Buradan çıkışın yolu yargının bağımsızlığından geçiyor

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide ciddi risklerin oluştuğunu belirtti. “Siyasal iktidar bu haftada attığı adımlarla ekonomide inanılması güç riskler yarattı” dedi.

Buradan çıkışın yolu yargının bağımsızlığından geçiyor
  • A-
  • A
  • A+

Ekonomist Mahfi Eğilmez, son yazısında, Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesinin ardından gözaltına alınıp tutuklanmasıyla başlayan süreci ve bunun ekonomiye etkilerini kaleme aldı.

Eğilmez, "Beklenen gelişmelerdi bunlar çünkü siyasal iktidar bunların olacağını haftalar öncesinden çeşitli kanallarla duyurmuş, kamuoyunun nabzını ölçmüştü" ifadelerini kullandı. Ancak kamuoyunun bu adımlara gösterdiği tepkinin, "siyasal iktidarın beklediğinin çok üzerinde" olduğunu vurguladı.

Ekonomik göstergelerdeki bozulmalara dikkat çeken Eğilmez, "BIST TÜM Endeksinin değeri 1,9 trilyon lira düştü. Piyasa değeri en fazla düşen şirketler sıralamasında bankalar önde geliyor" dedi. "Piyasadan yabancı çıkışları oldu, yerli yatırımcılarda da dövize geçişler hızlandı" diyen Eğilmez, Hazine’nin borçlanma maliyetinin 7,51 puan artmasına da dikkat çekti: "Gösterge Faizinin oranı yüzde 37,09’dan yüzde 44,60’a yükseldi."

Türkiye'nin risk priminin 250 baz puandan 383’e çıkmasını “dış borçlanma maliyetimizi ciddi şekilde artırmış oldu” sözleriyle değerlendiren Eğilmez, Merkez Bankası’nın müdahalelerine de değindi:

"Kurun fırlayıp gitmesini önlemek için piyasaya milyarlarca dolar tutarında döviz satışı yaptı. Bu adımlar TCMB’nin ciddi rezerv erimesi yaşamasına neden oldu."

Eğilmez, Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantıyla gecelik borç verme faizini yüzde 46’ya çıkardığını, haftalık repo ihalelerine ara verdiğini ve likidite senedi ihraç etmeye hazırlandığını hatırlattı. "Bu durumda gecelik borç verme faizi TCMB’nin bu dönemdeki politika faizi konumuna geçmiş oluyor ki bu durum TCMB’nin faizi yüzde 46’ya yükselttiği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Yurtdışından gelen tepkilere de değinen Eğilmez, "Türkiye’deki siyasal gelişmelere ve yatırım ortamında oluşan olumsuzluklara yönelik ağır eleştiriler geldi" dedi. Bu gidişatın kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarını da olumsuz etkileyebileceği görüşünü dile getirdi.

'BU DURUM UZUNCA BİR SÜRE TÜRKİYE’NİN OLAĞAN GÖRÜNÜMÜ OLACAK'

Geçmiş deneyimlerinden hareketle bugünkü tabloyu da değerlendiren Eğilmez, "1968 olayları başladığında üniversitedeydim. Protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay kolay bitmiyor" dedi. Bugünkü sürecin de geçici olmadığını belirten Eğilmez, "Bu durum kanımca uzunca bir süre artık Türkiye’nin olağan görünümü olacaktır" ifadelerini kullandı.

Çözüm önerilerini de sıralayan Eğilmez, "Buradan çıkışın yolu yargının bağımsızlığının sağlanması, ahbap çavuş demokrasisinden gerçek demokrasiye geçilmesi, liyakate göre atamalar yapılması gibi ekonomiyle doğrudan ilgili görünmeyen ama aslında tam olarak ilgili olan düzenlemelerin yapılmasından geçiyor" dedi. Yazısını, "Hatasını kabul etmeyen ve hatayı hep başkasında arayanlar çözüm üretemez" sözleriyle tamamladı.

Eğilmez'in yazısı şöyle:

Ekrem İmamoğlu’nun diploması iptal edildikten hemen sonra gözaltına alınarak soruşturma başlatılması ve ardından tutuklanması birkaç gün içinde oldu. Beklenen gelişmelerdi bunlar çünkü siyasal iktidar bunların olacağını haftalar öncesinden çeşitli kanallarla duyurmuş, kamuoyunun nabzını ölçmüştü. Ne var ki nabız ölçüleri her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Kamuoyunun bu kararlara tepkisi siyasal iktidarın beklediğinin çok üzerinde oldu.

Şimdi gelelim ekonomide hasar tespitine.

