802-508-7352
2024 yılı başında yapılan yüzde 30’luk zamla 22 bin 104 TL’ye yükselen asgari ücret, daha yılın ilk çeyreğinde enflasyon karşısında ciddi oranda eridi. Enflasyondaki artış ve temel tüketim kalemlerine gelen zamlar, asgari ücretlinin alım gücünü hızla geriye götürdü. Reel hesaplamalara göre, ilk zamlı maaşın ödendiği 1 Şubat’ta asgari ücretin alım gücü 21 bin 240 liraya, Mart sonu itibarıyla ise yaklaşık 18 bin 482 liraya kadar düştü.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından açıklanan Mart ayı verileri, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ortaya koydu. Konfederasyonun araştırmasına göre, Mart ayında açlık sınırı 1.500 TL artışla 25.720 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 2.899 TL’lik artışla 78.230 TL’ye yükseldi.
Bu veriler ışığında, asgari ücretli bir çalışanın yalnızca yılın ilk üç ayında yaşadığı reel gelir kaybı 3.622 TL olarak hesaplandı. Bu kayıp, asgari ücretin temel ihtiyaçları karşılamada her geçen gün daha yetersiz hale geldiğini ortaya koyuyor.
Yılbaşında yapılan artışa rağmen, asgari ücretin açlık sınırının 3.600 TL altında kalması, özellikle büyükşehirlerde yaşamını sürdüren dar gelirli aileler için geçim krizinin derinleştiğini gösteriyor. Konfederasyon yetkilileri, temel gıda ürünleri, kira ve ulaşım gibi kalemlerdeki artışlar nedeniyle asgari ücretlinin maaşının daha ilk çeyrekte etkisini yitirdiğine dikkat çekiyor.
Uzmanlar, enflasyon karşısında hızla eriyen maaşların toplumsal etkilerine dikkat çekerek, yıl ortasında asgari ücrete ek zam yapılması taleplerinin güçlendiğini belirtiyor. Geniş kesimleri etkileyen bu kaybın telafi edilmemesi halinde, hane halkı borçluluğu ve gıda güvensizliği gibi sorunların daha da derinleşebileceği öngörülüyor.