802-508-7352

Buradan çıkışın yolu yargının bağımsızlığından geçiyor

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide ciddi risklerin oluştuğunu belirtti. “Siyasal iktidar bu haftada attığı adımlarla ekonomide inanılması güç riskler yarattı” dedi.

Buradan çıkışın yolu yargının bağımsızlığından geçiyor

Ekonomist Mahfi Eğilmez, son yazısında, Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesinin ardından gözaltına alınıp tutuklanmasıyla başlayan süreci ve bunun ekonomiye etkilerini kaleme aldı.

Eğilmez, "Beklenen gelişmelerdi bunlar çünkü siyasal iktidar bunların olacağını haftalar öncesinden çeşitli kanallarla duyurmuş, kamuoyunun nabzını ölçmüştü" ifadelerini kullandı. Ancak kamuoyunun bu adımlara gösterdiği tepkinin, "siyasal iktidarın beklediğinin çok üzerinde" olduğunu vurguladı.

Ekonomik göstergelerdeki bozulmalara dikkat çeken Eğilmez, "BIST TÜM Endeksinin değeri 1,9 trilyon lira düştü. Piyasa değeri en fazla düşen şirketler sıralamasında bankalar önde geliyor" dedi. "Piyasadan yabancı çıkışları oldu, yerli yatırımcılarda da dövize geçişler hızlandı" diyen Eğilmez, Hazine’nin borçlanma maliyetinin 7,51 puan artmasına da dikkat çekti: "Gösterge Faizinin oranı yüzde 37,09’dan yüzde 44,60’a yükseldi."

Türkiye'nin risk priminin 250 baz puandan 383’e çıkmasını “dış borçlanma maliyetimizi ciddi şekilde artırmış oldu” sözleriyle değerlendiren Eğilmez, Merkez Bankası’nın müdahalelerine de değindi:

"Kurun fırlayıp gitmesini önlemek için piyasaya milyarlarca dolar tutarında döviz satışı yaptı. Bu adımlar TCMB’nin ciddi rezerv erimesi yaşamasına neden oldu."

Eğilmez, Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantıyla gecelik borç verme faizini yüzde 46’ya çıkardığını, haftalık repo ihalelerine ara verdiğini ve likidite senedi ihraç etmeye hazırlandığını hatırlattı. "Bu durumda gecelik borç verme faizi TCMB’nin bu dönemdeki politika faizi konumuna geçmiş oluyor ki bu durum TCMB’nin faizi yüzde 46’ya yükselttiği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Yurtdışından gelen tepkilere de değinen Eğilmez, "Türkiye’deki siyasal gelişmelere ve yatırım ortamında oluşan olumsuzluklara yönelik ağır eleştiriler geldi" dedi. Bu gidişatın kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarını da olumsuz etkileyebileceği görüşünü dile getirdi.

'BU DURUM UZUNCA BİR SÜRE TÜRKİYE’NİN OLAĞAN GÖRÜNÜMÜ OLACAK'

Geçmiş deneyimlerinden hareketle bugünkü tabloyu da değerlendiren Eğilmez, "1968 olayları başladığında üniversitedeydim. Protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay kolay bitmiyor" dedi. Bugünkü sürecin de geçici olmadığını belirten Eğilmez, "Bu durum kanımca uzunca bir süre artık Türkiye’nin olağan görünümü olacaktır" ifadelerini kullandı.

Çözüm önerilerini de sıralayan Eğilmez, "Buradan çıkışın yolu yargının bağımsızlığının sağlanması, ahbap çavuş demokrasisinden gerçek demokrasiye geçilmesi, liyakate göre atamalar yapılması gibi ekonomiyle doğrudan ilgili görünmeyen ama aslında tam olarak ilgili olan düzenlemelerin yapılmasından geçiyor" dedi. Yazısını, "Hatasını kabul etmeyen ve hatayı hep başkasında arayanlar çözüm üretemez" sözleriyle tamamladı.

Eğilmez'in yazısı şöyle:

Ekrem İmamoğlu’nun diploması iptal edildikten hemen sonra gözaltına alınarak soruşturma başlatılması ve ardından tutuklanması birkaç gün içinde oldu. Beklenen gelişmelerdi bunlar çünkü siyasal iktidar bunların olacağını haftalar öncesinden çeşitli kanallarla duyurmuş, kamuoyunun nabzını ölçmüştü. Ne var ki nabız ölçüleri her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Kamuoyunun bu kararlara tepkisi siyasal iktidarın beklediğinin çok üzerinde oldu.

Şimdi gelelim ekonomide hasar tespitine.

