Dijital dünyadaki yenilikler, içerik üreticilerini daha aktif hale getiriyor. Bu durum beraberinde dijital telif haklarının korunmasını da zorunlu kılıyor. Google gibi birçok teknoloji devi firma, Türkiye’deki imkanlardan yararlandığı halde telif ödemesi yapmıyor. Dijital Telif Yasasıyla birlikte hem internette haber üreticilerinin telif haklarının korunacağını hem de şirketlerin Türkiye’ye ödeme yapacağını belirten Prof. Dr. Filiz Aydoğan, “Fikir hırsızlığının farkına varılması ve yasa ile korunacak olması, Türkiye açısından çok önemli” diyerek Dijital Telif Yasası düzenlemesi ile ilgili ayrıntıları anlattı.
‘DİJİTAL TELİF KONUSU ERTELENEMEZ’
Dijital Telif Yasası, Türkiye'nin ve sosyal medyanın gündeminde önemli bir yer tutuyor. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yaptığı açıklamalarda Türkiye’de de dijital telif yasası ile ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yayman, “Dijital Telif Yasası kırmızı çizgimizdir. Geldiğimiz noktada kamuoyunda çok ciddi bir talep var. Bu talep, bir an önce telif yasasının yapılması ve mevcut kanunun güncellenmesidir. Dijital dille ifade etmek gerekirse, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu update etmek, yani güncellemek istiyoruz. Dijital telif konusu artık ertelenemez, öncelikli bir konu halindedir. Yeni dönemde en önemli gündem konularımızdan biri Dijital Telif Yasasının hazırlanmasıdır” diye konuştu.
Dijital Telif Yasası zorunlu hale geldi Prof. Aydoğan: Artık dünyada olduğu gibi Türkiyede de sadece Google kazanmayacak
'KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda, sosyal medya platformu TikTok'ta tartışmalara yol açan konular da ele alındı. Yayman, “Muhakkak yaş filtresinin sıkı bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. Bu konularla ilgili TBMM'de birtakım hazırlıkların olduğunu ifade etmek isterim. Bir taraftan özgürlükleri savunurken, öbür taraftan da bireyin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve aile mahremiyetinin temin edilmesi, gençlerin sağlıklı bir şekilde eğitim alması noktası, bizim kırmızı çizgimizdir” ifadelerini kullandı.
Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Filiz Aydoğan, “Yaşadığımız dijital çağda veri üstünlüğünün en önemli değer olduğunun fark eden Amerika ve Avrupa Birliği gibi, Türkiye’nin de kendi verilerini, dijital içerik üreticilerini, kültürel değerlerini ve yaratıcılığını telif hakkı yasasıyla korumak istemesi en temel hakkıdır” dedi.