Bu yasada sahiplendirmeye teşvik edici hiçbir şey yok

Muhalefetin ve hayvanseverlerin tepkilerine rağmen TBMM Komisyonu'ndan geçen sokak hayvanlarına "ötanazi"yi öngören yasa teklifine ilişkin tepkiler sürüyor. "Bu yasanın mevcut soruna çözüm olmadığı kanaatindeyim"

Bu yasada sahiplendirmeye teşvik edici hiçbir şey yok
  • A-
  • A
  • A+

AKP'li Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, sokak hayvanlarına "ötanazi"yi öngören yasa teklifine ilişkin eleştirilerde bulundu. Özlü, Meclis'e gelmesi beklenen yeni yasanın sorunları çözmeyeceğini belirterek uygulanabilir olmadığını belirtti, mevcut yasa üzerinde yoğunlaşılmasını istedi.

Muhalefetin ve hayvanseverlerin tepkilerine rağmen TBMM Komisyonu'ndan geçen sokak hayvanlarına "ötanazi"yi öngören yasa teklifine ilişkin tepkiler sürüyor. 

Özlü, Ekol TV yayınında yaptığı açıklamada yeni yasanın soruna çözüm olmayacağı ve hayvanları barınaklara doldurmanın da pratikte uygulanabilir olmadığı eleştirisinde bulundu. Özlü, mevcut yasa ile sorunların çözülebileceğinin altını çizerek, belediyelerin ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın görevini yerine getirmediği için çözülemediğini dile getirdi.

"Sorunun nedeni Bakanlık ile belediyelerin kendilerine verilen görevi yapmamaları"

Özlü’nün açıklamaları şöyle:

"Esasen bir yanlıştan bahsedeyim. Bütün sokak hayvanlarını tehdit olarak görmek yanlış bir düşünce. Çünkü bu ülkede hayvan sevenler var hayvan sevmeyenler de var. Şimdi sadece hayvan sevmeyenlerin taleplerini isteklerini göz önüne alarak bir çalışma yapamayız. Devlet olarak aslında her iki kesimin de taleplerini her iki kesimin isteklerini dikkate alan onlara değer veren bir çalışma yapmamız gerekir. Bir yasa hazırlamamız gerekir.

Sokak köpeklerinin sorun olmasının nedeni Tarım ve Orman Bakanlığımız ile belediyelerimizin bu her iki kanunda da (mevcut yasa) kendilerine verilen görevleri yapmamış olmalarıdır. Ne Tarım Bakanlığı üzerine düşen görevleri yaptı ne de belediyeler yaptı. Tabii kanunlarda verilen görevler yerine getirilmeyince popülasyon artmış oldu. Buradaki aslında problem uygulamada yasalarda bir sorun yok. Mevcut yasalar aslında sokak hayvanları sorununun çözülmesi için yeterli düzeyde. Sorun uygulamada. Ben uygulama üzerine yoğunlaşılması gerektiği kanaatindeyim.

“Sokak hayvanlarının sahiplendirilinceye kadar barınaklarda muhafaza edilmesi mümkün değil”

Bu tasarıda sokak hayvanlarının sahiplendirilinceye kadar barınaklarda muhafaza edilmesi ile ilgili bir madde var. Bu pratik olarak mümkün değil. Yani bu yasayı hazırlayan arkadaşlarımız 4 milyon sokak hayvanının hangi barınakta sahiplendirinceye kadar tutabileceğini düşünmeleri gerekir. Bakın bizim barınağımız örnek bir barınak ama kapasitesi 500 yani. Şöyle bir değerlendirme vardır şehirlerin nüfusunun yüzde 10’u kadar sokak hayvanı olabilir denir. Diyelim ki yüzde 5’i kadar şimdi düşünün Düzce’nin nüfusu 400.000 civarında yüzde 5’ini alırsak 20 bin sokak hayvanı eder. Yani bütün sokak hayvanlarına toplayıp bir barınakta bakmak muhafaza etmek rakamlara girdiğimiz zaman 20 bin sokak hayvanı ediyor. 20 bin sokak hayvanını Düzce için söylüyorum bir barınakta bakmak muhafaza etmek fiilen mümkün değil.

