Asgari ücret işçinin eline geçmeden eridi

Asgari ücret işçinin eline geçmeden eridi

Asgari ücret işçinin eline geçmeden eridi
  • A-
  • A
  • A+

Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkan Yardımcısı, Gölge Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, “Yeni ekonomi paketiyle sayın Nebati bize bir kez daha dağın fare doğurduğunu gösterdi. Yapılan açıklamaların, alınan kararların hiçbir temeli ve mantıklı bir düzlemi yok. Son 3 yılda açıklanan bu 4. ekonomi paketinin de içi boş çıktı. Bu kararların hiçbiri iş dünyasında ya da vatandaşta heyecan yaratmadı. Dahası enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadeleyi de tamamen üzerilerinden atıp vatandaşın göreviymiş gibi lanse ettiler. Nitekim salondaki enerji ve zoraki alkışlardan da kimsenin tatmin olmadığını net şekilde gördük.” dedi. 

“Yastık altındaki altınlar talep edilerek ekonomiye kazandırılamaz, önce güven verilmeli”

Yastık altındaki altının piyasaya kazandırılmasına dair açıklamaların temelsiz ve anlamsız olduğunu söyleyen Hatipağaoğlu, “Yastık altında 5 ton altın var ve bunun piyasa değeri 280 milyar dolar, biz bu altınları ekonomiye kazandıracağız deniliyor. Öte yandan sayın Nebati açıklamalarında bir itirafta da bulundu. Bundan önceki çalışmalar bütüncül değil, münferitti. Şimdi biz bunları bütüncül hale getiriyoruz dedi. Bütüncüllükten kastı ise bankaların yanına, elektronik platformaları ve kuyumcuları da eklemek. 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az 1500 kuyumcu yastık altındaki altınları toplamakla mükellef olacakmış. Sayın Nebati şunu gözden kaçırıyor. Eğer siz hükümet olarak ekonomik gelişmelerle ilgili vatandaşa doğru bilgi vermiyorsanız, şeffaf değilseniz, hesap vermiyorsanız vatandaş size güvenmez. Türkiye’de yastık altında olduğu idda edilen altınların, ekonomiye “talep” edilerek kazandırılması mümkün değildir. Bundan önce birçok kez bu istendi. Vatandaş değil bu altınları devlete vermek, altın tasarrufunu giderek artırır. Çünkü vatandaş parasının pul olmasından korkuyor. Enflasyon %50’nin üzerine çıkmışken, dolar 13,5 TL iken vatandaş altınını devletin işaret ettiği mercilere vermez. Bu altınlar yastık altında durmaya devam edecek. Çünkü Ak Parti hükümeti ve aynı zamanda Sayın Nebati, ihracatın, ekonomik büyümenin, ekonomik canlanmanın, üretim artışının en temelinde güven olduğunu gözden kaçırıyor. Siz bu güveni kaybettiniz, hukukun üstünlüğü konusunda vatandaşın ciddi tereddütleri var, yarın bu altını verirsem el koyabilirler endişesi var. Bu nedenle kimse altınlarını vermez.”  ifadelerini kullandı.

“Kredi paketi vatandaşa ulaşmıyorsa bir anlamı yoktur”

Kredi Garanti Fonu’nda geçilen yeni uygulamaya da değinen Hatipağaoğlu, “Sayın bakan yeni bir uygulamaya geçiyoruz, yatırım destekleri, ihracat destekleri ve işletme destekleri vereceğiz dedi. 60 milyar TL’lik bir kredi paketinden bahsediliyor. Biliyorsunuz bu da geçtiğimiz yıllarda birçok kez yapıldı. Ancak verilen bu kredilerin nereye gittiği asla araştırılmadı ve bilinmiyor. Her türlü polisiye önlemi ve denetimi alarak Kredi Garanti Fonu’ndan verilen kredilerin yanlış yerlere gitmesini engelleyeceklerini söylüyorlar. Eğer destekler öncekilerde olduğu gibi vatandaşa ulaşmıyorsa kredi paketinin büyüklüğünün de bir anlamı yoktur.” dedi.

