Adrese teslim ihalelerden vazgeçin artık!

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, deprem bölgesindeki ihalelerin yapım usulünü ve olası Marmara depremini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Adrese teslim ihalelerden vazgeçin artık!

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, deprem bölgesindeki ihalelerin yapım usulünü ve olası Marmara depremini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Avşar, Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde deprem bölgesindeki ihalelerin yapım usulünü ve Tekirdağ bağlamında Marmara depremine ilişkin konuları Bakan Kurum’a doğrudan yöneltti. 

Konuşmasına plan analizlerindeki kritik noktalara dikkat çekerek Bakanlığın planı ile bütçe teklifi arasındaki sapmalara değinen Avşar, deprem bölgesinde 21/B usullüyle ihalelerin verilmesine tepki gösterdi. Avşar, pazarlık usulü ile yapılan ihale oranın 2018’den 2023’e yüzde 23 arttığını, bu ihalelerin çoğu iktidara yakın firmalara verildiğini ve niteliksiz işlerin çıktığını, 21/B ihale usulünün artık kalkma zamanı geldiğini belirtti. Avşar, Marmara depreminin bir beka meselesi olduğunu, Tekirdağ’ın kıyı ilçelerinin Kuzey Anadolu Fay Zonu etkisinde kalarak 1. dereceden deprem bölgesi olduğunu dolayısıyla önceliklendirilmesi gerektiğini ve Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne bağlı Tekirdağ Şube Müdürlüğünün açılmasını talep etti. 

‘Bakanlığın bütçe teklifi ile stratejik planının 2025 yılı performans göstergeleri arasında yüzde yüzde 50 civarında sapma oluşmuştur.’

Avşar, stratejik plan, performans programı ve bütçeyi konuştuklarının ve bu hususta birkaç konuya değinmek istediğini belirti.  Avşar, “Bu planlar kapsamında analizler yapılırken 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunun doğrultusunda hazırlanan 5 yıllık stratejik plan, hedeflenen performans göstergeleri ve stratejik plan esas alınarak yıl bazlı hazırlanan tahmini bütçe teklifleri değerlendirilir, kıyas edilir” dedi. Bu bağlamda Bakanlığın 2024-2028 yıllarını kapsayan planında 7 amaç 26 hedef ve 100 performans göstergesinin bulunduğunu söyleyen Avşar, “Stratejik plana, bütçesini konuştuğumuz 2025 yılı için baktığımızda 100 performans göstergelerinin ağırlıklarına ve değerlerine yer verildiği, bütçeler ayrıldığını görmekteyiz. Ancak 2025 yılı bütçe teklifini, yani konuştuğumuz bu teklife baktığımızda sadece 54 performans göstergesine yer verilmiştir.

Bu da gösteriyor ki; plandan %50’ye yakın sapma bulunmaktadır” diye konuştu. 

‘Adet, sayı veya oran ile ağırlıklandırılan ve bütçe ayrılan 46 performans göstergesi nerede?’

Avşar, stratejik planın, ana plan olduğu, Burada 2025 yılı için 100 gösterge belirlendiği, ancak planın hazırlanmasından sadece bir yıl sonra 2025 yılı bütçe teklifinde 54 göstergeye indiğini ve 46 iş kalemi için ayrılan bütçe nereye aktarıldığını, o bütçeye ne olduğunu sordu. Avşar, “Bu durum da göstergeleri analiz etmeden dahi 2025 yılı için stratejik plandan yaklaşık %50 civarında sapma olduğu anlaşılmaktadır. Plan kitapçığında revizyon yapılmış diyor ama bir kez daha güncellememiz gerekiyor” dedi. 

‘Pazarlık usulü ile yapılan ihale oranı; 2018’de yüzde 21 iken 2023’te yüzde 44’e çıkmıştır’

Avşar, bölgede    21/B ihale yöntemiyle oluşan sorunlara değinerek, “Şimdi Sayın Bakanım, buradaki ihaleler, 21/B Kamu ihale Kurumu istatistiklerine göre son 6 yılın kamu alım izleme raporlarına göre bu 4734 sayılı kanun kapsamında gerçekleşen ihalelerde açık ihalelerin oranı 2018 de %75 iken 2023 te %55 e gerilemiştir pazarlık usulü yapılan ihalelerin oranı 2018 de %21 iken 2023 te %44 e yükselmiştir” ifadesini kullandı. 

‘Bu ihalelerin çoğu iktidara yakın firmalara verilmektedir’

“Deprem bölgesinde TOKİ konut ihalelerinin tamamı malumunuz bu usulle yapılıyor. Fakat ihaleleri alan firmalar arasında mükerrer birçok firma var, iktidar partisinde görev almış, adaylık yapmış birçok isim var. Sayın Bakanım bu garip değil mi? Bakın, EKAP’a bir girin, ihale sistemine girin, 4734 kapsamını pazarlık usulü 21/B’yi seçin, çıkan sonuçlarda dilediğiniz 10 firma ismini arama motoruna yazıp yanına da iktidar partisinin ismini yazın. Bakın neler çıkacak.”, diyen Avşar, “Birçoğu iktidar partisiyle ilişkilerle aldığı ihaleler bunlar. Bazı firmalara millet bahçesi ihalesi almış, TOKİ ihalesi almış, deprem bölgesinde almış, yol yapımını almış almışta almış” ifadelerine yer verdi. 

