Beyaz eşyada satışlar yüzde 17, üretim yüzde 6 azaldı

TÜRKBESD, 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin verilerini açıkladı. Sektörün iç satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik bir gerileme yaşanırken, ihracat ve üretimde de düşüş sürdü.

Beyaz eşyada satışlar yüzde 17, üretim yüzde 6 azaldı
  • A-
  • A
  • A+

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin verilerini açıkladı. Sektörün iç satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik bir gerileme yaşanırken, ihracat ve üretimde de düşüş sürdü.

Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi önde gelen yerli ve yabancı firmaları temsil eden TÜRKBESD’in verilerine göre, ocak-mart döneminde ihracat adet bazında yüzde 3 azalırken, toplam üretim yüzde 4 küçüldü. Mart ayı özelinde ise iç satışlar yüzde 17 azaldı, üretim de yüzde 6 oranında düştü. İhracatta ise baz etkisinin katkısıyla sınırlı, yüzde 2’lik bir artış görüldü.

Üst üste üç yıldır süren ihracat kayıpları, Türkiye'nin beyaz eşya sektöründeki güçlü konumunu zayıflatmaya devam ederken, iç pazarda da canlılık azaldı. ABD ve Çin gibi büyük pazarlarda yaşanan ticaret gerilimlerinin sektördeki belirsizlikleri artırdığı ifade ediliyor.

"DIŞ PAZARLARDAKİ REKABETÇİLİK KORUNMALI"

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, verileri değerlendirirken Avrupa pazarına yapılan ihracatın sektördeki ağırlığına dikkat çekti. Sığın, "Türkiye'nin beyaz eşya ihracatının yüzde 75'i Avrupa pazarına gerçekleşiyor. Çin'den Avrupa Birliği'ne yönlenebilecek ihracat, sektörün temel ihracat noktası olan Avrupa'da daha fazla pazar kaybetmesine yol açabilir." dedi.

Sığın ayrıca, “Küresel talep daralmasının devam etmesi ve artan ticaret gerilimlerine ek olarak ülkemizde çelik ve plastik ham maddesi gibi temel girdilerdeki korumacılık kaynaklı maliyet artışları sektörümüzü olası risklere karşı daha kırılgan hale getirmektedir. Bu gelişmeler, ülkemizin katma değerli üretimine ve ihracatına sağladığımız güçlü katkının zayıflamasına sebep olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Dış pazarlardaki payın korunması ve yeniden kazanılması için stratejik adımların önemine işaret eden Sığın, sürdürülebilir büyüme ve istikrar için maliyet yapısının korunmasının ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) gibi destek mekanizmalarının kritik rol oynadığını vurguladı.

ENERJİ VERİMLİ ÜRÜNLER İÇİN TEŞVİK ÇAĞRISI

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, sektörel sürdürülebilirlik açısından enerji verimli ürünlerin yaygınlaşmasının kritik olduğuna dikkat çekti. “Bilindiği gibi, sektör olarak, teknoloji gelişimi ve inovasyonlarla her geçen gün daha yüksek enerji tasarrufu sağlayan ürünler geliştiriyor ve piyasaya sunuyoruz. Bu ürünler, doğal kaynakların korunmasının yanı sıra tüketicilerimizin bütçelerine de katkı sağlamaktadır.” değerlendirmesini yapan Özkadı, buzdolaplarında elde edilen enerji tasarrufuna da dikkat çekti.

Özkadı, “Bu 10 yıllık sürede buzdolaplarının hacminin de yüzde 18 arttığını düşünürsek yalnızca tek bir ürün grubunda elde edilen bu tasarruf hepimiz için büyük bir kazanıma işaret ediyor.” diyerek, çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik verimlilik hedefleri doğrultusunda vergi indirimi ya da finansman desteği gibi teşviklerin önemine işaret etti.

"GİRDİ MALİYETLERİ BASKI YARATIYOR"

Dernek Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz ise, sektörün temel girdilerinden olan çelik ürünlerine yönelik açılan ticaret soruşturmalarının maliyetler üzerindeki etkisine değindi.

“Sıcak haddelenmiş yassı çelikle başlayan anti-damping süreçleri, paslanmaz çelik, galvanizli ve boyalı sac gibi ürünleri de kapsayacak şekilde genişlemiştir. Bu soruşturmalar, girdi maliyetlerimizi artırarak sektörümüzün rekabet gücü üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır.” ifadelerini kullanan Yavuz, bu ürünlerin bazı türlerinin yalnızca yurtdışından temin edilebildiğine dikkat çekti.

Yavuz ayrıca, “Bu nedenle, kullanıcı sektörler üzerinde maliyet baskısı oluşturarak üretim maliyetlerini artıracak ve enflasyonist etkilere yol açabilecek önlemlerden kaçınılması gerektiğini değerlendiriyoruz.” dedi.

"İÇ PAZAR SEKTÖR İÇİN KRİTİK ÖNEMDE"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri ise, iç pazarın sektör açısından dengeleyici rolüne vurgu yaptı. Kredi kartı faiz oranlarının düşürülmesi ve taksitlendirme imkanlarının artırılmasının, iç talebi destekleyeceğini belirtti.

