EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriEmekliden akademisyene artık herkes asgari ücretli
Yeni bir araştırma, Türkiye'de maaşların hızla asgari ücrete yaklaştığını ve bu durumun gelir dağılımında ciddi sorunlar yarattığını ortaya koydu. Daha adil bir gelir dağılımı için yenilikçi reformların gerekliliğini belirtildi.
- A-
- A
- A+
Türk-Alman Üniversitesi'nden İktisatçı Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu'nun yaptığı araştırma Türkiye'deki maaşlar hızla asgari ücrete yaklaştığını ve bu durumun gelir dağılımında ciddi sorunlara yol açtığını ortaya koydu. Araştırmada, emeklilerden kamu çalışanlarına kadar geniş bir kesimin maaşlarının asgari ücretin ve milli gelirin altında kaldığı vurgulanırken, daha adil bir gelir dağılımı için "çoklu asgari ücret sistemi" gibi reformlara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Araştırmaya göre, maaşlar özellikle son yıllarda artan enflasyon nedeniyle asgari ücrete yaklaşmış durumda. Bu durum, diğer maaş gruplarının uyumsuzluğuna yol açarak geniş bir kesimde reel gelir kaybına ve maddi zorluklara neden oldu.
Prof. Dr. Kibritçioğlu'nun çalışması, kamu çalışanları, akademisyenler, imalat sanayi işçileri ve SGK emeklileri gibi çeşitli gelir gruplarının maaşlarının asgari ücret ve milli gelirin altında kaldığını ortaya koyuyor. 2000’li yıllardan itibaren, özellikle 2014 yılından itibaren maaşların genel olarak asgari ücret seviyesine yaklaştığı ve bazı durumlarda bu seviyenin altına düştüğü görüldü.
20 MİLYON SGK SİGORTALISINI ETKİLEDİ
Araştırma, emeklilerin aylıklarının yanı sıra imalat sanayi ve kamu çalışanlarının maaşlarının asgari ücretin ve kişi başına düşen milli gelirin altında kaldığını belirtiyor. Bu durum, yaklaşık 20 milyon SGK sigortalısını etkiledi.
Prof. Kibritçioğlu, mevcut sosyal güvenlik ve asgari ücret sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu. Çalışmasında, daha adil bir gelir dağılımı sağlamak için "çoklu asgari ücret sistemi" gibi yenilikçi politikaların uygulanmasını önerdi. Bu sistem, farklı unvanlar ve vasıflar için çeşitli asgari ücretler belirlemeyi ve bu ücretleri enflasyon ile ekonomik büyümeye göre güncellemeyi öngörüyor.
Türkiye’deki üniversitelerde akademik unvanlara göre kurulacak bir pilot maaş skalasının, bu sistemin uygulanabilirliğine dair bir örnek teşkil edebileceği belirtildi.
Araştırma ayrıca sendikal hakların güçlendirilmesinin önemine de dikkat çekiyor. Sendikaların daha etkili bir ücret pazarlığı yapabilmesi için mevcut engellerin kaldırılması gerektiği vurgulandı.
Avrupa'dan Trump'a soğuk duş
Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı
Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!
Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi
'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'
'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'
'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'
İBB davasında 5. celse başlamadan bitti
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor
'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'
Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı
'Maddi sıkıntı çekiyoruz'
Kurtardığımız her bir canlının hayatı moral kaynağı
'Türkiye'yi zor günler bekliyor'
Türkiye'de şeriat isteyenler yüzde 10 çıkar mı şüpheliyim
Mine Tozlu dahil 5 kişi gözaltına alındı
DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar, Aksaray'da yakalandı
'Delilsiz ispat tahminden ibarettir'
'Anlama özürlü herhalde bu arkadaş'
'Bu işin altında hükümetin enkazıyla birlikte Numan Kurtulmuş kalacak'
Yaşar Kaba’nın Araştırma Kitapları Okurla Buluştu
'Ramazan, Birlik ve Kardeşliğin En Güçlü Zamanıdır'
'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'
Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor
'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'
Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi
HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı
3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu
Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!
Yükleniyor





