EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriEkonomistler boykotun bilançosunu hesapladı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1 Nisan’a kıyasla 2 Nisan günü iki katı değerde daha fazla alışveriş yapıldığını ileri sürerken ekonomistler verilerin doğruluğunu sorguladı.
- A-
- A
- A+
Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla başlayan protestolar, 2 Nisan Salı günü Türkiye genelinde yapılan boykot çağrılarıyla yeni bir boyut kazandı.
İstanbul başta olmak üzere birçok kentte çeşitli işletmeler 2 Nisan’da kepenk kapattı. Bazı kafe ve restoranlar satış yapmayacağını duyururken, sosyal medya üzerinden binlerce kullanıcı boykota katıldığını bildirdi.
TÜKETİM VERİLERİ: YÜKSELİŞ Mİ, DÜŞÜŞ MÜ?
Protesto çağrılarının ardından 2 Nisan’a ilişkin tüketim verileri gündemin diğer tartışma başlığını oluşturdu. Bazı basın organlarında yer alan haberlere göre, 2 Nisan’da kartlı alışveriş tutarı Mart ayı ortalamasını geçti. Buna göre, 1 Nisan’da 14 milyar TL olan kartlı harcama tutarı, 2 Nisan’da 28 milyar TL’ye yükseldi. Aynı gün, bayram öncesindeki çarşambalar hariç tutulduğunda, Mart ayındaki diğer çarşambalara kıyasla daha yüksek ciro elde edildiği öne sürüldü.

Ancak bu yorumlara itiraz geldi. Ekonomist İris Cibre, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerini paylaşarak, 2 Nisan’da tüketimin artmadığını, aksine düştüğünü savundu. Cibre, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Şubatta günlük ortalama 46,8 milyar TL, Ocakta 44 milyar TL harcama yapılmıştı. Oysa 2 Nisan’da bu tutar 28 milyar TL oldu. Bu da harcamaların ciddi oranda düştüğünü gösteriyor” ifadelerine yer verdi.
Alaattin Aktaş ise 2 Nisan’a ait verilerin güvenilirliğini sorgulayan bir değerlendirme yaptı. Aktaş, Anadolu Ajansı tarafından aktarılan 28 milyar TL’lik harcama verisinin Bankalararası Kart Merkezi’ne dayandırılmasına rağmen bu kurumun herhangi bir açıklamada bulunmadığını belirtti.
Aktaş, BKM’nin yalnızca aylık periyotlarla veri yayımladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“2 Nisan’daki boykot tutmamış, alışveriş çılgınlığı yaşanmış! Peki... Bu görüş neye dayandırılıyor? Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine. Yani resmî verilere... O zaman soralım:
– BKM'nin web sayfasında herhangi bir açıklama var mı, yok!
– BKM günlük açıklama yapıyor mu, hayır yapmıyor.
– BKM haftalık açıklama yapıyor mu, hayır yapmıyor.
– BKM hangi periyotta açıklama yapıyor? Aylık. Peki son veri hangi aya ait? Şubat.
Başka sorum yok.”
Aktaş, BKM yetkilileriyle görüştüğünü de belirterek, kurumun 2 Nisan'a ait herhangi bir harcama verisi açıklamadığını teyit ettiğini aktardı. “Zaten BKM’nin web sitesine giren herkes bu konuda bir veri olmadığını görebilir” diyen Aktaş, bu durumda Anadolu Ajansı’nın söz konusu rakamı hangi veri setine dayanarak yayımladığını sorguladı. Ayrıca bu sayının bir hesaplamaya mı yoksa kurum dışı tahmine mi dayandığının da açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
2025 yılı Ocak ve Şubat aylarında kartlı alışveriş tutarları sırasıyla 1 trilyon 321 milyar TL ve 1 trilyon 247 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Günlük ortalamalara göre bu rakamlar sırasıyla yaklaşık 42,6 milyar TL ve 44,5 milyar TL’ye karşılık geliyor. Bu veriler ışığında 2 Nisan’da gerçekleştiği bildirilen 28 milyar TL’lik harcama, önceki aylardaki günlük ortalamanın oldukça altında kalıyor.
Kemal Memişoğlu iftara askeri helikopterle indi
'İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor'
'Hiç kimseyle düşmanlık istemiyoruz'
'12 tapu var, hepsi Akın Gürlek’in; sahte desene'
'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'
Etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırın
'7 ay yattım 7 yıl daha yatarım kimseye iftira atmam'
'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'
'Bu iftiralar karşısında yasal süreçleri derhal başlatıyorum'
Akın Gürlek'in mal varlığının toplam değeri 452 milyon lira
İran’da savaş gölgesinde asgari ücrete yüzde 60 zam
AYM’den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle kadro ihdasına iptal
Anayasa Mahkemesi’nden seyyanen zam kararı
'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'
Emniyet amiri Birson Ergene canına kıydı
Fatih Camii’nde Kadir Gecesi’nde Mescid-i Aksa protestosu
Dünya Tiyatro Günü Üsküdar’da Etkinliklerle Kutlanacak
Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması
Avrupa'dan Trump'a soğuk duş
Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı
Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!
Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi
'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'
'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'
'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'
İBB davasında 5. celse başlamadan bitti
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor
'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'
Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı
Yükleniyor






