Bu bütçe, makul bir ekonomik rota değil bir pişkinlik belgesidir

Birleşik Kamu İş Konfederayonu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan 2025 yılı bütçesini TBMM Çankaya Kapısı’nda yaptığı açıklamayla protesto etti.

Bu bütçe, makul bir ekonomik rota değil bir pişkinlik belgesidir
  • A-
  • A
  • A+

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan 2025 yılı bütçesini protesto etti. Konfederasyon, "'Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz' söylemleriyle hazırlanan bu bütçe, makul bir ekonomik rota değil bir pişkinlik belgesidir. Ülkemizin yeni yıl için hazırlanan bütçesi, olsa olsa emekçiye ve yoksul halka vurulan son darbedir. İçinde halkın, halkın sorunlarının, yaşamın gerçeklerinin, ekonominin gerçek halinin olmadığı bu bütçeyi, bu pişkinlik belgesini tanımıyoruz" açıklamasını yaptı.

Birleşik Kamu İş Konfederayonu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan 2025 yılı bütçesini TBMM Çankaya Kapısı’nda yaptığı açıklamayla protesto etti. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hazırlanan bütçede halkın durumu tamamen görmezden gelinmiştir"

“Yıllardır sürdürülen yanlış ekonomi politikaları nedeniyle derin bir ekonomik kriz yaşayan ülkemizde 2024 yılı, halkın büyük çoğunluğu için kâbus gibi geçmiştir. Hükümetin 2025 yılı için hazırladığı bütçe yaraya merhem olmak yerine ne yazık ki önümüzdeki yılda da yoksulun daha yoksul zenginin daha zengin olacağı bir bütçe olmuştur. Çalışan nüfusun yüzde 40’ının asgari ücret aldığı, yüzde 70’inin aldığı ücretin de asgari ücretin biraz üstü olduğu işsizliğin kol gezdiği, en temel ihtiyaçların bile lüks olduğu, kamuda çalışanların ay sonunu getiremediği ülkemizde, 2025 yıl için hazırlanan bütçede halkın durumu tamamen görmezden gelinmiştir.

"Yap-işlet-devret projeleri için yine halkın serveti yandaşlara akıtılacaktır"

2025 yılı bütçesine genel hatlarıyla bakacak olursak: 2025 bütçesinde vergi gelirlerindeki yıllık artış yüzde 46'dan fazladır. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin yüzde 17,5’lik enflasyon hedefine göre yapılacağı yeni bütçede, hükümet kendi söylediğine bile inanmadığını rakamlarla ortaya koymaktadır.2023 yılında 674 milyar TL olan faiz harcamaları gelecek yıl 2 trilyon TL’yi bulacaktır. Faiz ödemeleri için daha fazla vergi toplanacaktır. Maliyetler yükselecektir. Yatırım harcaması bulunmayan bütçede, enflasyonla mücadele adına elle tutulur hiçbir madde yoktur. Bütçeye göre 'cebimizden 5 kuruş çıkmayacak' söylemiyle yandaşlara yaptırılan yap-işlet-devret projeleri için yine halkın serveti yandaşlara akıtılacaktır.

2025’te otoyol, köprü geçişleri ve şehir hastaneleri için bütçeden 202,3 milyar TL harcanacaktır. Bu rakam 2025 yılı tahmini dolar kuruyla ortalama 5 milyar dolardır. Hayat pahalılığından şikâyet eden yurttaşa 'Dolarla mı maaş alıyorsunuz?' diye çıkışan zihniyet, yandaşlarına bu sene de dolarla servet akıtacaktır. Babasından kalan mirasları satıp savuran hayırsız bir evlat gibi, yıllardır özelleştirme adı altında devlet kaynaklarını sermayeye peşkeş çeken hükümet, 2025’te bu satışlar için de vites arttırmaktadır. Özelleştirmeler sonrasında özel sektörün elektrikteki payı yüzde 80'e yükselmişken, şimdi de Türkiye Elektrik İşletmeleri A.Ş.’ın planlanan satışıyla son darbe indirilecektir. Bu üretmeden satan zihniyet nedeniyle yurttaş daha da fahiş faturalar ödemek durumunda kalacaktır.

"AKP bu yıl da halkın mirasını satıp günü kurtaracak"

2025 bütçesi çerçevesinde satılmayı bekleyen limanlar ise şunlardır: Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı, Tekirdağ Çeşmeli Liman Sahası. Yani AKP bu yıl da halkın mirasını satıp günü kurtaracak, o mirasın sahibi olan halka da ancak öldürmeyecek kadar bir gelir dağıtacaktır. Sermayenin teşvik ve vergi aflarıyla piyasa denetimsizliğiyle daha da büyüyeceği 2025’te çalışan nüfus için hiçbir iyileştirme öngörülmediği için yoksul ile zengin arasındaki uçurum daha da derinleşecektir.

