Tarih: 28.11.2024 10:03

Bir köprü yap, 12 köprü parası al

Facebook Twitter Linked-in

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, bakanlığa ağır eleştiriler yöneltti. Osmangazi Köprüsü’nün 1,2 milyar dolar maliyetine karşılık, 14 milyar dolar gelir garantisi verildiğini belirtti. Usta, "Bu projede ihaleye fesat karıştırılmış, sözleşme dışı düzenlemelerle işletme süresi uzatılarak firma haksız kazanç sağlamıştır. Bu, 'asrın soygunu'dur" dedi.

İKTİDARA YAKINSANIZ KASAYI SOYABİLİRSİNİZ

İYİ Parti Samsun Milletvekili, Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2025 Bütçe görüşmelerinde ‘Asrın Soygunu Osmangazi Köprüsü’ konusunu tekrar gündeme getirdi. Usta, ‘iktidara yakınsanız devletin kasasını soyabilirsiniz’ mesajını vererek çarpıcı açıklamalar yaptı.

Osmangazi Köprüsü gibi büyük ulaşım projelerinde, devlete gelir garantisi adı verilen bir yöntem uygulanıyor. Bu sistemde, köprüyü işleten şirkete, sözleşmede belirlenen bir araç geçiş miktarına ulaşılmazsa devlet bütçesinden (yani halktan toplanan vergilerle) bu fark ödeniyor. Ayrıca, köprüyü daha cazip hale getirmek için geçiş ücretleri düşürülüyor ve aradaki fark yine devlet tarafından karşılanıyor. 2020 yılında köprünün gerçek ücreti yaklaşık 247 TL olması gerekirken, kullanıcıların ödediği ücret daha düşük, 117 TL olarak belirlenmişti. Bu durumda, araç başına oluşan 138 TL fark devlet bütçesinden şirkete ödendi. Ayrıca, sözleşmede belirlenen 40.000 araç geçiş garantisi sağlanamazsa, geçmeyen her araç için bu fark da ödeniyor.

havrwzhfkxcslixq.jpg

Köprü, Gebze-İzmir Otoyolu’nun bir parçası. Projenin toplam maliyeti 6,5 milyar dolar, köprünün maliyeti ise 1,2 milyar dolar. Yani köprü projenin maliyetinin sadece %19’unu oluşturuyor. Ama garip olan şu: Köprü, işletmeci şirketin gelir garantilerinin %76’sını oluşturuyor. Şirket sözleşme gereği 7 yılda tamamlanması gereken projeyi erken bitirirse, işletme süresini uzatma hakkı kazanıyor. Bu nedenle, köprüye öncelik verdiler ve diğer kısımlar bitmeden, köprüyü 2016’da işletmeye açtılar. Böylece 2020’de işletme süresi resmi olarak başlamadan önce 4 yıl boyunca ek gelir elde ettiler. Bu 4 yıllık dönemde şirket, kullanıcıların ödediği ücretlerin yanı sıra devletin verdiği katkılarla toplamda 2,1 milyar dolar gelir elde etti. Bu tutar, köprünün tüm işletme süresi boyunca kazanacağı toplam gelirin yaklaşık üçte birine eşit. Yani proje daha tamamlanmadan şirket, büyük bir finansal avantaj sağladı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili, Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2025 Bütçe görüşmelerinde ‘Asrın Soygunu Osmangazi Köprüsü’ konusunu tekrar gündeme getirdi. Usta, ‘iktidara yakınsanız devletin kasasını soyabilirsiniz’ mesajını vererek çarpıcı açıklamalar yaptı.

ERKEN KAZANMAYA BAŞLADI

Şirket, sözleşme şartlarını kullanarak köprüyü erken tamamladı ve gelir kazanmaya erken başladı. Köprünün maliyeti düşük olmasına rağmen, şirketin gelirlerinin büyük kısmı bu köprüden geliyor. Bu yöntemle şirket, projeye koyması gereken sermayenin (1,3 milyar dolar) çok üzerinde gelir elde etmiş oldu. Devlet, garantiler nedeniyle her yıl bütçeden yüksek ödemeler yapıyor.

1412249.webp

"BU KONUYA HİÇBİR BAKAN CEVAP VERMEDİ"

İYİ Parti Samsun Milletvekili, Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta da Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2025 Bütçe görüşmelerinde “Asrın Soygunu Osmangazi Köprüsü” adlı konuşmasında konuyu gündeme getirdi. Usta, ‘iktidara yakınsanız devletin kasasını soyabilirsiniz’ mesajını vererek çarpıcı açıklamalar yaptı. Usta, TBMM’de gündeme getirdiği konuya hiçbir bakanın cevap vermediğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Eğer iktidara yakınsan; 2,8 milyar doları ufak bir organizasyonla 14 milyar dolar yapabilir, devletin kasasını soyabilir ve yargılanmadan yırtabilirsiniz. Osmangazi Köprüsü’nde yapılan soygunu, hırsızlığı, yolsuzluğu delilleriyle anlattım, bu zamana kadar hiçbir bakan cevap veremedi. Her dakika soyulmaya devam ediyoruz.”

ABD ENFLASYONUNA GÖRE FİYAT

KARAR gazetesi yazarı Uğur Emek 2020 yılında da yazdığı bir yazıda konuyu gündeme getirmiş ve şu sözlerle özetlemişti: “Her rasyonel işletmecinin yapabileceği gibi projenin yüklenicisi maliyet içerisindeki payı yüzde 19 ve gelir içerisindeki payı da yüzde 76 olan Osmangazi köprüsünü öncelikle tamamladı. Köprü 01/07/2016 tarihinde işletmeye açıldı ve ana projenin işletme süresinin başlayacağı 15/03/2020 tarihine kadar geçen 1.351 gün günde; işletmeci 40.000 araç üzerinden ve ABD’deki enflasyona göre güncellenen ücretler üzerinden gelir tahsil etti.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3