Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, tarih ve sanatı birleştiriyor

Ayasofya’nın tarihine ışık tutan ve önemli bir kısmı ilk kez gösterime sunulan 300’e yakın eserin de sergilendiği müzede, Ramazan ayı süresince ikinci bilet yüzde 50 indirimli olacak.

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, tarih ve sanatı birleştiriyor
  • A-
  • A
  • A+

İstanbul’un kalbi Sultanahmet Meydanı’ndaki Defter-i Hakani Nezareti binasında bulunan Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, Ayasofya’nın hem Bizans hem de Osmanlı dönemini etkileyici bir hikaye anlatımı ve teknoloji ile buluşturuyor. Müze, Ramazan ayı süresince Cuma günleri Neyzen Burak Malçok’un ney dinletisi eşliğinde ziyaretçilerine tarih ve sanat deneyimi yaşatıyor. Ayasofya’nın 1700 yıllık tarihinin anlatıldığı müzede ayrıca çoğu ilk kez sergilenen 300’e yakın eser bu eşsiz deneyimi zenginleştiriyor.

Ayasofya’nın tarihi deneyimini ‘Ney Sesiyle’ derinleştirmek istedik 

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi’ni hayata geçiren ve işleten Dem Müzecilik CEO’su Eda Bildiricioğlu Ramazan sonuna kadar devam edecek ney dinletisinin ziyaretçilerin beğenisini kazandığını söyledi. Bildiricioğlu: “Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, sadece tarihi bir yapıyı anlatan bir alan değil, ziyaretçilerine interaktif, sürükleyici ve duyulara hitap eden bir deneyim sunan yeni nesil bir müzecilik anlayışının örneği. Ney, Anadolu'nun en derin ve anlamlı seslerinden biri. Bu nedenle, Ayasofya gibi tarih boyunca çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yapının tarihini aktardığımız müzemizde yerli ve yabancı ziyaretçilerimize sunduğumuz deneyimi bu büyüleyici enstrümanla derinleştirmek istedik. Tarih ve kültüre merak duyan herkesi müzik ve tarihi birlikte deneyimlemek üzere müzemize bekliyoruz” dedi.

Önemli bir kısmı ilk kez gösterime sunulan 300’e yakın eser sergileniyor

Öğrencilere ve özel günlere yönelik uyguladığı kampanyalar ile 7’den 70’e herkese kültürel mirasımızı aktarmayı ve tarihi sevdirmeyi hedefleyen Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, Ramazan ayı süresince de ikinci bilete yüzde 50 indirim uyguluyor. Müzeyi ziyaret edenler, Ayasofya’nın 1700 yıllık ihtişamlı tarihine yolculuk ederken, eserler bölümünde ise Ayasofya-i Kebir Vakfı’nın hukuki statüsünü belirleyen ve vakfın nasıl idare edileceğini ayrıntılı biçimde tarif eden Fatih Sultan Mehmet’in yazdırdığı “Vakfiye”yi görebiliyor. Müzede Osmanlı Devleti’nde hacı kafilesiyle beraber her yıl Mekke ve Medine’deki kutsal yerlere gönderilen “Ravza-i Mutahhara” örtüsünden oluşturulmuş “Ayasofya Camii Minber Sancağı” ve şu anda Ayasofya Camii içindeki açık olan tek Seraphim’in yüzünü örten “Bronz Madalyon”a kadar 300’e yakın eser görülebiliyor.

Deneyim Müzeleri 10 ödül ile adını dünyaya duyurdu

DEM Müzecilik tarafından özenle hazırlanan projeler son bir yılda dünya çapında 10 farklı ödüle layık görüldü. DEM Müzecilik bu ödüllerin yedisini Efes Deneyim Müzesi ve üç tanesini de Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi’yle kucakladı. Efes Deneyim Müzesi’nin, Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen Mondo-Dr Awards töreninde “Dünyanın En İyi Müzesi” seçilmesiyle başlayan ödül haberleri ard arda gelmeye devam etti. Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ile Efes Deneyim Müzesi daha sonra 2024 yılı boyunca MUSE Creative Awards, Arival Spotlight Awards, Vega Digital Awards, Event Technology Awards ve Blooloop Innovation Awards’tan gelen ödüllerle taçlandırıldı. Ödüllerin çok büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirten Eda Bildiricioğlu “Ödüller hem ülkemizin tanıtımına katkıda bulundu hem de Dem Müzecilik’in uluslararası arenada daha fazla tanınmasını sağladı. Artık yurt dışındaki sektör etkinliklerine konuşmacı olarak davet ediliyoruz. Ocak ayında Barcelona'da önemli bir etkinlikte yer aldık, Nisan ayında ise Fransa'ya davetliyiz. Kültürel hikaye anlatıcılığımızı Avrupa’da yeni immersif deneyim müzeleri hayata geçirerek dünyaya açacağız” dedi.