"Bir ülke halkının geliri, refahı büyümeden büyüyemez"

Küresel Servet Raporu’na göre Türkiye’de 2008-2023 yılları arasında kişisel servet yüzde bin 708 artmıştır. Bu rapora göre ülkemiz, gelir eşitsizliğinde dünya birincisidir. Aynı rapora göre gelecek 5 yılda dolar milyoneri sayısının yüzde 43 artması beklenmektedir. Sadece 2023 yılında servet büyümesi yüzde 158’dir. Yani hükümetin '17 çeyrek boyunca ekonomimiz aralıksız olarak büyümüştür' söylemi sadece kendi ve yandaşları için geçerlidir. Bir ülke halkının geliri, refahı büyümeden büyüyemez. Yeni bütçe de bu kaçınılmaz gerçek bile yine görmezden gelinmiştir.

"Emekçiye ve yoksul halka vurulan son darbedir"

Birleşik Kamu-İş olarak altını çiziyoruz, bütçede; enflasyonla mücadele, döviz kurlarındaki fırtınalar için önlemler, anayasal bir hak olan barınmanın dahi lüks olmasına karşı bir program, iyileştirici sosyal yardımlar, özel sektöre yeni bir denetim sistemi, kamuda terazisi bozulan işçi-memur gelir dengesine dair bir düzenleme yoktur. 'Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz' söylemleriyle hazırlanan bu bütçe, makul bir ekonomik rota değil bir pişkinlik belgesidir. Emeğiyle çalışanın geçinemediği, çalışamayanın iş bulamadığı, ne istihdamda ne eğitimde olan genç sayısında dünyada ikinci olan, 18-25 yaş aralığındaki her iki gençten birinin yurt dışında yaşamanın hayalini kurduğu,
insanımızın başını sokacak bir çatı ve önüne koyacak bir kap yemek için Avrupa’nın en uzun mesai saatleriyle çalıştığı ülkemizin yeni yıl için hazırlanan bütçesi, olsa olsa emekçiye ve yoksul halka vurulan son darbedir.

2025 yılı için hazırlanan bu bütçede emek düşmanı ve ekonomi cahili hükümet kadar bir yalan makinesi gibi çalışan TÜİK’in, toplu görüşmeler sırasında emekçinin alın terini peşkeş çeken sarı sendikaların, bu ülkenin insanını sadece ucuz iş gücü olarak gören gözünü kar hırsı bürümüş sermayenin de payı büyüktür.

"Haklarımızı istiyoruz ve söke söke alacağız"

Biz ise tarihsel sorumluluğumuzu sırtlanarak tam karşılarında duracağız. Bizim için son damla niteliği taşıyan, bu emekçi düşmanı bütçeye karşı mücadele edeceğiz. İçinde halkın, halkın sorunlarının, yaşamın gerçeklerinin, ekonominin gerçek halinin olmadığı bu bütçeyi, bu pişkinlik belgesini tanımıyoruz. Haklarımızı istiyoruz ve söke söke alacağız."

 

Yorum Yazın

'Halkın iradesine yapılmış açık bir saygısızlık'

Kumluca-Kemer kara yolunda göçük

Düzce’de üç gündür kayıp olan H.E.’nin eşyaları bulundu

İBB, emeklilere 10 bin lira verecek

Keçiören Belediye Başkanı CHP'den istifa etti!

Sistem hatası bedava ev sahibi yaptı!

Eyüp Aksu yönetimi ibra edilmedi

Tavuğa Ramazan öncesi zam kararı

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Devletin valisi belediye başkanını yok saydı!

Refah için iktidar değişikliği gerekli mi?

Emekli maaşı alanlara 'yasal hırsız' dedi

Güneş'in kıyafetiyle dalga geçen İYİ Partili gözaltına alındı

3 kamu bankası resmen harekete geçti

Hesap numaranızı bir başkasına para karşılığı veremezsiniz

'Terörsüz Türkiye hedefine yürüyoruz, bu tartışmaya kapalı'

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Erdoğan'a Ürdün'den en yüksek devlet nişanı

Muş’ta içme suyunda uygunsuzluk tespit edildi

'Silahların gölgesinde siyaset olmaz'

Sancaktepe'de silahlı çatışma: 5 yaralı

Osmaniye Belediye Başkanı Çenet'ten tepki çeken paylaşım!

Boğaziçi Üniversitesi’nde kulüp odaları TOMA eşliğinde boşaltıldı!

'ABD saldırırsa, bölgedeki üslerini hedef alırız!'

TÜVTÜRK'te öldürülen polisin eşi konuştu

BBP Lideri Destici’den 'umut hakkı' tepkisi

'Dünya'da gıda fiyatları düşerken, Türkiye yükseliyor'

İstanbul 7’ye yakın büyüklükte bir depremi yaşayacak

'CHP iktidarında KDV yok, ÖTV yok, mazot 35 lira!'

Yükleniyor

'ABD saldırırsa, bölgedeki üslerini hedef alırız!'

İran'la ticaret yapan ülkelere ikinci ek vergi

Bill Gates'ten Epstein itirafı

ABD-İran zirvesi iptal

Muammer Kaddafi'nin büyük oğlu Seyfulislam öldürüldü

Oval Ofis'te Epstein sorusu gerilimi

Venezuela'dan ABD'ye ilk LPG sevkiyatı yolda

'Türkiye F-35 alamayacak'

3 milyon sayfa Epstein arşivi erişime açıldı

SDG orduya katılıyor, petrol sahaları Şam'a devrediliyor

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12