını kapsayan orta vadeli program’da (OVP) gördük ki, Türkiye’nin 5G’ye geçişine ilişkin hazırlıklarda takvim 2025 yılının son çeyreği olarak belirlendi. Oysa 2022’de, dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5G ihalesinin 2023’te yapılacağını açıklamıştı.
Yüzde 12 kayıp
4G teknolojisi bugün, mobil abonelikler arasında küresel çapta yüzde 58’lik pay ile en yüksek seviyesine ulaştı ve yerini 5G’ye bırakmaya hazırlanıyor. Kuzey Amerika, Avrupa ve Kuzey Doğu Asya ülkeleri başta olmak üzere, 83 ülkede 209 operatör 5G’yi kullanıyor. 2027’ye gelindiğinde 5G’nin küresel çapta mobil abonelikler arasında birinci olacağı öngörülüyor. Türkiye’de ise yüzde 93’ünü 4.5G abonelerinin oluşturduğu toplam 87 milyon mobil abonelik mevcut. Vodafone ve Deloitte’nin “5G teknolojisinin Türkiye için ekonomik ve sosyal faydaları, 2022” raporundaki tahminlere göre bu alanda gecikme, yıllık 120 milyar TL (9 milyar dolar) değerinde ekonomik aktiviteden mahrum kalmaya neden yoksun. Buna göre 5G’nin teknolojik döngüsünde elde edilecek 1 trilyon liralık aktivitenin yüzde 12’si kaybedilebilir.
Raporda şöyle saptamalar da yer alıyor:
"Teknolojik gelişmelerden geri kalmanın rekabetçilik üzerinde de kalıcı etkileri oluyor. 5G’nin gecikmesi, 5G ile gerçekleştirilebilecek hız ve düşük gecikme süresine ihtiyaç duyan her sektörün gelişimini rakip ülkelere kıyasla baltalama, girişim ekosisteminde oyun sektörü gibi gelişmekte olan alanlarda girişimcilerin dünya ile rekabetini düşürme gibi riskleri beraberinde getiriyor.
Bu Türkiye’nin ilgili sektörlerdeki yabancı yatırımcılar için geri planda kalmasına ve yabancı yatırımların sağladığı finansman, teknolojik aktarım ve işbirliği gibi fırsatlardan yoksun kalmasına neden olacak.
Yatırım ve hizmet harcamaları ile üretkenlik artışı sonucu oluşacak satış etkilerinin 15 yıllık süreçte toplam 1 trilyon 47 milyar TL ekonomik aktivite artışı ve 479 milyar TL GSYH artışı sağlayacağı öngörülüyor."
'Türkiye, yeni bir iktidarı karşılamak üzere doğum sancıları çekiyor'
'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'
'Savaşın sebebi İsrail’dir'
Yeşil erik açılışı 4 bin TL'den yaptı!
Bodrum'a gelenleri kaymakam karşıladı
Ayhan Bora Kaplan'ın avukatı tahliye edildi
'Türkiye Ada'nın tamamının garantörüdür'
İstanbul’da 27 CHP’li başkanın 12’si görevden uzaklaştırıldı
Türkiye kira artışında dünya lideri
'Kazanan ithalatçı, kaybeden çiftçi olur'
'İmamoğlu 1 yıldır hapiste, Avrupa buna sessiz kalmamalı'
MGK’da 3 başkanlık kuruldu
İran’a 'saldırıları derhal durdur' çağrısı
'Donald Trump için 'azil' çanları çalıyor'
Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti
Danıştay, MEB’den 'Ramazan Genelgesi' savunması istedi
İki Kardeşin Sıra Dışı ve Mizah Dolu Hikâyesi
'Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!'
Vatandaş ekonomiden umutsuz
'İddianame ortadayken başkanlarımız hala neden tutuklu?'
Motorine 5.70 TL zam geliyor
Elektrik ve doğal gaza zammını değerlendireceğiz
İhracat miktarında düşüş
'Belgeler sahte, üzerime kayıtlı 4 taşınmaz var'
Kemal Memişoğlu iftara askeri helikopterle indi
'İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor'
'Hiç kimseyle düşmanlık istemiyoruz'
'12 tapu var, hepsi Akın Gürlek’in; sahte desene'
'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'
Etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırın
Yükleniyor






