802-508-7352

Çöküşün nedeni protestolar değil, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıdır

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Tıpkı faiz ve enflasyon meselesinde olduğu gibi neden - sonuç ilişkisini birbirine karıştırarak insanların kafası karıştırılıyor” ifadelerini kullandı.

Çöküşün nedeni protestolar değil, İmamoğlu

Ekonomist Mahfi Eğilmez, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaların temel sebebinin protestolar değil, doğrudan bu gözaltı kararı olduğunu yazdı. Eğilmez, “Piyasalardaki çöküşün, ekonomideki bozulmanın nedeni protestolar, mitingler değil, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıdır” ifadesini kullandı.

'HİÇBİR PROTESTO YOKKEN DOLAR KURU 41,5'E ÇIKTI'

Eğilmez, kararın ardından piyasalarda yaşanan gelişmeleri tarihsel verilerle karşılaştırdı. “O gün henüz hiçbir protesto, miting falan yokken dolar kuru 41,5'e çıktı, borsa hızla düştü, devre kesiciler çalıştı, TCMB milyarlarca dolar satarak piyasaya müdahale etti, kamu kurumları milyarlarca liralık hisse satın alarak borsadaki çöküşü durdurmaya çalıştı. Bunlar olurken ortada ne protesto ne de miting vardı” dedi.

'İNSANLARIN KAFASI KARIŞTIRILIYOR'

Eğilmez, yaşananlara ilişkin neden-sonuç ilişkilerinin çarpıtıldığını belirttiği yazısında, “Tıpkı faiz ve enflasyon meselesinde olduğu gibi neden - sonuç ilişkisini birbirine karıştırarak insanların kafası karıştırılıyor. Bugün içinde olduğumuz durumun nedeni protestolar değil, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıdır” ifadesine yer verdi.

Eğilmez’in paylaştığı piyasa verilerine göre, 17 Mart Pazartesi günü haftaya başlarken USD/TL kuru 36,60, gösterge faiz 37,09, BIST 100 endeksi 10.811 puan, CDS risk primi ise 242 seviyesindeydi. Ancak İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasıyla bu göstergeler sert şekilde bozuldu. Eğilmez, “Henüz protesto eylemleri, Saraçhane toplantıları başlamamıştı. O gün piyasalarda durum şöyleydi: USD/TL Kuru: 37,90, Gösterge Faiz: 41,23, BIST 100 Endeksi: 9.860, CDS Risk Primi: 262” bilgisini verdi.

'PROTESTOLAR VE GÖSTERİLER, NEDEN DEĞİL SONUÇTUR'

“Finansal piyasalardaki çöküşün nedeni protestolar, gösteriler değil, İmamoğlu’nun diplomasının iptali, gözaltına alınması ve ardından tutuklanmasıdır. Protestolar ve gösteriler, neden değil sonuçtur” diyen Eğilmez, bu sürecin ekonomik temelli değil, siyasi kaynaklı bir güvensizlik dalgası doğurduğunu belirtti.

Eğilmez’e göre, döviz kurundaki yükseliş, uygulanan para politikasının temelini oluşturan kur çıpasını zedeledi. “Carry trade yoluyla gelen yabancı yatırımcılar da döviz bozdurup TL’ye dönen yerli yatırımcılar da paniğe kapılarak yeniden dövize dönmeye yöneldiler. Piyasada panik arttı ve bunun üzerine yükselen USD/TL kurunu tutabilmek için TCMB piyasaya döviz satmaya başladı” değerlendirmesini yaptı.

28 Mart 2025 saat 14 itibarıyla tablo daha da bozulmuştu. Eğilmez, “USD/TL Kuru: 38,01, Gösterge Faiz: 45,53, BIST 100 Endeksi: 9.460, CDS Risk Primi: 294” bilgilerini paylaştı ve “TCMB’nin bugüne kadar piyasaya 30 milyar dolara yakın döviz sattığı tahmin ediliyor” dedi. Bu müdahalelerin TCMB rezervlerini zayıflattığını belirtti.

Merkez Bankası’nın haftalık repo ihalesiyle borç verme işlemini askıya alarak gecelik borç verme uygulamasına geçtiğini hatırlatan Eğilmez, “TCMB, politika faizinin temelini oluşturan haftalık repo ihalesi yoluyla borç verme işlemini askıya alarak yerine gecelik borç verme uygulamasını devreye soktu ve bunu yaparken de faizi yüzde 44’ten 46’ya çıkardı. Böylece gecelik borç verme faizi politika faizi yerine geçti” ifadelerine yer verdi.

