Gaziantep’te 3 devlet hastanesi için düzenlenen yemek ihalesi yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi. İhaleler Danıştay tarafından iptal edildi.
Gaziantep'te üç devlet hastanesi için düzenlenen yemek ihalesi, yolsuzluk iddialarının ardından Danıştay tarafından iptal edildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından Gaziantep’te gerçekleştirilen ihaleler, Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, İslahiye İlçe Devlet Hastanesi ve Nurdağı İlçe Devlet Hastanesi'ni ile düzenlenmişti.
16 Kasım 2023 tarihinde başlayan ihale sürecinde 26 firma ihale dokümanı aldı, fakat sadece 10 firma teklif sürecine dahil olabildi.
İhalenin kazananı ise Asum Yemek Anonim Şirketi oldu. Bu şirket ile 28 milyon 899bin TL’lik bir sözleşme yapıldı.
Birgün’de yer alan habere göre Kamu İhale Kurulu’na ihale süreci ile ilgili şikayet geldi. Şikayete göre, ihaleye katılmak için istenen belgelerin yalnızca ‘daha önceden bilgi sahibi olan şirket’ tarafından hazırlanabildiği ve bu sebeple pek çok şirketin ihaleye katılamadığı ifade edildi.
Ancak kurul şikayeti reddedince konu Ankara 19. İdare mahkemesine taşındı. İdare mahkemesi de davanın reddine karar verince şikayet dilekçesi Danıştay’a gönderildi.
Danıştay ise “ihale kapsamında istenilen belgelerin rekabete aykırı olduğuna vurgu yaparak” ihalenin iptaline karar verdi.
Şahinbey Belediye Meclisi’nin eski Meclis Üyesi CHP’li Uğur Kalkan ise BirGün’e yaptığı açıklamada, Antep’te yemek ihaleleri sürekli skandallarla gündeme geldiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Üniversitesi’ndeki yemek ihalesindeki beceriksizlik hem kentin hem de ülkenin gündemine epey meşgul etmişti. Şimdi de yeni bir yemek ihalesi gündemde. 26 Kişinin doküman indirdiği, 10 kişinin katıldığı ihalede sadece bir geçerli teklif var. O da ihaleyi kazanan firma. Konuyla ilgili Kamu İhale Kurumu’na yapılan başvuru da oy çokluğuyla reddediliyor. Karşı oy gerekçesinde bu ihalede istenen bazı evrakların rekabet ilkesine aykırılık teşkil ettiği vurgulanıyor. Ankara 19. İdare Mahkemesi de bu ihaleye onay veriyor. Sonuç olarak konu Danıştay’a gidiyor ve Danıştay bu ihaleyi iptal ediyor. Danıştay da ihale dokümanındaki düzenlemenin rekabete aykırı olduğu vurgusu yapıyor. 26 Dokümandan önce 10’a sonra 1 geçerli teklife düşmesi zaten her şeyi ortaya koymuyor mu? Bu kadar işe imza atanlar demek ki kendilerine bir şey olmayacağından o kadar eminler ki bu işlere girişiyorlar? Bu ihalelerdeki skandallar şehrimize zarar veriyor? Bu ihalelerin daha adil ve şeffaf bir şekilde yapılması Gaziantep için acil bir ihtiyaçtır.”