Avrupa’da 2 yeni deneyim müzesi projesine başladık

“Dem Müzecilik olarak, mekanları sadece sergilemek yerine, onlara ruh ve anlam katan bir anlayışla tasarlıyoruz, hikaye anlatan mekanlar yaratıyoruz” diyen DEM Müzecilik CEO’su Eda Bildiricioğlu, yurt dışında ses getirecek projelere başladıklarını belirtiyor. “Son bir yılda müzelerimiz dünya çapında toplam 10 ödüle layık görüldü. Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi’yle Efes Deneyim Müzesi uluslararası projelerle yarışırken adımızı da dünyaya duyurdu. Yakın gelecekte yurt dışında deneyim tasarımı projelerini hayata geçirmek üzere çalışıyoruz. Uzmanlık alanımız olan tarih anlatımına odaklandığımız immersif bir proje ile İtalya'da, yine immersif bir deneyim müzesi konseptiyle  Londra'da iki önemli Avrupa projesine başladık” dedi.

 

 

Yorum Yazın

Terörsüz Türkiye raporu önemli bir kazanım

Mehmet Şimşek 'seyyanen zam' kapısını kapattı

'19 Mart darbesinin maliyeti 250 milyar doları aştı'

'Bize yasak Bilal Erdoğan'a serbest'

Galatasaray, İtalyan devini 5’leyerek evine yolladı

'Türkiye gerici-şeriatçı bir kuşatma altında!'

'Kılıçdaroğlu, ilk iş olarak İmamoğlu ve ekibini ihraç edecek'

Mehmet Ağar, Mustafa Çiftçi görüşmesine dair ilk kez konuştu!

Züber'in sahiplerine gözaltı!

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

'Gazze kasabı dükkan açıyor sen de alışveriş yaparsın'

3 şirket ve 1 futbol kulübüne el konuldu

Kanunen bedava olan park, uygulamada ücretli

'Faiz giderleri yüzde 180 arttı, bütçe alarm veriyor'

'Toplumsal güven çökerken aile nasıl kurulacak?'

'En güçlü ordu bile tokat yiyebilir'

Sürdürülebilir Gelecek İçin Güçlü İş Birliği

Etimesgut Belediyesi’ne Avrupa’dan İkinci Yönetişim Ödülü

Kimyada Birlik Zamanı: Bu Görev Bir Emanettir

'İstanbul'daki tezgahınız bozuldu öfkeniz buna mı?'

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Savunma güçlü olduğunda adalet gerçek anlamda hayat bulur

Özlem Çerçioğlu ve 33 kişinin yargılandığı ihale davası ertelendi

Tom Barrack: Beni uşağın olarak işe al

Trump yönetimi Epstein dosyalarını örtbas ediyor

Kayıtlı istihdamda dört ayda 574 bin kayıp yaşandı

Çiçek aşısı ihalesi Dollvet Biyoteknoloji AŞ’ye verildi

'Ay Yıldızlı formayı taşımak büyük sorumluluktur'

Tiyatro Dünyası Film-San Ödülleri’nde Buluşuyor

Vatandaş köprü ve otoyolların satılmasına karşı

Yükleniyor

'En güçlü ordu bile tokat yiyebilir'

Tom Barrack: Beni uşağın olarak işe al

Trump yönetimi Epstein dosyalarını örtbas ediyor

'Yerel bir Kürt yönetimi istiyoruz'

Navalny’nin ölümünden Rusya sorumlu

'ABD ve Avrupa birbirine ait ama kendinizi savunmalısınız'

ABD ordusu İran'a karşı uzun soluklu operasyonlara hazırlanıyor!

'Adalet Bakanı olan savcının bir başka kurbanı'

Kongre üyesi, Epstein belgelerinde sansürlenen 6 ismi açıkladı

'ABD saldırırsa, bölgedeki üslerini hedef alırız!'

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Sürdürülebilir Gelecek İçin Güçlü İş Birliği

Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili Seçildi

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12