“FAİZ İLLÜZYONU” ELEŞTİRİSİ

Ancak Eğilmez’e göre bu artış kamuoyuna farklı sunuldu. “TCMB’nin politika faizini artırmayıp gecelik borç verme faizini onun yerine yükseltmesinin nedeni hem siyasetçiye hem de dünyaya politika faizinin yüzde 42,5’te kaldığı izlenimi vermekti. Mesela sürekli güncellenen bu iki sitede TCMB faizi yüzde 42,5 görünüyor. TCMB, bu illüzyonu eskiden de uygulardı” diye yazdı.

KUR GEÇİŞKENLİĞİ VE ENFLASYON UYARISI

Kurun yükselmesinin olası sonuçlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Eğilmez, “Kur geçişkenliği nedeniyle yükselen kur enflasyonu da yükseltir” dedi. CDS primindeki artışın dış borçlanma maliyetini, gösterge faizdeki yükselişin ise Hazine’nin iç borçlanma maliyetini artıracağını kaydetti.

“BAYRAM TATİLİ DURULMA GETİREBİLİR AMA YETMEZ”

Son olarak 9 günlük bayram tatilinin kısa vadeli bir sükûnet sağlayabileceğini belirten Eğilmez, “Ne var ki bu durulma, ortaya çıkan büyük güven kaybının ve karşılaşılan büyük maliyetin giderilmesini sağlayamaz” yorumuyla yazısını sonlandırdı.

Eğilmez'in yazısı şu şekilde:

En sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim, bilançoyu sonra çıkarırım: Piyasalardaki çöküşün, ekonomideki bozulmanın nedeni protestolar, mitingler değil, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıdır. Toplumun önemli bir bölümü ve muhtemelen piyasalarda karar alıcı konumunda olan çok sayıda kişi ve kurum bu durumu bir yargı kararı olarak değil siyasal bir müdahale olarak algıladı. O gün henüz hiçbir protesto, miting falan yokken dolar kuru 41,5'e çıktı, borsa hızla düştü, devre kesiciler çalıştı, TCMB milyarlarca dolar satarak piyasaya müdahale etti, kamu kurumları milyarlarca liralık hisse satın alarak borsadaki çöküşü durdurmaya çalıştı. Bunlar olurken ortada ne protesto ne de miting vardı. Tıpkı faiz ve enflasyon meselesinde olduğu gibi neden - sonuç ilişkisini birbirine karıştırarak insanların kafası karıştırılıyor. Bugün içinde olduğumuz durumun nedeni protestolar değil, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıdır.

17 Mart Pazartesi günüyle başlayan haftaya girdiğimizde finansal piyasalarda durum şöyleydi (kaynaklar: TCMB İstatistikleri, Bloomberg HT, Tradingeconomics.com):

USD / TL Kuru: 36,60

Gösterge Faiz: 37,09

TCMB Gecelik Borç Verme Faizi: % 44

BIST 100 Endeksi: 10.811

CDS Risk Primi (5 yıllık): 242

19 Mart günü Ekrem İmamoğlu gözaltına alındı. Henüz protesto eylemleri, Saraçhane toplantıları başlamamıştı. O gün piyasalarda durum şöyleydi (kaynaklar aynı):

USD / TL Kuru: 37,90

Gösterge Faiz: 41,23

TCMB Gecelik Borç Verme Faizi: % 44

BIST 100 Endeksi: 9.860

CDS Risk Primi (5 Yıllık): 262

Açık bir şekilde görülüyor ki henüz hiçbir protesto ortada yokken yalnızca diploma iptali ve ardından gelen gözaltı ile piyasalar bozulmaya başlamıştı. Burada neden – sonuç ilişkisini bir kez daha açık biçimde ortaya koyalım: Finansal piyasalardaki çöküşün nedeni protestolar, gösteriler değil, İmamoğlu’nun diplomasının iptali, gözaltına alınması ve ardından tutuklanmasıdır. Protestolar ve gösteriler, neden değil sonuçtur.