“Birlikten Berekete uygulamasını yeni bir fikir gibi anlatıyorlar, dünyadan haberleri yok”

Birlikten Berekete platformuyla vatandaşlar piyasadaki fiyatları kontrol edip karşılaştıracaklarını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye karşı Hatipağaoğlu şunları söyledi: “Mobil uygulama sayesinde en uygun ürün neredeyse oradan alışveriş yapılacakmış. Bu açıkça enflasyonla biz mücadele edemiyoruz ve denetleyemiyoruz, vatandaş bunları bizim yerimize yapsın demektir. Sayın Bakan farkında değil ancak vatandaş uzun zamandan beri mahalle mahalle gezerek fiyatları karşılaştırıyor ve buna göre alışveriş yapıyor. Üstelik yeni bir buluş gibi anlattığı platformun benzerleri yıllardır yayında, dünyadan haberlerinin olmadığını yine tescillediler. Vatandaş bunlardan faydalanıyor.”

“Enflasyonla mücadele timi kurmak yerine, ekonomi politikalarınızı gözden geçirin”

Enflasyonla mücadele timi kurulmasının da çok çarpık bir karar olduğunu söyleyen Hatipağaoğlu, “Denetimde bir aksaklık olduğu malum ancak asıl sorun fiyatlarda değil, milletimizin uygulanan yanlış ekonomi politikalarıyla fakirleştirilmesinde. Vatandaşı hayat pahalılığına katlanmak zorunda bırakmak yerine politikaların yanlış olduğunu kabul etmek gerekir. Bu politikadan vazgeçtiğinizi açıklayarak, daha gerçekçi politikalarla hayat pahalılığını indirmeye çalışacaksınız. Başka bir yöntemi yok. Serbest piyasa koşullarında market market dolaşıp fiyat kontrolü yapmanın hiçbir anlamı yok. Piyasanın temel kuralları vardır. Burada en belirleyici şey fiyattır. Fiyatlar yanlış oluşuyorsa bu tamamen yanlış politikaların sonucudur. Neden böyle olduğunu görmezden gelip sonuca odaklanmak doğru değildir.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşın reel geliri, enerjideki reel fiyatlardan önemlidir”

Hatipağaoğlu, “Türkiye’deki elektrik ve doğalgaz fiyatları reel fiyattan düşükmüş ve devlet sübvanse ediyormuş. Lütfen bunu vatandaşa anlatın bakalım. Vatandaş ödediği faturaya bakıyor. Bir önceki aya göre katlanan faturalarda nasıl bir sübvansiyondan bahsediyorsunuz? Sayın bakan elektrik ve doğalgazın reel fiyatlarını veriyor ama vatandaşın eline geçen reel gelirden bahsetmiyor. Acaba vatandaşın reel geliri bu maliyetlerle karşılaştırıldığında nerede kalıyor? 4253 TL yapılan asgari ücret bile daha işçinin eline geçmeden eridi.” dedi.

“Fiyatların düşmesini bırakın, maliyet enflasyonun artışı vatandaşı daha çok üzecek”

KDV oranının düşürülmesininin vatandaş nezdinde hiçbir karşılığı olmayacağını söyleyen Hatipağaoğlu, “Açıklanan yeni programda deniliyor ki, enflasyonla mücadelede para politikası yerine maliye politikası benimsenecekmiş. Böylece fiyat indirimleri olacağına inanıyorlar. Yani sayın Cumhurbaşkanının telekonferansla bağlanıp söylediğine göre KDV fiyat artışları içerisindeki en önemli unsuralardan bir tanesi. Bu hiç anlaşılır bir şey değil. Enflasyonla mücadelede KDV üzerinden işlemler yapmak kısa sürede vatandaş için anlamlı olsa da maliyet enflasyonu açısından hiç olumlu sonuçlar doğurmaz. Türkiye’deki en büyük sorun üreticinin karşı karşıya olduğu maliyet enflasyonudur. Ciddi ekonomi politikaları uygulamadan KDV’yi düşürmek mantıklı değildir. Çünkü üreticilerin baktığı şey KDV değil, tamamen ham madde bazlı enflasyonist ortamdır. Üretim enflasyonu ve ara mal fiyatlarındaki artış gerçek problemimiz olmalıdır. KDV’yi bugün belli bir süre düşürdüğünüzü söylersiniz ancak yarın mecburen yine artırırsınız. Kaldı ki KDV sadece temel gıda maddelerinde düşürüldü. Madem burada adım atmak istiyorsunuz Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Özel İşletim Vergisi’ni kaldırın. Deprem sonrasında hayatımıza giren ve artık temel bir vergi kalemi olan bu vergileri kaldırın. KDV’nin %8’den %1’e düşürülmesi bir fayda sağlamayacak, bunu pazartesi günü ürün etiketlerinde yine acı bir şekilde göreceğiz.” dedi.