"Bu yasanın mevcut soruna çözüm olmadığı kanaatindeyim"

Dolayısıyla ben bu yasanın mevcut soruna çözüm olmadığı kanaatindeyim bunu. Gerçekten ilgili arkadaşlarımızla da söyledim. Çünkü pratiği yok. Burada yapılması gereken saldırgan olanların yani çocuklarımıza yaşlılarımıza zarar verme ihtimali kapasitesi riski olanların barınaklarda muhafaza edilmesi. Ancak bu şekilde pratik olarak yapılabilir. Düşünün Türkiye’de 4 milyon sokak hayvanı var. 4 milyon sokak hayvanının barınaklarda bakılması bunlar için yatırım yapılması gerçekten pratiği yok. Ben bu yasa tasarısının uygulanabilir olmadığı kanaatindeyim. Pratiği olmayan bir yasa tasarısı mevcut soruna da çözüm getirici değil. Çünkü genelleme yapıyor şimdi size soruyorum. Bir sokak hayvanı mahallemizde köpekler vardır, sitelerimizde köpekler vardır. Şimdi kimseye bir zararı yok sempatik sevimli ona bakanlar da var. Şimdi kimseye zararı olmayan bir hayvanı niye alıp barınakta saklayalım, besleyelim. Bunun bir mantığı var mı? Yani bir cinsi bir ırkı topluca barınaklara hapsedip barınaklarda bunlara bakmayı öngören bir yasa tasarısının uygulanabilir olmadığı kanaatindeyim. Bunu da ilgili arkadaşlarımla paylaştım ifade edeyim.

Bu yasada sahiplendirmeye teşvik edici hiçbir şey yok. Ben isterdim ki bu yasada teşvik olsun. Beklerdim ki belediyeler sokak hayvanlarını sahiplenenlere su indirimi yapsın."

Yorum Yazın

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

'Usulsüz petrol taşımacılığı Türkiye’ye 1 milyar 471 milyon dolara mal oldu'

'Ahmet Taşçı gizli tanıklıktan çekildi'

Furkan Torlak görevinden istifa etti

Karşılıksız çek tutarı iki yılda yüzde 355 arttı

'Terörsüz Türkiye' süreci için referandum çağrısı

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'Meclis'te kadınlarımızı koruyamıyorsak, dışarıda nasıl koruyacağız?'

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücretli

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ukrayna-Rusya savaşı uyarısı

Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını düşürdü

Ahmet Özer'den Devlet Bahçeli'ye ziyaret

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

Ataşehir'de otel'de yangın

Faiz 2026 sonunda yüzde 30'a inecek

'İstanbul'a büyük ve yıkıcı bir deprem geliyor!'

'AYM bir karar verdiği zaman, diğer mahkemelerin buna uyması gerekir'

DEM heyeti Devlet Bahçeli ile bir araya geldi

'Devletin görevi bilanço kabartmak değil...'

'Türkiye Yüzyılı’nda Yatırım ve Finansın Yeni Dönemi'

İSPARK ücretlerine rekor zam

'Adalet, şeffaflık ve liyakat olmadan ekonomi olmaz'

'Rusya'nın bir sonraki hedefi biziz'

Bulgaristan Başbakanı Jelyazkov istifa etti

Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması

İzmir'de su kesintileri artık her gün uygulanacak

''Bu bütçeden sadece bankalar ve kankalar kârlı çıkacak''

Elektrik'te devlet desteği bir kez daha azalıyor

'Emekliler AKP gelmeden önce, bir buçuk asgari ücret alıyorlardı'

Yükleniyor

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

'Rusya'nın bir sonraki hedefi biziz'

Bulgaristan Başbakanı Jelyazkov istifa etti

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

Suudi Arabistan'da zenginlere alkol izni!

ABD'nin müdahil olduğu 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandı

Epstein seks ticareti tutanakları yayınlanacak

Brüksel’de 17 Aydır Hükümet Krizi

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

Asena Keskinci yatak sahnesiyle gündemde

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

14 Dernekten Kronik Hastalıklarda Önemli Mesaj

20'nin üzerinde doktor gözaltına alındı

Türkiye, et tüketiminde Avrupa'nın gerisinde

Nadir hastalıkların doktoru Prof. Kaymaz için imza kampanyası

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Mehmet Akif Ersoy gözaltına alındı

Ahmet Hakan süreci eleştiren polise 'provokatör' dedi!

Dışarıya çıktığımda iş dünyasının içinden geçeceğim

Arif Kocabıyık da tutuklandı!

Gazeteci Furkan Karabay tahliye edildi

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Basın ve ifade özgürlüğü raporunda çarpıcı tablo

YGD’den Gazetecilere Dijital Eğitim Atağı

Türkiye’de basın özgürlüğü alarm veriyor

Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8