EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriDolara müdahale azalacak
Türk Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Londra’da yaptığı açıklamada, enflasyonun yavaşlaması ve finansal istikrarın güçlenmesiyle döviz piyasası müdahalelerinin azalabileceğini söyledi.
- A-
- A
- A+
Bloomberg'in ulaştığı bilgilere göre, Türk Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Londra'da uluslararası yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde, Türkiye’nin para politikasında döviz müdahalelerinin zamanla azalmasını beklediğini ifade etti. Görüşmelere katılan ancak özel konuşmaları paylaşmamak adına isminin açıklanmasını istemeyen kişiler, Akçay’ın enflasyonun iyileşmesi ve finansal istikrar göstergelerinin güçlenmesiyle birlikte Türkiye’nin para politikasının daha az müdahaleci bir çerçeveye geçebileceğini belirttiğini aktardı.
"KİRLİ DALGALANMA" VE PİYASA DİNAMİKLERİ
Akçay, Türkiye’nin piyasa eksiklikleri nedeniyle "kirli dalgalanma" olarak adlandırılan bir döviz kuru politikası izlediğini açıkladı. Bu tür sistemlerde merkez bankaları, genellikle döviz kurunun yönünü veya hareket hızını düzenlemek için zaman zaman müdahalelerde bulunur. Ancak Akçay, mevcut lira değerinin herhangi bir endişe yaratmadığını ifade ederken, reel olarak değer kaybının enflasyon beklentilerini kötüleştirebileceği konusunda uyarıda bulundu.
FAİZ POLİTİKASI VE DÖVİZ REZERVLERİ
Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası, gösterge faiz oranını üst üste sekizinci kez sabit tutarken, yavaşlayan enflasyon nedeniyle yakında bir faiz indiriminin gündeme gelebileceğini ima etti. Akçay, faiz indiriminin sürekli bir süreç olmayabileceğini, ancak genel politikanın sıkı bir duruşu sürdüreceğini ifade etti.
Liranın performansı, 2024 yılı itibarıyla taşıma ticareti (carry trade) stratejisiyle yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Yıllık %50 seviyesindeki faiz oranı, liranın yükselen piyasa para birimleri arasında öne çıkmasını sağladı. Bloomberg Intelligence verilerine göre, bu yıl ABD doları karşısında nominal olarak %15 değer kaybeden lira, reel anlamda değer kazanarak milyarlarca dolarlık sermaye girişini beraberinde getirdi. Bu girişler, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini yeniden inşa etmesine yardımcı olurken, kamu bankaları aracılığıyla yapılan dolaylı müdahalelere olan bağımlılığı azalttı.
YATIRIMCI GÜVENİ VE PARA POLİTİKASINDA DÖNÜŞÜM
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, yıllarca süren alışılmışın dışındaki politikaların ardından yatırımcı güvenini yeniden tesis etmeye öncelik verdi. Liranın göreceli istikrarı, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynarken, bu istikrar ekonomi politikalarının temel taşlarından biri haline geldi.
Türkiye, para politikalarında reel kurun kontrol altında tutulmasını enflasyonla mücadele stratejisinin bir parçası olarak benimsemeye devam ediyor. Bu politika, aylık enflasyonun üzerinde kur kayıplarının önlenmesi anlamına geliyor. Cevdet Akçay, bu stratejiyi açıklarken, gelecekte daha dengeli bir döviz piyasası hedeflendiğini belirtti.
'İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor'
'Hiç kimseyle düşmanlık istemiyoruz'
'12 tapu var, hepsi Akın Gürlek’in; sahte desene'
'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'
Etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırın
'7 ay yattım 7 yıl daha yatarım kimseye iftira atmam'
'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'
'Bu iftiralar karşısında yasal süreçleri derhal başlatıyorum'
Akın Gürlek'in mal varlığının toplam değeri 452 milyon lira
İran’da savaş gölgesinde asgari ücrete yüzde 60 zam
AYM’den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle kadro ihdasına iptal
Anayasa Mahkemesi’nden seyyanen zam kararı
'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'
Emniyet amiri Birson Ergene canına kıydı
Fatih Camii’nde Kadir Gecesi’nde Mescid-i Aksa protestosu
Dünya Tiyatro Günü Üsküdar’da Etkinliklerle Kutlanacak
Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması
Avrupa'dan Trump'a soğuk duş
Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı
Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!
Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi
'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'
'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'
'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'
İBB davasında 5. celse başlamadan bitti
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor
'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'
Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı
'Maddi sıkıntı çekiyoruz'
Yükleniyor