USD/TL kurunun yükselmesi uygulanan para politikasının temelini oluşturan kur çıpasını yerinden oynattı. Bunun sonucu olarak yüksek TL faizi ve sabitleşen kurdan yararlanarak para kazanmak için carry trade yoluyla gelen yabancı yatırımcılar da döviz bozdurup TL’ye dönen yerli yatırımcılar da paniğe kapılarak yeniden dövize dönmeye yöneldiler. Piyasada panik arttı ve bunun üzerine yükselen USD/TL kurunu tutabilmek için TCMB piyasaya döviz satmaya başladı.

Piyasaların 28 Mart 2025 saat 14 itibarıyla görünümü şöyleydi (kaynaklar aynı):

USD / TL Kuru: 38,01

Gösterge Faiz: 45,53

TCMB Gecelik Borç Verme Faizi: % 46

BIST 100 Endeksi: 9.460

CDS Risk Primi (5 Yıllık): 294

TCMB’nin bugüne kadar piyasaya 30 milyar dolara yakın döviz sattığı tahmin ediliyor. Kuşkusuz bu satışlar TCMB’nin rezervlerinde ciddi kayıplara yol açtı. Kamu kurumları borsadaki değer düşüşünü durdurabilmek için milyarlarca liralık hisse senedi alımı yaptılar. TCMB, politika faizinin temelini oluşturan haftalık repo ihalesi yoluyla borç verme işlemini askıya alarak yerine gecelik borç verme uygulamasını devreye soktu ve bunu yaparken de faizi yüzde 44’ten 46’ya çıkardı. Böylece gecelik borç verme faizi politika faizi yerine geçti. TCMB’nin politika faizini artırmayıp gecelik borç verme faizini onun yerine yükseltmesinin nedeni hem siyasetçiye hem de dünyaya politika faizinin yüzde 42,5’te kaldığı izlenimi vermekti. Mesela sürekli güncellenen bu iki sitede TCMB faizi yüzde 42,5 görünüyor (https://www.cbrates.com/ ve https://tradingeconomics.com/turkey/indicators) TCMB, bu illüzyonu eskiden de uygulardı.

Kurun yükselmesi birkaç sonuç doğuracaktır. Her şeyden önce Euro kurunun yükselmesi ihracatın ve turizm gelirlerinin ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ve Avrupalı turistlere dayanması nedeniyle olumlu sonuç yaratır. Buna karşılık ithalatımız ve dış borçlarımız ağırlıklı olarak dolara dayalı olduğu için dolar kurunun yükselmesi aleyhte sonuçlara yol açar. Kurdaki yükselmenin bir başka olumsuz yanı enflasyonla mücadele uygulamasının temel dayanağı olan sıcak para girişi ve yerli yatırımcıların dolar bozdurması eğilimini düşürmesidir. Döviz bozdurulması kurun sabitleşme eğilimine girerek enflasyonu düşürme mekanizması yaratırken şimdi iş tersine dönmektedir. Kur geçişkenliği nedeniyle yükselen kur enflasyonu da yükseltir.

CDS risk priminin yükselmesi Türkiye’nin dış borçlanma maliyetlerini yükseltecektir. Gösterge faizin yükselmesi Hazine’nin iç borçlanma maliyetini yükseltecektir. TCMB’nin gecelik borçlanma faizini yükseltmesi sonucunda bankaların da mevduat faizlerini yükseltmesi bankaların maliyetini artıracak bu da ister istemez kredi faiz oranlarının dolayısıyla firmaların finansman maliyetlerinin artmasına yol açacaktır. Bütün bu saydıklarımızın da enflasyonu artırıcı etkiler yaratması kaçınılmazdır.

Bundan sonra neler olur? 9 günlük bayram tatili piyasalara ister istemez durulma getirir, piyasa aldırmazlığı devreye girer ve durulmaya katkı yapar. Ne var ki bu durulma, ortaya çıkan büyük güven kaybının ve karşılaşılan büyük maliyetin giderilmesini sağlayamaz.

İmamoğlu'nun tutuklu olmasının bir tek sebebi var

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Tüketim boykotu meşru ve demokratik bir tepki yöntemidir

İşiniz gücünüz yalan dolan

DEM Parti'ye Bakanlıklar verilecek iddiası!