Siyasal iktidar bu yaşadığımız haftada attığı adımlarla ekonomide inanılması güç riskler yarattı: BIST TÜM Endeksinin değeri 1,9 trilyon lira düştü. Piyasa değer i en fazla düşen şirketler sıralamasında bankalar önde geliyor. Piyasadan yabancı çıkışları oldu, yerli yatırımcılarda da dövize geçişler hızlandı. Gösterge Faizinin oranı yüzde 37,09’dan yüzde 44,60’a yükseldi, dolayısıyla Hazinenin borçlanma maliyeti 7,51 puan arttı. Türkiye’nin risk primi (CDS primi) 250 baz puandan 383 baz puana yükseldi. Bu artış, dış borçlanma maliyetimizi ciddi şekilde artırmış oldu. TCMB, bu türbülansta kurun fırlayıp gitmesini önlemek için piyasaya milyarlarca dolar tutarında döviz satışı yaptı. Bu adımlar TCMB’nin ciddi rezerv erimesi yaşamasına neden oldu. Rezervlerin durumunu TCMB verileri açıklandığında Perşembe günü göreceğiz. TCMB Para Politikası Kurulu, carry trade yoluyla gelen yabancı yatırımcıların ve dolar bozdurup Türk Lirası mevduata geçen ya da tahvil satın alan yerli yatırımcıların yeniden dövize dönmelerini önlemek amacıyla olağan dışı bir toplantı yaparak gecelik borç verme faizini yüzde 44’den yüzde 46’ya yükselti. Böylece faiz koridorunu genişletmiş oldu. TCMB bu kararla birlikte haftalık repo ihalelerine ara vermeyi de kararlaştırdı. Bu durumda gecelik borç verme faizi TCMB’nin bu dönemdeki politika faizi konumuna geçmiş oluyor ki bu durum TCMB’nin faizi yüzde 46’ya yükselttiği anlamına geliyor. TCMB, bu adımlara ek olarak likidite senedi de ihraç edecek. Bu bir haftalık sürede kamu bankaları ve kurumları aracılığıyla boyutunu tam olarak belirleyemediğimiz hisse senedi alımları yapılarak borsa endeksinin daha fazla düşmesi engellenmeye çalışıldı. Yurt dışından Türkiye’deki siyasal gelişmelere ve yatırım ortamında oluşan olumsuzluklara yönelik ağır eleştiriler geldi. Bu gelişmeler böylece devam ederse ileride Türkiye’nin kredibilitesi hakkında karar verecek olan reyting kuruluşlarının kararlarını da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

Özetle bu haftaya başlarken görünüm böyle. Önümüzdeki dönemde neler olur? Bu konudaki tahminlerimi paylaşayım.

Ben 1968 olayları başladığında üniversitedeydim. 4 yıllık öğrenim dönemimiz sürekli boykotlarla geçti. Boykotlar o dönemde bitmedi 1970’ler boyunca sürdü. Oysa Avrupa’da çeşitli ülkelerdeki benzer öğrenci eylemleri birkaç yıl içinde sonlandı. Çünkü Avrupalı yöneticiler, başlangıçta olmasa bile bir iki yıl içinde olayları analiz ettiler ve haklı eleştirilere göre düzeltmeleri yaparak uzlaşma yolunu buldular. Bizimkiler ise hep kendilerinin haklı olduğunu, öğrencilerin anarşi çıkarmaktan öte bir iş yapmadığını düşünerek eleştirileri dikkate alıp sistemi düzeltmeye yönelmediler. O nedenle de bizde öğrenci eylemleri yıllarca sürdü. Bu deneyim bize gösterdi ki protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay kolay bitmiyor. Bu çerçeveden bakınca geçtiğimiz hafta yaşadıklarımızı geçici olgular zannedip ona göre tavır almak doğru olmaz, bu durum kanımca uzunca bir süre artık Türkiye’nin olağan görünümü olacaktır. Buradan çıkışın yolu ekonomide önlem almak değildir. Kuşkusuz onlar da gerekli ama yeterli değil. Buradan çıkışın yolu yargının bağımsızlığının sağlanması, ahbap çavuş demokrasisinden gerçek demokrasiye geçilmesi, liyakate göre atamalar yapılması gibi ekonomiyle doğrudan ilgili görünmeyen ama aslında tam olarak ilgili olan düzenlemelerin yapılmasından geçiyor. Kritik soru şudur: Siyasal iktidar bu benim gördüğümü görüp de durumu düzeltmek için adımlar atacak mı? Bugüne kadar sergilediği yaklaşımlar, siyasal iktidarın bu adımları atmayacağı hatta tam tersi adımları atmaya devam edeceği görünümünü veriyor.