Siyasal iktidar bu yaşadığımız haftada attığı adımlarla ekonomide inanılması güç riskler yarattı: BIST TÜM Endeksinin değeri 1,9 trilyon lira düştü. Piyasa değer i en fazla düşen şirketler sıralamasında bankalar önde geliyor. Piyasadan yabancı çıkışları oldu, yerli yatırımcılarda da dövize geçişler hızlandı. Gösterge Faizinin oranı yüzde 37,09’dan yüzde 44,60’a yükseldi, dolayısıyla Hazinenin borçlanma maliyeti 7,51 puan arttı. Türkiye’nin risk primi (CDS primi) 250 baz puandan 383 baz puana yükseldi. Bu artış, dış borçlanma maliyetimizi ciddi şekilde artırmış oldu. TCMB, bu türbülansta kurun fırlayıp gitmesini önlemek için piyasaya milyarlarca dolar tutarında döviz satışı yaptı. Bu adımlar TCMB’nin ciddi rezerv erimesi yaşamasına neden oldu. Rezervlerin durumunu TCMB verileri açıklandığında Perşembe günü göreceğiz. TCMB Para Politikası Kurulu, carry trade yoluyla gelen yabancı yatırımcıların ve dolar bozdurup Türk Lirası mevduata geçen ya da tahvil satın alan yerli yatırımcıların yeniden dövize dönmelerini önlemek amacıyla olağan dışı bir toplantı yaparak gecelik borç verme faizini yüzde 44’den yüzde 46’ya yükselti. Böylece faiz koridorunu genişletmiş oldu. TCMB bu kararla birlikte haftalık repo ihalelerine ara vermeyi de kararlaştırdı. Bu durumda gecelik borç verme faizi TCMB’nin bu dönemdeki politika faizi konumuna geçmiş oluyor ki bu durum TCMB’nin faizi yüzde 46’ya yükselttiği anlamına geliyor. TCMB, bu adımlara ek olarak likidite senedi de ihraç edecek. Bu bir haftalık sürede kamu bankaları ve kurumları aracılığıyla boyutunu tam olarak belirleyemediğimiz hisse senedi alımları yapılarak borsa endeksinin daha fazla düşmesi engellenmeye çalışıldı. Yurt dışından Türkiye’deki siyasal gelişmelere ve yatırım ortamında oluşan olumsuzluklara yönelik ağır eleştiriler geldi. Bu gelişmeler böylece devam ederse ileride Türkiye’nin kredibilitesi hakkında karar verecek olan reyting kuruluşlarının kararlarını da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

Özetle bu haftaya başlarken görünüm böyle. Önümüzdeki dönemde neler olur? Bu konudaki tahminlerimi paylaşayım.

Ben 1968 olayları başladığında üniversitedeydim. 4 yıllık öğrenim dönemimiz sürekli boykotlarla geçti. Boykotlar o dönemde bitmedi 1970’ler boyunca sürdü. Oysa Avrupa’da çeşitli ülkelerdeki benzer öğrenci eylemleri birkaç yıl içinde sonlandı. Çünkü Avrupalı yöneticiler, başlangıçta olmasa bile bir iki yıl içinde olayları analiz ettiler ve haklı eleştirilere göre düzeltmeleri yaparak uzlaşma yolunu buldular. Bizimkiler ise hep kendilerinin haklı olduğunu, öğrencilerin anarşi çıkarmaktan öte bir iş yapmadığını düşünerek eleştirileri dikkate alıp sistemi düzeltmeye yönelmediler. O nedenle de bizde öğrenci eylemleri yıllarca sürdü. Bu deneyim bize gösterdi ki protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay kolay bitmiyor. Bu çerçeveden bakınca geçtiğimiz hafta yaşadıklarımızı geçici olgular zannedip ona göre tavır almak doğru olmaz, bu durum kanımca uzunca bir süre artık Türkiye’nin olağan görünümü olacaktır. Buradan çıkışın yolu ekonomide önlem almak değildir. Kuşkusuz onlar da gerekli ama yeterli değil. Buradan çıkışın yolu yargının bağımsızlığının sağlanması, ahbap çavuş demokrasisinden gerçek demokrasiye geçilmesi, liyakate göre atamalar yapılması gibi ekonomiyle doğrudan ilgili görünmeyen ama aslında tam olarak ilgili olan düzenlemelerin yapılmasından geçiyor. Kritik soru şudur: Siyasal iktidar bu benim gördüğümü görüp de durumu düzeltmek için adımlar atacak mı? Bugüne kadar sergilediği yaklaşımlar, siyasal iktidarın bu adımları atmayacağı hatta tam tersi adımları atmaya devam edeceği görünümünü veriyor.

Hatasını kabul etmeyen ve hatayı hep başkasında arayanlar çözüm üretemez.