‘Milyarlık ihaleler teminat ve iş bitirme olmadan nasıl veriliyor?’

Firmaların ekseriyetinin Ankara Firması olduğunu söyleyen Avşar, şu örneği verdi: “Mayıs 2024’te kurulmuş sonrasında Haziran’da ilk kamu ihalesini hemen aynı ay almış, son ihalenin sözleşmesini 23 Ekim’de imzalamış ve 25 Ekim’de konkordato ile geçici mühlet kararı almıştır. Bakın, yanlış anlaşılma olmasın milyarlık ihaleler bunlar, yeni kurulan şirketlerden teminat, iş bitirme olmadan nasıl alabiliyor bu büyüklükteki ihaleleri.” 

‘21/B ihale usulünün artık kalkma zamanı gelmiştir’

Avşar, Hatay Samandağ’da şantiye fotoğraflarını göstererek, betonun tutmadığına, çubukların dışarda kaldığına dikkat çekti. “Adamlar para odaklı bakıyor işe” tepkisini gösteren Avşar, “Bu tecrübesiz firmalarla böyle görüntüler çıkıyor. Bu insanların çoğu bu işe para odaklı bakıyor. Çok emek veriyorsunuz gerek sizler gerek bürokratlar bu bölgeye. Ben sizin bir konuşmanızı dinlemiştim İstanbul seçimlerinden önce biz bakanlığın bütçeyle birçok hizmet yaptık demiştiniz. Siz o hizmetleri yapmışsanız. Bunları da açık ihaleyle yapabilirsiniz. 21/b ihale usulünün artık kalkma zamanı geldi. Çünkü en büyük bütçeniz buraya gitmektedir” dedi. 

‘Marmara depremi bir beka meselesidir’

Marmara depremine de değinen Avşar, sayın Bakanın, İstanbul depremi için beka meselesi olduğunu ifade ettiğini ve buna katıldığını söyledi. “Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da 600 bin ve bizim Tekirdağ’la birlikte 1 milyon riskli konut bulunmakta ve bir an önce bunların yenilenmesi gerekmektedir. Bunun yanında son birkaç ayda İstanbul’da birçok binanın kendiliğinden yıkıldığı da görülmüş ve bu durumda olan ve binlerle ifade edilen binanın bulunduğu da açıklanmıştı” diyen Avşar, “Ayrıca büyük Marmara depreminin meydana gelmesi durumunda ülkenin ağır bir ekonomik yıkıma uğrayacağı ve 30 milyona yakın insanın doğrudan etkileneceği bir gerçektir” ifadesini kullandı. 

‘Tekirdağ’ın kıyı ilçeleri Kuzey Anadolu Fay Zonu etkisinde kalarak 1. dereceden deprem bölgeleridir’

Avşar, Marmara’ya kıyısı bulunan seçim bölgem Tekirdağ’da bu etki alanında kaldığını özellikle Kuzey Anayolun Fay Zonu etkisinde kalan kıyı ilçelerimiz 1. dereceden deprem bölgeleri olduğunu ve bu etki kuzeye doğru gittikçe azalmakla birlikte nüfusun çok büyük bir kısmı burada ikamet ettiğini söyledi.

Avşar; “Buraya İstanbul’un birçok yükü burada üzerimize gelecektir. Sizden beklentimiz, yerel yönetimlerle iş birliği halinde hiçbir komplekse kapılmadan, siyasi kaygılara girmeden yukarıda saydığımız vaatleri bir an evvel hayata geçirip bu sorunu bertaraf etmenizdir” şeklinde konuştu. 

‘Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne bağlı Tekirdağ Şube Müdürlüğü açılmalıdır’

Avşar, İstanbul’da benzer birimlerin olduğunu ve Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne Bağlı Tekirdağ Şube Müdürlüğünün açılmasını talep ettiklerini belitti.

Tekirdağ’ın depreme hazırlık noktasında geride kaldığını söyleyen Avşar, riskli yapı stokunun bile şu ana kadar tam anlamınla tespit edilmediğini, üniversitenin Ağustos Ayında böyle bir çalışmaya başladığını ancak henüz paylaşılan bir veri olmadığını ve bütün vatandaşlarımız özellikle Süleymanpaşa, Marmara Ereğlisi ve Şarköy’deki vatandaşlarımız büyük risk altında yaşadığını söyledi.

