BİK’ten internet haber sitelerini rahatlatan karar

İnternet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının yeniden düzenlenmesini öngören değişiklik teklif Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından kabul edildi.

BİK’ten internet haber sitelerini rahatlatan karar
  • A-
  • A
  • A+

Basın İlan Kurumu (BİK) 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı, 4-6 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantının son oturumunda, Yönetim Kurulu tarafından sunulan ve gündeme alınan maddeler tartışıldı. İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonları tarafından değerlendirilen bu maddelere ilişkin raporlar okunup oylamaya sunuldu.

RESMÎ İLAN VE REKLAM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Genel Kurul’da, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği ile Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin bazı maddelerine ilişkin değişiklik teklifleri kabul edildi. Bu değişiklikler özellikle internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarını düzenleyen 61 ve 67. maddeler üzerinde odaklandı.

ZİYARETÇİ TRAFİKLERİNDE EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ

BİK Analitik ölçüm sistemi verilerinin değerlendirilmesi sonucunda, ziyaretçi trafiklerinde yaşanan değişimlerin, mahsup, müeyyide ve resmî ilan yayımlama hakkının durdurulması gibi uygulamaları doğurduğu tespit edildi. Ayrıca, haber sitelerinin okur merakını gidermek ve haber alma hakkını temin etmekten ziyade, okurun haber içeriğini tıklamasına odaklandığı ve SEO haberciliğine ağırlık verdiği gözlemlendi.

Bu kapsamda, internet haber sitelerinin daha nitelikli yayıncılık yapmalarını teşvik etmek amacıyla, günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayıları yüzde 50 oranında düşürüldü. Öte yandan, trafiği fazla olan haber siteleri için ek gösterge oranlarının artırılması kararlaştırıldı. Bu düzenleme, internet haber sitelerinin içerik kalitesini artırmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yeni düzenlemeler, internet haberciliğinde daha kaliteli içerik üretimini teşvik etmeyi amaçlarken, aynı zamanda sitelerin SEO ve tıklama odaklı haber yapma eğilimlerini de azaltmayı hedefliyor.

Basın İlan Kurumu'nun (BİK) 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı'nda, internet haber sitelerinin yayıncılık faaliyetlerine ilişkin önemli değişiklikler yapıldı ve bu değişiklikler, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği ile Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’ne yansıdı.

tablo.png

ZİYARETÇİ TRAFİK EK GÖSTERGELERİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Yapılan düzenlemeler kapsamında, internet haber sitelerine yönelik ek gösterge sisteminde değişiklikler öngörülüyor. Buna göre:

  • Kategoriye Ait Asgari Fikir İşçisi Sayısı: Kategorilerine ait asgari fikir işçisi sayısının en az 2 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 2 katının üzerinde olan internet haber sitelerine yüzde 50 ek gösterge verilecek.
  • 3 Kat ve Üzeri İstihdam: Asgari fikir işçisi sayısının en az 3 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 3 katının üzerinde olan sitelere ise yüzde 100 oranında ek gösterge verilecek.

SAYFADA KALMA SÜRELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Yeni düzenlemeler kapsamında, internet haber sitelerinin sayfada kalma sürelerine dair de değişiklikler getirildi. Buna göre:

  • 1., 2., 3., 4. ve 5. Kategorilerdeki Siteler: Günlük ortalama sayfada kalma süresi en az 30 saniye olmalıdır.
  • Genel Kategori: Ziyaretçilerin günlük ortalama sayfada kalma süresi en az 1 dakika olmalıdır.

Bu mevzuat değişiklikleri, Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

İnternet haber sitelerinin Kurum görev sahasına dâhil edilmesiyle denetleme ve raporlama süreçlerinin daha verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla, BİK Yönetim Kurulu 19 Ağustos 2024 tarihli toplantısında İlan Müdürlüğü ve Kontrol Müdürlüğü’nün görevlerinin Denetim ve İlan Müdürlüğü tarafından yürütülmesine karar verdi. Bu doğrultuda, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 103. maddesinde değişiklik yapılarak kontrol kurullarının hazırladığı denetim raporlarına ilişkin işlem süreleri kısaltıldı.