 

Yorum Yazın

TBMM'nin Öcalan'ın ayağına gitmesine karşıyız

'Tarih ve millet bu olup bitenleri affetmeyecek'

Ümit Özdağ'dan İmralı kararı için CHP'ye teşekkür

İmralı’ya heyet göndermeyen CHP’ye AK Parti’den tepki

İstanbul'da 25 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurdu

Âdil-i Mutlak Hat Eserleri Sergisi Katar’a Taşındı

'Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne inanıyoruz'

Sonar Araştırma'nın son anketi ortaya çıktı

Sezonun En Kahkahalı Komedisi Sahneye çıktı!

Hollywood yıldızı “25. Yıl İnternet Medyası Ödülleri” için Türkiye'de

Tekirdağ'ın 20 günlük suyu kaldı

Mansur Yavaş Hacı Bayram esnafıyla bir araya geldi

CHP İmralı’ya gitmiyor

Kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter sisteme geçeceğiz

Rekabet Kurumu'ndan 5 büyük reklam ajansına eş zamanlı baskın

Çınarcık Belediyesi Personeline MAKS Eğitimi Verildi

Asgari ücret tespit komisyonu toplanıyor

Sinop Üniversitesi’nde Rektöre özel dinlenme odası

AK Parti Kadın Kolları Başkanı okulda derse giriyor

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Şirket kuruluşları düştü kapanışlar çift haneli arttı

Sanayide istihdam azaldı

'Türkiye, İsrail'in isteği ile çok uluslu bir federasyona sürüklenmek isteniyor'

Sıcaklığa bağlı ölüm oranı yüzde 63 arttı

Özgür Özel, partisini temizlemeye öncelik vermeli

'Nüfusumuz artıyor fakat nüfus artış oranımız azalıyor'

'Tuzla Fayı'nın deprem üretme zamanı gelmiş'

'İmamoğlu, Erdoğan’ın en güçlü rakibi olmayı sürdürüyor'

Ankara halkını bedava taşıyacağım

'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanan Eda Saraç hakkında tahliye

Yükleniyor

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, insan avına katılan keskin nişancılardandı

İsrail, Lübnan’a hava saldırıları düzenledi

Tarihi Jeffrey Epstein tasarısı ABD Senatosu'ndan geçti

Trump Kaşıkçı cinayetinde Prens Selman'ı savundu

Suudi Veliaht Prensi Selman Beyaz Saray'da

Avrupa’nın Ukrayna planı çıkmazda

Bangladeş’te eski Başbakanı için idam kararı

Özbekistan'da yükselen 'Medeniyet Merkezi'

Donald Trump Venezuela'ya 15 bin asker sevk etti

Trump’tan tehtit: Benim dosyama bakarsanız Clinton’ı açtırırım

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SIFIR HATA DÖNEMİ

Otomobil fiyatları yeniden yükselişe geçebilir

FIAT “Grande Panda” Türkiye’de

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

BYD'de Türkiye yatırımını İspanya'ya yapıyor

Sıcaklığa bağlı ölüm oranı yüzde 63 arttı

CHP'den şehir hastaneleri için suç duyurusu

Şehir hastanesine kurayla alınan 12 personelden 5'i aynı soyadı taşıyor

İstanbul’da Kadınlara Özel VR Temelli Meme Sağlığı Eğitimi

Hava kirliliği ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada

Doktorlara reklam içerikli paylaşımlar yasaklandı

Vertigo şikayetiyle gitti, saatlerce MR'da unutuldu

'Her bağış, birden fazla insanın yaşamını kurtarabilir'

MHP İl Başkanı'ndan sağlık isyanı

SGK borcu olan emeklilerin maaşından yüzde 25 kesinti yolda

Hollywood yıldızı “25. Yıl İnternet Medyası Ödülleri” için Türkiye'de

Rekabet Kurumu'ndan 5 büyük reklam ajansına eş zamanlı baskın

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

Nagehan Alçı'dan 'otel odası' yanıtı

Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı

Gazetecilere yurt dışı çıkış yasağı getirildi

Merdan Yanardağ'ın tutuklanması hak ihlali

CHP'den Ekim Ayı Basın Özgürlüğü Raporu

'Cumhuriyet, Özgürlük ve Eşitlik İdeallerinin Simgesidir'

Ebubekir Şahin, koltuğu Mehmet Daniş'e devretti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7