Bu süreçte muhatabım bir Cumhurbaşkanı değil, cunta başkanı

Şişli Kent Lokantaları 15 gündür hizmet vermiyor

Boykot milli güvenlik tehdididir

5 yıllık enflasyon artışı OECD ortalamasını 17’ye katladı

Ekonomistler boykotun bilançosunu hesapladı

Cem Yiğit Üzümoğlu’na sanatçılardan destek

Kocaeli'nde tavuk dönerden zehirlenen kişi sayısı 300'ü geçti

Boykot soruşturmasında fenomen doktor da gözaltına alındı

TÜİK Mart ayı enflasyonu yüzde 38,10 oldu

Gıda fiyatları 22 yılda 38 kat arttı

Trump ABD tarihinin en büyük hatasını yaptı

RTÜK halkın haber alma özgürlüğü hedef alınıyor

Müjdat Gezen'den Aybüke Pusat'a iş teklifi

Boykot, ifade hakkı mı, hukuki tehdit mi?

Türkiye kültür-sanat zammında Avrupa birincisi

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Semerkant’ta Tarihi Zirve: Orta Asya ve AB Liderleri İlk Kez Bir Araya Geliyor

Mesut Özil'e geçmişteki sözleri hatırlatıldı

Kepenkler açılmadı, AVM'ler boş kaldı

Avrupa Komisyonu üyesi Bakan Fidan'la görüşmesini iptal etti

Fransa’da aşırı sağın 2027 umutları zora girdi

Somer Sivrioğlu da boykota destek verdi

Üç yıldır vergi ödemediği ortaya çıktı

Ticaret Bakanı Bolat, 2 Nisan boykotuna karşı alışveriş yaptı

Boykot çağrıları, dünyaca ünlü Muse'a İstanbul konserini iptal ettirdi

Yükleniyor

Trump ABD tarihinin en büyük hatasını yaptı

Fransa’da aşırı sağın 2027 umutları zora girdi

Gazze'nin güneyine kara harekatı başladı

İran'ı nükleer silah üretmeye zorlamayın!

AB, Trump’ın tarifelerine karşı tek vücut olarak tepki verecek

Ukrayna'da barış sağlanamazsa, sonuçları ağır olur

Filistinlileri zorla yerinden etme planı devrede

İsrail’in Lübnan’a saldırıları kabul edilemez

Anayasal düzeni tehdit ediyor

‘Rehineleri alamazsak Gazze’yi ilhak ederiz’

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Tuba Ünsal 'biber gazı' tartışmasına kayıtsız kalmadı

Hayal Köseoğlu sessiz kalan sanatçılara ateş püskürdü!

Gülçin Santırcıoğlu'dan Mansur Yavaş'a destek

'Bu zulüm bize yakışmıyor'

Paris sokaklarında Cemre Baysel rüzgarı

Senegalli futbolcu bana yazdı

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Ticari araç pazarında son 5 yılın en büyük düşüşü

Akaryakıt Takibinde Yeni Dönem

Mercedes'in 2024'teki karı yüzde 28 düştü

Türkiye dünyanın en iyi sağlık hizmetini sunuyor

Sağlık Bakanlığı ilaçlara duble zammı duyurdu

Saldırarak barış ve demokrasi inşa edilemez

Fitre, Fidye ve Zekâtlarınızla Önce Çocuklar İyileşsin

Yürüyerek girdiği hastaneden cesedi çıktı!

Bal diye zehir satıyorlar

Türkiye’de her 7 yetişkinden biri kronik böbrek hastası

Futbol ve Tıbbın Buluştuğu Anlamlı Organizasyon

Hekimlik bir meslekten öte bir adanmışlık hikayesi

Yedikule Göğüs Hastanesi’nde 1500 kişilik İftar

Başkan ve Vali’den bayram selfiesi

İsveçli gazeteci Medin tutuklandı

RTÜK Başkanı Şahin hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' suç duyurusu

Can Ataklı'ya Bahçeli 'entübe edildi' soruşturması

Saraçhane protestolarını takip eden 7 gazeteci tutuklandı

RTÜK Başkanından kanallara yeni tehdit

'Adalet bir ülkede kaybolursa o ülke çökmüştür'

Cem Küçük'den üniversite öğrencilerine İmamoğlu tehditi

RTÜK, 'İmamoğlu' üzerinden medyayı uyardı

AK Parti, bundan derhal vazgeçmeli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39