CHP, AK Parti döneminde kalan borçları duyurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye borçlarının tahsil edilmesi talimatı, CHP'li belediyelere yönelik bir mali darbe olarak nitelendirildi. CHP'nin son seçimlerde devraldığı borcun miktarı, 56,5 milyar TL'yi aşıyor.

CHP, AK Parti döneminde kalan borçları duyurdu
  • A-
  • A
  • A+

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye borçlarının tahsil edilmesi talimatı üzerine başlayan tartışmada gözler CHP'nin AK Parti’den devraldığı belediyelerin birikmiş borçlarına çevrildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "CHP'li belediyelere mali darbe" olarak nitelediği talimat üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı belediyelerin SGK borçlarını çıkardı, yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğu duyurdu. 31 Mart'ta seçilen CHP'li belediye başkanları belediye kasasını devraldıklarında karşı karşıya kaldıkları borç yükünü dev pankartlar hazırlayarak kamuoyuna ilan etmişti. CHP'nin devraldığı büyükşehir ve il belediyelerinde birikmiş borç miktarı 56 milyar 500 milyon TL'den fazla.

'96 MİLYARLIK SGK BORCUNUN YÜZDE 67,7'SİNİN CHP'Lİ BELEDİYELERE AİT'

Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) toplam prim borcunun 96 milyar lira olduğunu açıklayarak en borçlu belediyelerin CHP'ye ait olduğunu vurgulamış ve “CHP’li belediye başkanlarına tavsiyemiz; emekçilerin alın terinin hakkı olan sigorta primlerini bir an evvel ödemeleridir. Meseleyi siyasi parti rekabeti veya hamaset üzerinden değil veriler ve rakamlar üzerinden sadece gerçekleri söyleyerek paylaşmamız gerekiyor" demişti.

Işıkhan tüm belediyelerin toplam 96 milyarlık SGK borcunun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu eklemişti. CHP ise bu belediyelerin çoğunun borcunun CHP'den önceki yönetim döneminde birikmiş borçlar olduğunu ileri sürdü.

CHP’NİN AK PARTİ'DEN VE MHP'DEN ALDIĞI BÜYÜKŞEHİRLER

CHP'nin borçla devraldığı belediyeler ise şöyle,

Balıkesir: CHP’nin adayı Ahmet Akın yüzde 51,10 oy alarak belediyeyi AK Parti'den aldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem toplam borcunun 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 lira (15.428.985.173 TL) olduğu belediye binasına asılan pankart ile duyurulmuştu. 31 Mart 2024 itibarıyla toplam borç 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 TL olarak kayıtlara geçerken, genel bütçe borçlarının 10 milyar 766 milyon 85 bin 271 TL, BASKİ borçlarının 3 milyar 492 milyon 819 bin 924 TL, şirketlere ait borçların da 1 milyar 170 milyon 79 bin 977 TL olduğu belirlendi. Toplam borcun 90 milyon TL’sini ise SGK borcu oluşturuyor.

Bursa: CHP’nin adayı Mustafa Bozbey yüzde 47,62 oy alarak belediyeyi kazandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 30 milyar TL olan borcunun 670 milyon TL’sini SGK borçları oluşturuyor.

Manisa: CHP’nin adayı Ferdi Zeyrek yüzde 57,18 oranında oyla seçimleri kazandı. Zeyrek, belediyeyi MHP'den 1.2 milyar TL borç ile devraldı. Belediyenin SGK borcu net olarak bilinmezken 31 Mayıs seçimlerine 3 hafta kala belediye AK Parti’deyken 1 milyon lirası kuruyemiş faturası olmak üzere, toplam 416 milyon 587 bin lira harcama yapılmıştı.

CHP’NİN AK PARTİ’DEN ALDIĞI İL BELEDİYELERİ

Afyonkarahisar: CHP’nin adayı Burcu Köksal yüzde 50,73 oyla belediyeyi AK Parti’den aldı. AK Parti’den toplam 1 Milyar 574 milyon 884 bin 596 TL borç ile belediye devralınırken bunun 174 milyonunu da kurum borçları oluşturdu.

Amasya: CHP’nin adayı Turgay Sevindi yüzde 42,73 oy alarak seçimleri kazandı. MHP'den toplam 529 milyon 264 bin 778 lira 31 kuruş borç ile devralınan belediyenin SGK borcu ise 233 milyon 974 bin TL.