GAZETE NÜSHALARININ TESLİM SÜRESİNDE KOLAYLIK

Yeni şube yapılanması sebebiyle gazetelerin basılı nüshalarını BİK şubelerine intikal ettirme süresi uzayabileceği öngörülerek, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 35. maddesinde yapılan düzenleme ile teslim süreleri 'iki' iş gününden 'üç' iş gününe çıkarıldı.

SÜRELİ YAYINLARA İLANBİS ÜZERİNDEN BİLGİLENDİRME

Süreli yayınlara İLANBİS aracılığıyla dijital ortamda ulaştırılan Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu kararlarının bilgilendirmeleri, maliyet tasarrufu amacıyla İLANBİS üzerinden yapılacak. Bu kapsamda, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 107 ve 112. maddelerinde düzenlemeler gerçekleştirildi.

Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin 6. maddesinde yapılan değişiklikle, Anadolu gazete sahipleri ve internet haber sitesi sahipleri temsilcilerinin seçimleri aynı gün yapılacak şekilde yeniden düzenlendi. Bu değişiklikle seçim süreçlerinde zaman ve emek tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Bir sonraki Genel Kurul Toplantısının 27-29 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılması kararlaştırıldı.

Bu düzenlemeler, internet haber sitelerinin daha nitelikli ve etik habercilik yapmaya teşvik edilmesini ve BİK'in denetim ve yönetim süreçlerinde daha etkin bir yapıya kavuşmasını amaçlıyor.

 

Yorum Yazın

Doğal gaz ve elektriğe zam sinyali

İran, Trump'ın 15 maddelik ateşkes planını reddetti

AK Part ve MHP seçmeninden gelen 'kötüye gidiş' itirafı

Resul Emrah Şahan açıklamıştı, İzni Bakanlık'tan almışlar

Galatasaray'ın eski başkanı Burak Elmas gözaltında

'ABD-İsrail'in İran savaşı felaket bir hata'

'Şirketler kapandı binlerce kişi işsiz kaldı'

Mahkeme kararına rağmen doktorluk görevine son verildi

'Türkiye ateş çemberinin ortasında'

'Baskıyla ifade verdim, 2 milyon dolar rüşvet istendi'

'Nevruzu bahane eden alçaklar cevabını alacak'

Akın Gürlek'in tapu kayıtlarını inceleyen şüpheli tutuklandı

Belgeleri bana değil AK Parti genel başkanına götürün

İran Türkiye'ye gaz akışını kesti

'Türkiye’de NATO kolordusunun ne işi var?'

135 milyar dolarlık altın rezervi satılacak

'Enflasyonda düşüş başka bahara kaldı'

Gününüzü ekranda değil, doğada geçirin

Siyonist emperyalist şebekesi mukaddes günlerimizi zindana çevirdi

Yenikapı’daki Nevruz kutlamalarına soruşturma

Zübeyde Hanım ilk kez tiyatro sahnesine taşınıyor

Enflasyonun düşeceğini bekleyenlerin oranı 4,7 puan geriledi

Natasa Theodoridou Harbiye Açıkhava Sahnesinde

Motorin 80 lira sınırını aştı

'Çamaşır Sepeti' filmi seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor

'İran'ı doğrudan vurmaya hazırız'

'Andımız'ın okunmasını isteyen veliye 'terör propagandası' suçlaması

Benzin ve motorine yine dev zam

'Tanıklar duruşmada dinlensin'

Fişekhane’de boy gösteren 06 plakaları yakalandı

Yükleniyor

loading

'ABD-İsrail'in İran savaşı felaket bir hata'

ABD girmeyeceğine söz verdiği bataklığa battı

İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı

İran, İsrail'in F-16'sını vurdu

NATO, ABD olmadan kağıttan kaplan

Emekliler zam talebiyle sokağa indi

'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'

Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti

'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'

'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

Mahkeme kararına rağmen doktorluk görevine son verildi

SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Gazeteci İsmail Arı yine tutuklandı

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17