 

Cumartesi

28.7 °

Pazar

30.2 °

Pazartesi

30.7 °

Güney Kore'de vatandaşlara karşılıksız para dağıtılacak

Dolar son 50 yılın en büyük değer kaybını yaşadı

Sırbistan'da öğrenciler Vuvic iktidarını protesto etti

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Hamaney'i aşağılık bir ölümden kurtardım

İran nükleer projesini yeniden inşa etmeyi düşünürse tekrar saldıracağız!

ABD’nin saldırısı, İsrail’in arkasındaki gücü gösterdi

İran'ın nükleer programı yok oldu

İran nükleer silah elde etmek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip

Pis işlerimizi İsrail hallediyor

Simge Ünal'ı kaçırmaya çalışmışlar!

Yüzmeyi öğrendiğim bir denizdeyim

'Çaresizce yanmayı bekliyoruz'

Ayşe Akın, kalbini Squid Game yıldızına kaptırdı

Sıla Türkoğlu güzelliğiyle büyüledi

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Aslı Bekiroğlu hastane odasından isyan etti

Melis Sezen kısa taytıyla poz verdi!

Zeynep Sönmez’den Wimbledon’da Tarihi Başarı!

En çekişmeli yarış Arkın Karpaz Gate Marina olacak

Semanur Yüksel Avrupa Şampiyonu oldu

Türkiye'nin ilk Pickleball Ligi'nde kazananlar ödülleri aldı

ZŁOMBOL 2025 RALLİSİ GIRESUN’DA SONA ERECEK

Türkiye Pickleball Ligi finalleri için geri sayım başladı

Okan Aydoğan Milli Takım kadrosuna seçildi

Hipodrom.com’un marka yüzü Emre Karayel oldu

İstanbul Park TOSFED'e emanet

İmza kampanyası kulübümüzün geleceği açısından uygun değildir

BYD'nin Manisa'daki fabrikasında hâlâ faaliyet yok

TOFAŞ, Bursa fabrikasında üretime ara verecek

Elektrikli araç satışları dizeli geçti

Erdoğan, TOGG T10F’i test etti

Volvo EX30 Türkiye Yollarında

İkinci el araca Avrupa’dan 2.5 kat daha fazla ödüyoruz

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

Ekonomik kriz ulaşımı da vurdu

Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç ticaretine sıkı denetim

BYD’den 22 modelde beklenmedik indirim

Mevduat faizleri yüzde 50’yi aştı

Yöneticisi olduğu bankadan kendi şirketine 265 milyon lira kredi aldı

Siyasi operasyonlar Türkiye'nin risk algısını yükseltiyor

TL'nin reel değeri tarihi dipte

Türkiye gelirde dipte, fiyatlarda zirvede

Bankaların faiz gelirleri 3,1 trilyon lirayı aştı

Kiralar yüzde 82’yi aştı, vatandaşın barınma yükü ağırlaştı

Mobilya devi Alfemo Zeren Group Holdinge satıldı

6 Ayda 2 bin 776 firma konkordato başvurusu yaptı

Çalışanın altı aylık kaybı 218 milyarı aştı...

Şimdi demokratik siyaset mücadelesini büyütme zamanı

Mevduat faizleri yüzde 50’yi aştı

Barış Akademisyenlerine göreve dönüş kararı

Demirtaş ve Yüksekdağ için tahliye talebi

Silah bırakma süreci hassasiyetle takip ediliyor

'Önemli bir eşik aşılmıştır'

Simge Ünal'ı kaçırmaya çalışmışlar!

Menzil Cemaati’nde miras krizi derinleşiyor

DEM, kardeşlik safında yerini almıştır

PKK silah bıraktı...

Belediyeyi soyuyorlar Cumhurbaşkanım sesimizi duyun

Yüzmeyi öğrendiğim bir denizdeyim

Bakan Ersoy'u Saral'dan sonra Külünk hedef aldı

İBB soruşturmasında itirafçı olan Adem Soytekin tahliye edildi

Yöneticisi olduğu bankadan kendi şirketine 265 milyon lira kredi aldı

Fahrettin Altun’un düğmesine 19 Mart sabahı mı basıldı?

BYD'nin Manisa'daki fabrikasında hâlâ faaliyet yok

Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu

Marka yaratıcısı, bir strateji ustası Serkan Candaş

YGD'de Ödül Hazırlığı Heyecanı Başladı

Bahçeköy’de Ormanın Kalbinde Yeni Bir Soluk: Bella Vista

Fahrettin Altun’un yerine Burhanettin Duran geldi

Şile Belediyesi Başkanı Özgür Kabadayı gözaltında

TOFAŞ, Bursa fabrikasında üretime ara verecek

OPET’e 131 milyon TL ceza

Belediyeler hedefteyse görevi bırakmaya hazırım

Motorinin litresi 55 TL’yi aştı

'Kanalları kapatarak iktidarda kalamazsınız'

İmralı'dan yeni fotoğrafla servis edildi

İsrail Suriye’de 10 üs kurdu!

Yükleniyor