SİYASET
SİYASET HaberleriABD'den Türkiye'ye 'Rusya'ya askeri sevkiyatı durdurun' çağrısı
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ABD'nin, askerî alanda kullanılabilen yazılımların Rusya'ya sevkiyatı konusunda hâlâ endişeli olduğunu belirtti.
- A-
- A
- A+
İstanbul'da gazetecilerle buluşan ABD Büyükelçisi ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, "ABD yönetiminin Türkiye'den Rusya'ya giden askeri bağlantılı donanım konusunda hala endişeli olduğunu ve Ankara'yı ihracatı önlemek için işbirliğini artırmaya çağırdığını" söyledi.
İran’la ilişkileri olan Türkiye de dahil müttefiklerinden İran’ı Ortadoğu’daki gerilimi azaltmaya ikna etmelerini istediklerini belirten Flake, "İran'la herhangi bir ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden gerilimi düşürmeleri için baskı yapmalarını istiyoruz ve buna Türkiye de dahil" dedi.
Hamas ve Hizbullah’ın üst düzey yetkililerinin öldürülmesinin ardından, İran ve müttefiklerinin olası saldırıları beklenirken konuşan Büyükelçi Flake, Türk muhataplarının gerilimin tırmanması için ellerinden geleni yaptığını belirterek, "Olayın tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar” şeklinde konuştu.
İran destekli Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesi, İran'ın İsrail'e yönelik intikam tehditlerini tetikledi. İran cinayetten İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail ise sorumluluğu üstlenmedi.
Açıklamalarında, ABD-Türkiye ilişkilerine de değinen Flake, ilişkileri şu anda "uzun zamandır olmadığı kadar iyi bir noktada olduğunu" kaydederek, bu ay başında Ankara'da ABD ile Rusya arasında gerçekleşen büyük esir takasında Türkiye'nin oynadığı faydalı role dikkat çekti.
Jeff Flake, "Müzakere tarafında yer almadılar ama lojistik tarafında önemli bir rol oynadılar" dedi.
'TÜRKİYE'DEN RUSYA'YA GİDEN ASKERİ MALZEMEDEN HALA ENDİŞELİYİZ'
Büyükelçi Flake, Haziran ayında Reuters'a verdiği mülakatta Türkiye'nin Batı'ya sıkı sıkıya bağlı kaldığını ve ABD ile ortaklığının hiç bu kadar güçlü olmadığını söylemişti.
Ancak Flake Pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'deki durumun çok zor olduğunu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı söylemlerinin Türkiye'nin bir muhatap olarak rol almasını zorlaştırdığını söyledi.
Flake, Gazze konusunda Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılığının Washington'un ateşkes için "aktif olarak çağrıda bulunmaya" başlamasının ardından azaldığını, ancak sürtüşmenin devam ettiğini kaydetti.
Flake ayrıca, ABD'nin Türkiye'den Rusya'ya giden askeri malzemeden hala endişe duyduğunu belirterek, Ankara'yı bu ihracatı önlemek için işbirliğini arttırmaya çağırdı.
ABD Büyükelçisi, "Bu bizim için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve bunu sık sık ve tutarlı bir şekilde dile getiriyoruz. Buradaki muhataplarımızla konuştuğumuzda, amacımızın Rusya'nın savaş yürütme kabiliyetinin engellenmesini sağlamak olduğunu vurgulayacağız. Hala Türkiye üzerinden gelen önemli kalemler görüyoruz. Dolayısıyla orada daha iyi bir işbirliği arıyoruz ve pek çok açıdan bunu elde ediyoruz. Rusya'nın şikayetçi olduğunu biliyorum, bu da iyi bir işaret” diye konuştu.
Okul müdürü, mesajını beğenmeyen öğretmenleri resmî yazıyla uyardı!
İstanbul’da sahte belge şebekesine darbe
'Türkiye bir hukuk devleti' dedirten olay...
Türkiye'nin dış borcu son 10 yılın zirvesinde
Karayollarında vatandaşın cebinden 850 milyar lira çıktı
Milli parklar şirketlerin rant alanı oluyor
'Bahçeli göz göre göre Öcalan'ın postacılığını yapıyor'
İran'dan ateşkes için 3 şart
'Türkiye’de güven olmadan ekonomi düzelmez'
Emekliyi açlık sınırının altına düşürmek büyük bir insafsızlık
78 kişinin öldüğü Kartalkaya raporunda Bakanlık aklandı
Milletvekili Ramazan Kaşlı MHP'den ihraç edildi
Akaryakıta yeni zam
'Türkiye çatışmanın değil barışın tarafındadır'
İspanya'dan İsrail'e 'soykırım' resti
ABD Mahkemesinden Halkbank 'Bağımsız Denetçi' kararı
'86 milyonun vergisi TRT'ye haram zıkkım olsun'
'İsrail'e bomba' sevkiyatı yapan Repkon USA isim değiştirdi
Hiçbir ülkenin egemenliğinde, topraklarında gözümüz yok
Ergene'de 2 ton tehlikeli fıstık yakalandı
Emre Saltık, vefatının 9. yıl dönümünde anıldı
Ümraniye Belediyesi İftara Yolda Yakalananları Unutmuyor
'Canlı yayın için kanun değişikliği gerekir'
'Silivri'de verilen hukuk değil, haysiyet ve fazilet mücadelesidir'
Zorunlu eğitim yaşı öne çekiliyor
Döşemealtı Belediyesi'ne operasyon
Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon
Parti numarası olmayan gıda ürünü satılamayacak
Bir meslek grubuna daha yeşil pasaport talebi
Mustafa Berat Kasımoğlu görevden uzaklaştırıldı
Yükleniyor