18 yaşında çocuğa ters kelepçe takanı bulacağım

Sevgilisinin evinde bu halde bulundu

Kahvenin fiyatı sekiz yılda 16,5 kat arttı

Ukrayna'da barış sağlanamazsa, sonuçları ağır olur

Filistinlileri zorla yerinden etme planı devrede

Yerlikaya, Avrupa polisiyle Türk polisini karşılaştırdı

Hizbullah hükümlülerinin cezaları kaldırıldı, siyasilerden tepki yağdı

Yeni nesil sokak eylemleri emperyalist projedir!

Sınırsız vakte ve tahammüle sahip değiliz!

Yoksulluk ve adaletsizliğin sona erdiği bir bayram olsun

Mehmet Şimşek de bu darbenin bir parçasıdır

Yavaş'tan hesap soruluyorsa, Gökçek'ten de sorulmalı

TÜİK’in ürün fiyatları, mahkemeye şifreli olarak sunuldu

Gençler içerideyken bana bayram yok

İnkjet teknolojisi dijital baskının geleceğini şekillendiriyor

Bayramda Bazı Köprü, Otoyol ve Toplu Taşıma Hizmetleri Ücretsiz

Sapanca Gölü’nde kano faciası

"DAHA MUTLU BİR EĞİL İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ "

Kara para piyasası fonlarından çıkan paranın nereye gittiğini açıkladı!

Para piyasası fonlarından 214 bin yatırımcı ayrıldı

Asgari ücretli 5 yılda 7 kilo baklava kaybetti

Tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir

Türkiye'ye ihanet eden bir avuç insanın darbe girişimine hep birlikte tanık olduk

Öfkemiz bir günlük ya da bir haftalık değil, 23 yıllık!

Esnaf Odası Başkanı, tefecilik iddiasıyla tutuklandı

Rümeysa Öztürk sınır dışı edilmeyecek

‘Gidişattan memnun değilim’

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından kararsız seçmenler tarafını seçmeye başladı

Milletin iradesine parmak sallayıp da yenilmeyen kimse olmadı

Yükleniyor

Ukrayna'da barış sağlanamazsa, sonuçları ağır olur

Filistinlileri zorla yerinden etme planı devrede

İsrail’in Lübnan’a saldırıları kabul edilemez

Anayasal düzeni tehdit ediyor

‘Rehineleri alamazsak Gazze’yi ilhak ederiz’

ABD'ye bağımlılığımızı azaltmak için AB ile görüşüyoruz

ABD yargısından Trump’ın göçmen planına engel

Trump, orduya Husileri vurun emri verdi

Trump ailesi, kripto para borsası Binance'e ortak olmak istiyor

Gazze’de can kaybı 48 bin 524’e yükseldi

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Tuba Ünsal 'biber gazı' tartışmasına kayıtsız kalmadı

Hayal Köseoğlu sessiz kalan sanatçılara ateş püskürdü!

Gülçin Santırcıoğlu'dan Mansur Yavaş'a destek

'Bu zulüm bize yakışmıyor'

Paris sokaklarında Cemre Baysel rüzgarı

Senegalli futbolcu bana yazdı

Duygu Sarışın'ın derin dekoltesi olay oldu

Simay Barlas Dubai'de güneş banyosu yaptı!

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Ticari araç pazarında son 5 yılın en büyük düşüşü

Akaryakıt Takibinde Yeni Dönem

Mercedes'in 2024'teki karı yüzde 28 düştü

Asgari ücretli Türkiye'de kaç ay çalışarak otomobil satın alabilir?

Türkiye dünyanın en iyi sağlık hizmetini sunuyor

Sağlık Bakanlığı ilaçlara duble zammı duyurdu

Saldırarak barış ve demokrasi inşa edilemez

Fitre, Fidye ve Zekâtlarınızla Önce Çocuklar İyileşsin

Yürüyerek girdiği hastaneden cesedi çıktı!

Bal diye zehir satıyorlar

Türkiye’de her 7 yetişkinden biri kronik böbrek hastası

Futbol ve Tıbbın Buluştuğu Anlamlı Organizasyon

Hekimlik bir meslekten öte bir adanmışlık hikayesi

Yedikule Göğüs Hastanesi’nde 1500 kişilik İftar

İsveçli gazeteci Medin tutuklandı

RTÜK Başkanı Şahin hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' suç duyurusu

Can Ataklı'ya Bahçeli 'entübe edildi' soruşturması

Saraçhane protestolarını takip eden 7 gazeteci tutuklandı

RTÜK Başkanından kanallara yeni tehdit

'Adalet bir ülkede kaybolursa o ülke çökmüştür'

Cem Küçük'den üniversite öğrencilerine İmamoğlu tehditi

RTÜK, 'İmamoğlu' üzerinden medyayı uyardı

AK Parti, bundan derhal vazgeçmeli

Rezidans yolsuzluğu gündemi sarsıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Göztepe 27 10 9 8 10 38
7.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
8.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
9.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
10.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39