“Bu nedenle, kredi kartı faiz oranlarının makul seviyelere çekilmesi ve taksitlendirme imkanlarının artırılması, tüketicilerin alım gücünü destekleyecek, iç talep dinamiklerinin canlı tutulmasına katkı sağlayacaktır.” diyen Kuseyri, “Tüketicilerin alım gücünü ve iç pazarın canlılığını koruyacak, ihracat rekabetçiliğimizi güçlendirecek her türlü yapıcı adım hem sektörümüz hem de ülke ekonomisi için olumlu katkılar sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yorum Yazın

Trump Kaşıkçı cinayetinde Prens Selman'ı savundu

Bursa'da midye yiyen 4 genç, hastaneye kaldırıldı

En düşük emekli maaşı 8 çeyrek altındından 1.5 çeyrek altına düştü

Şile'de 21 mahalleye giriş çıkış yasağı getirildi

Yasa dışı bahis'den 3.7 milyar TL'yi yurt dışına gönderdiler

Suudi Veliaht Prensi Selman Beyaz Saray'da

''Hayat pahalılığı meselesini mutlaka çözeceğiz''

Vali Gül'den 'merdiven altı işletme' uyarısı

281 futbolcuya ceza!

Beyoğlu'nda Türk kahvesi içen genç mühendis yoğun bakıma alındı!

Ankara 5. İdare Mahkemesi'nden pestisit kararı

Dünyada milyonlarca siteye erişim kesildi

'Kişi başı borç 123 bin TL'ye fırladı'

Bahçeli tarihi bir sorumluluk aldı, komisyon bir gün bile kaybetmemeli

'Türkiye Cumhuriyeti bir tarihi kırılma noktasına sürükleniyor'

Seçmenin güçlü demokratik düzen arzusu sürüyor

'İmralı’ya ben giderim'

Merkez Bankası eleştirisine soruşturma

IQ Money soruşturmasında 26 kişi yakalandı

Konut fiyatları ekimde yüzde 31,6 arttı

Avrupa’nın Ukrayna planı çıkmazda

Sivas'ta maden ocağında göçük

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

'İstanbul'un 50 günlük suyu kaldı'

'Bahçeli emrivaki yaptı, AK Parti MHP’yi kaybetmemek için tamam dedi'

Bangladeş’te eski Başbakanı için idam kararı

Bakan Yerlikaya, Türkiye'deki kayıtlı yabancı sayısını açıkladı

'Kitaplarımda Geçmişle Bugünü Sorguluyorum'

Oktay Saral, Hasan Can Kaya’yı Hz. İsa şakası üzerinden hedef aldı

Uğur Poyraz'dan İçişleri Bakanı'na 'Sedat Peker' sorusu

Yükleniyor

Trump Kaşıkçı cinayetinde Prens Selman'ı savundu

Suudi Veliaht Prensi Selman Beyaz Saray'da

Avrupa’nın Ukrayna planı çıkmazda

Bangladeş’te eski Başbakanı için idam kararı

Özbekistan'da yükselen 'Medeniyet Merkezi'

Donald Trump Venezuela'ya 15 bin asker sevk etti

Trump’tan tehtit: Benim dosyama bakarsanız Clinton’ı açtırırım

Rus Ordusu Azerbaycan elçiliğini vurdu

'Çocukla fotoğrafını gönder, beni gülümset'

Donald Trump’a çocuk istismarı suçlaması!

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SIFIR HATA DÖNEMİ

Otomobil fiyatları yeniden yükselişe geçebilir

FIAT “Grande Panda” Türkiye’de

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

BYD'de Türkiye yatırımını İspanya'ya yapıyor

120 klasik araç, tarihi güzelliklerde yarışacak

Şehir hastanesine kurayla alınan 12 personelden 5'i aynı soyadı taşıyor

İstanbul’da Kadınlara Özel VR Temelli Meme Sağlığı Eğitimi

Hava kirliliği ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada

Doktorlara reklam içerikli paylaşımlar yasaklandı

Vertigo şikayetiyle gitti, saatlerce MR'da unutuldu

'Her bağış, birden fazla insanın yaşamını kurtarabilir'

MHP İl Başkanı'ndan sağlık isyanı

SGK borcu olan emeklilerin maaşından yüzde 25 kesinti yolda

Grip ve Nezleye Yakalanma Riskini Artıyor

Her üç kişiden biri ruhsal bir sorunla mücadele ediyor

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

Nagehan Alçı'dan 'otel odası' yanıtı

Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı

Gazetecilere yurt dışı çıkış yasağı getirildi

Merdan Yanardağ'ın tutuklanması hak ihlali

CHP'den Ekim Ayı Basın Özgürlüğü Raporu

'Cumhuriyet, Özgürlük ve Eşitlik İdeallerinin Simgesidir'

Ebubekir Şahin, koltuğu Mehmet Daniş'e devretti

Aydın'da 4 gazeteci darbedildi

Gazeteciler, bununla tek başına mücadele edemez

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7