CHP ile DEM Parti arasında yerel seçimlerde hayata geçirilen 'Kenst Uzlaşısı' terör faalyeti sayıldı. 'Kent uzlaşısı' soruşturması kapsamında tutuklanan, CHP'li Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Livan Gür'ün de olduğu 10 kişi hakkında hazırlanan iddianamede 10 kişinin 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' iddiasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede 8 Mart haberi ve Mithat Sancar’ın konuştuğu kongrede yer almak 'örgüt üyeliğine' delil gösterildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’li belediye başkan yardımcıları ve meclis üyelerine yönelik yürütülen ‘Kent Uzlaşısı’ soruşturması kapsamında hazırladığı iddianameyi tamamladı. İddianamede, CHP ile DEM Parti arasındaki seçim iş birliği terör faaliyeti olarak değerlendirilirken, aralarında Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Livan Gür’ün de bulunduğu 10 kişi hakkında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İddianamede, yerel seçimlerde muhalefetin benimsediği ‘Kent Uzlaşısı’ stratejisi, PKK/KCK’nin bir örgüt faaliyeti olarak gösterildi. Ancak bu iddiayı destekleyen somut bir delil sunulmadı. Savcılık, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in örgüt talimatıyla seçildiğini öne sürerken, bu konuda da yargılama sürecinin tamamlanmadığı belirtildi.
İddianamede, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) gibi yapıların, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın talimatıyla kurulduğu iddia edilirken, HDK’nin terör örgütü yapılanması olduğu ve DTK’nin bu yapının devamı niteliğinde olduğu öne sürüldü. Ancak İzmir 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce HDK’nin bir terör örgütü olmadığı yönünde karar verdiği biliniyor.
İddianamede, suçlamalar için gösterilen delillerin büyük ölçüde şüphelilerin geçmişte yaptığı telefon görüşmeleri ve sosyal medya gruplarındaki üyeliklerine dayandırıldığı görüldü.
Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel’in, 10 yıl içinde adli kaydı olan 313 kişiyle görüşme kaydı bulunması, bunlardan dört kişiyle daha yakın temas içinde olması ve ‘HDP 1. Bölge İlçeler’ adlı WhatsApp grubunda bulunması örgüt üyeliğiyle ilişkilendirildi.
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Livan Gür’ün de adli kaydı bulunan kişilerle görüşme kaydı ve benzer gruplarda yer alması suçlama gerekçesi olarak gösterildi.
Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Bülent Kayğun’un son 10 yılda cezaevinde olan bir kişiyle telefon kaydının bulunması ve ‘Üsküdar Basın’ adlı WhatsApp grubunda yer alması, örgüt üyeliği için delil olarak sunuldu.
Sancaktepe Belediye Meclis Üyesi Elif Gül’ün ‘Kongre Grubu’ adlı WhatsApp grubunda olması, hakkında arama kararı bulunan kişilerle iletişim kurması nedeniyle ‘örgüt üyesi olduğu kanaatine’ varıldı.
Fatih Belediye Meclis Üyesi Güzin Alpaslan hakkında, ‘8 Mart eylemleri: Kadınlar erkek-devlet şiddetine boyun eğmeyecek’ başlıklı haberde adının geçmesi suç delili olarak gösterildi.
Tuzla Belediye Meclis Üyesi Hasan Özdemir’in ‘Tuzla DEM Parti İlçe Yönetim Grubu’ adlı WhatsApp grubunda olması ‘örgüt üyeliği’ olarak değerlendirildi.
Beyoğlu Belediye Meclis Üyesi Turabi Şen için delil olarak sunulan gerekçeler arasında, cezaevinde bulunan veya hakkında arama kararı bulunan kişilerle 10 yıl içinde yaptığı görüşmeler yer aldı.
Şişli Belediye Meclis Üyesi Sinan Gökçe’nin de hakkında arama kararı bulunan kişilerle iletişimi ve eski HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın konuşma yaptığı yasal bir kongreye katılması ‘örgüt üyeliği’ ile ilişkilendirildi.
Adalar Belediye Meclis Üyesi Nesimi Ay’ın, ‘Demokratik Modernite’ dergisinin hazırlanmasında yer alması ve Beyoğlu Belediye Başkanı Danışmanı İkbal Polat’ın aranması olan kişilerle iletişim kaydının bulunması, örgüt üyeliği suçlamasına dayanak yapıldı.
Cumartesi
19.3 °
Pazar
12.6 °
Pazartesi
14 °