802-508-7352
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin küresel ticaretteki bölünmelere karşı daha dayanıklı olduğunu belirterek, ticaretin büyük bölümünün AB, Orta Asya ve Orta Doğu ile yapıldığını vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel ticaretteki bölünmelere karşı daha dayanıklı olabileceğini belirterek, "Çünkü ticaretimizin yaklaşık yüzde 62'si serbest ticaret anlaşmamız olan taraflarla ve yüzde 80'i Avrupa Birliği (AB), Orta Asya ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika bölgesine. Yani kısmen daha az kırılgan olduğumuzu düşünüyorum." dedi.
Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde düzenlenen 2025 Dünya Hükümetler Zirvesi'nde "Çoklu Ekonomik Blokların Ortaya Çıkışı" başlıklı oturumda konuştu. Küresel ekonomideki belirsizliklere dikkat çeken Şimşek, "Makul politikalar ve yapısal dönüşüm, dayanıklılık oluşturmanın en iyi yolu." ifadesini kullandı.
Türkiye’nin üç yılı kapsayan ekonomik programının yolunda ilerlediğini belirten Şimşek, "Bütçe disiplinini sağlıyoruz, dezenflasyon sürecindeyiz. Enflasyon düşüyor. Sıkı para politikası, maliye politikası ve geniş bir yapısal reform gündemi uyguluyoruz. Politikalarda kararlıyız ve ilerleme güçleniyor." diye konuştu.
Türk lirasının dolar karşısındaki seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Liranın yüksek enflasyon nedeniyle nominal olarak zayıflaması anlaşılabilir. Ancak reel efektif döviz kuru açısından baktığımızda, aslında lira iyi performans gösteren para birimlerinden biri oldu çünkü dezenflasyon programları bir dereceye kadar değerlenme sağlar ve bu durum lirada da oldu." dedi.
Cari açığın milli gelire oranının yüzde 0,6'ya düştüğünü belirten Şimşek, rezerv birikiminin de son 1,5 yılda yaklaşık 126 milyar dolar arttığını aktardı.
ABD'nin gümrük tarifelerinin Türkiye'ye etkisine ilişkin soruya yanıt veren Şimşek, "Türkiye'nin ABD'nin tarifeleri nedeniyle 'manşetlerde olmasını' beklemiyoruz. Çünkü ABD tarafından zaten yüksek gümrük vergilerine tabi tutuluyoruz. Ayrıca, son 20 yıla baktığımızda ABD'ye karşı toplamda ticaret açığımız var. Dolayısıyla, siyasi olmadığı sürece ABD'nin yüksek gümrük vergilerine tabi olmak için aslında gerekli kriterleri karşılamıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerine de değinen Şimşek, "AB'deki siyasi irade eksikliğine rağmen üyelik süreci devam ediyor. Türkiye, Gümrük Birliği, Avrupa Konseyi ve NATO dahil olmak üzere birçok örgüte tam olarak entegre olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Şimşek, Türkiye'nin bölgesel entegrasyona yatırım yapacağını vurgulayarak, "Bu nedenle Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile serbest ticaret anlaşması yapmak istiyoruz ve Suriye'nin istikrara kavuşmasını istiyoruz. Rusya ile iyi ilişkilerimiz var ancak Avrupa bizim ana partnerimiz. Bazı siyasi kuşkulara rağmen Avrupa ile ilişkilerimiz sıkı. Diğer taraftan BRICS bir diyalog platformu, G20 de öyle. Bunlar gümrük birliği değil, ya da serbest ticaret bölgesi. Bu yüzden, bunları çok düşünmemeliyiz ancak dünyanın değiştiğini anlamalıyız. Bence parçalanma nedeniyle oluşan kırılganlıklarla mücadele edebilmek için bölgesel entegrasyon kilit önemde." diye konuştu.