Bartın: CHP’nin adayı Muhammet Yalçınkaya yüzde 51,29 oyla seçimleri kazandı. AK Parti'den belediyeyi 251 milyon 301 bin TL borç ile devralan belediyenin SGK borcu ise 10 milyon 338 bin TL.

Giresun: CHP’nin adayı Fuat Köse yüzde 54,55 oy alarak belediyeyi AKP’den aldı. AKP’den toplam 1 milyar 714 milyon 887 bin TL borç ile alınan belediyenin SGK borcu ise 62 milyon TL.

Kastamonu: CHP’nin adayı Hasan Baltacı yüzde 48,98 oy ile seçimleri kazandı. MHP’den devralındığında belediyenin toplam borcu ise 505 milyon 471 bin TL'ydi. Toplam borcun 68 milyon 844 bin TL’sini ise vergi ve SGK borçları oluşturdu.

Kırıkkale: CHP’nin adayı Ahmet Önal seçimlerde yüzde 49,84 oy aldı. Önal belediyeyi AKP’den 691 milyon 203 bin TL borç ile devralırken bunun 73 milyon 386 binini SGK borcu oluşturdu.
Kilis: CHP’nin adayı Hakan Bilecek yüzde 41,96 oy ile seçimleri kazandı. Bilecek 482 milyon 11 bin TL borç ile AK Parti’den belediyeyi devralırken bunun 39 milyon 805 bin TL’sini de SGK borçları oluşturdu.

Kütahya: Kütahya’da CHP’nin adayı Eyüp Kahveci yüzde 29,68 oy alarak seçimleri kazandı. MHP’den devralınan belediyenin borcu toplam 1 milyar 765 milyon 741 bin TL iken bunun 39 milyon 312 binini ödenecek diğer yükümlülükler oluştururken net SGK borcunun ne kadar olduğu bilinmiyor.

Uşak: CHP’nin adayı Özkan Yalım yüzde 40,67 oy alarak seçimleri kazandı. Belediye toplam 1 milyar 276 milyon 816 bin TL borç ile AKP’den devralındı. Belediyenin SGK borcu ise net olarak bilinmiyor.

Zonguldak: CHP’nin adayı Tahsin Erdem yüzde 54,40 oy ile seçimleri kazandı. AK Parti’den devralınan belediyenin borcu 1 milyar 153 milyon 308 bin 77 lira olduğu açıklanırken bunun 193 milyon 819 bin TL’sini ise SGK borcu oluşturdu.

 

Yorum Yazın

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

149 milyon hesap bilgisi internete sızdı

Sivas'ta 493 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

'Sütyenini çıkar gel'

Boğazın sıfır noktasına dev cami projesi için yeni iptal başvurusu

Ucuz alışveriş devri resmen bitti

Abdullah Öcalan Bahçeli'ye kilim hediye etti

Uludağ’da teleferik çilesi

Eczane eczane dolaşmaya son!

Ocak ayı enflasyonunda sebze fiyatları yüzde 40'a dayandı

'Emeklilerimizi hükümetimize karşı kışkırtmaya çalışıyor'

'Verilemeyecek hesabı olanlar AK Parti’ye kaçtı'

MHP’nin emekliye sözlü desteği devam ediyor!

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

Marmara Denizinde tekneler karaya oturdu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

450 kilo bozuk et yakalandı

Benzine de zam geliyor

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

Her iki kişiden biri bankaya borçlu

'Biz ondan sonra gelenler bu ruhu yüceltmeliyiz'

6 ilde yasa dışı bahis operasyonu

'Erken seçim' talebi son 30 yılın zirvesinde

Ahmet Özer kararı CHP'ye yönelik kampanyanın bir parçası

Bahçeli'den Ahmet Özer hakkındaki karara tepki

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

Çocuklara Sanatı Hikâyeyle Anlatan Yeni Kitap

Milli Takım Yolunda İlk Kulaçlar Atıldı!

Asayiş operasyonunda 2 bini aşkın kişi gözaltına alındı

Yükleniyor

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

'Bazen bir diktatöre ihtiyaç duyarsınız'

Avrupa'daki ABD üslerini mi kapatalım?

Tek istediğimiz Grönland’a sahip olmak

'Masada değilsek menüdeyiz'

Egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı tartışılmaz

Somali diye bir ülke yok

SDG'nin misyonu bitti

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9