Hatasını kabul etmeyen ve hatayı hep başkasında arayanlar çözüm üretemez.

Yorum Yazın

İsrail saldırganlığı barışı tehdit ediyor

Numarasız kask takan polislere soruşturma

Ümit Özdağ'a 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası

'Hatırlayamadıklarımız' 'Bilim Beyoğlu'nda sahneleniyor

Pis işlerimizi İsrail hallediyor

Arhavililer İstanbul’da Yazı Horonla Karşıladı

Maestro dizisinden ilk kareleri yayınlandı!

Lewo’dan Boombap Çıkarması

Hipodrom.com’un marka yüzü Emre Karayel oldu

Sazlıdere Barajı kıyısında 2,5 milyon m² İmara açıldı

'MÜHÜR: GECE EŞİĞİ' SETE ÇIKIYOR!

İsrail'in çok sinsi amaçları var

Her saldırıya aynı sertlikte karşılık veririrz

İstanbul Park TOSFED'e emanet

Otomotiv üretimi ilk 5 ayda yüzde 1,4 geriledi

'Tahran halkı saldırıların bedelini çok yakında ödeyecek'

Sanayi devi Ekol Demir Çelik konkordato başvurusu

Muhalefete düşman hukuku uygulayarak iç cephe güçlendirilmez!

Mehmet Uçum DEM Parti'yi hedef aldı!

Ticaret Bakanlığı bu ürünler piyasadan toplatacak!

Uganda Türkiye'nin Yeşil Pasaportu için vize istedi

Emekliler seyyanen zam bekliyor

Enflasyon yüzde 20 değilse bile bir tık üstünde olur

Akaryakıta çifte zam geliyor!

Asıl hedef İran'dan sonra Türkiye

Türkmen döneminde işgal edildi, Dedetaş döneminde dava açıldı

Schengen Bölgesi'nin kapıları Türklere kapandı

Çıkacak bir mutlak butlan kararı yok hükmünde

Milyonlarca Amerikalı 'krallara hayır' diye haykırdı

'Bu pazar bir seçim olsa...'

Yükleniyor

Pis işlerimizi İsrail hallediyor

Her saldırıya aynı sertlikte karşılık veririrz

'Tahran halkı saldırıların bedelini çok yakında ödeyecek'

Milyonlarca Amerikalı 'krallara hayır' diye haykırdı

İran’dan İsrail’e misilleme saldırısı

ABD, Orta Doğu’ya askeri takviye yapıyor

İsrail’in İran’a saldırısında can kaybı 78’e yükseldi

İsrail’in İran saldırısı bölgesel savaşa yol açabilir

İsrail'i savunmaya hazırız

İsrail'den İran'a hava saldırısı

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Aslı Bekiroğlu hastane odasından isyan etti

Melis Sezen kısa taytıyla poz verdi!

Demet Özdemir bayramda soluğu babasının yanında aldı

Hazal Subaşı sezonu açtı

Pelin Akil hastanelik oldu

Fatma Turgut'un ehliyetine el konuldu

Yasmin Erbil plajda aşka geldi

Otomotiv üretimi ilk 5 ayda yüzde 1,4 geriledi

Arızalı otomobil yenisiyle değiştirilecek

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

İstanbul’da kene vaka sayısı 7 bini aştı

Alparas Tunç: DMD (Duchenne Musküler Distrofi) İle Mücadele Eden Bir Çocuk

Bu kene türü hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi risk taşıyor

Rafine şeker yaşlanmayı hızlandırıyor

Her 3 üründen biri limit dışı pestisit içeriyor

Sarıyer Börekçisi mide bulandırdı!

Her dört tepsi baklavanın birinde dışkı kökenli bakteri çıktı

Sağlıklı bir Kurban Bayramı sofrası nasıl olmalı

Özel hastanenin aldığı fazla ücret tüketiciye iade edildi

Gıda takviyeleri ilaç değildir

Saray’ın bekçi köpeği değil halkın çoban köpeği olurum

Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu hakkında yakalama kararı

Gökçek'in kanalında 'Uyuşturucu' ve 'fuhuş' soruşturması

Silivri’den dışarı çıkmanın kestirme yolu gizli tanıklık

KRT emekçileri: Bayramı direnişle geçiriyoruz

'Özgürlükçü anayasa' söylemlerine sakın inanmayın

Gazeteci Kadıköy'de gözaltına alındı

Azerbaycan’da Kıbrıs Konusu Masaya Yatırıldı

Yavuz Yılmaz, Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’nde Güven Tazeledi

Gazetecilerden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne Ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2