Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, başkent Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında Türkiye ile ilişkilere dair kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Zaharova, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında süren yoğun diyaloğa dikkat çekti ve iki liderin 2024 yılı başından bu yana 12 kez telefonla görüştüğünü belirtti.
Zaharova, liderler arasındaki yoğun iletişimin yanı sıra, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde de bir araya geldiklerini hatırlattı. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rusya ziyaretini ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmelerini de önemli bir gösterge olarak sundu. İki ülke arasında ilgili kurumlar ve parlamentolar düzeyinde de aktif temasların sürdüğü ifade edildi.
Zaharova, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı değerlendirirken, özellikle enerji sektöründeki işbirliğini ön plana çıkardı.
"Enerji sektöründeki işbirliği, gerçek stratejik düzeye ulaştı. Rusya, Türkiye'ye doğalgaz sağlayan en önemli tedarikçilerden biri. Akkuyu santralinin inşası, enerji sektöründe önde gelen ileri teknoloji projesi haline geldi. Bu projenin Türk tarafıyla birlikte hayata geçirilmesi, Ankara ile çok yönlü ilişkilerimizin tarihinde önemli olay haline gelecek."
Rus sözcü, iki ülke arasındaki ilişkilerin genel durumuna dair de olumlu bir tablo çizdi.
"Rusya ile Türkiye arasında yoğun etkileşim var."
Bu etkileşimin sadece liderler seviyesinde kalmadığını vurgulayan Zaharova, dışişleri bakanlıkları arasında da ikili gündem, küresel ve bölgesel meseleler hakkında kapsamlı ve aktif bir iletişim kanalı bulunduğunu belirtti.
Konuşmasında Ortadoğu'daki gelişmelere de değinen Zaharova, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına sert tepki gösterdi.
"Gazze'deki sivil halkın başına gelenler korkunç. Bu adım, ciddi endişe yarattı. Bu, daha fazla sivil can kaybına ve feci olan insani durumun daha da kötüleşmesine yol açacak."
Zaharova, İsrail'in Doha'ya düzenlediği saldırıya işaret ederek, bu durumun İsrail'in Gazze sorununu güç kullanarak çözme niyetini gösterdiğini iddia etti.
"Doha'ya yönelik saldırıyla birlikte Gazze'de gerginliğin artması, İsrail'in Gazze sorununu güç kullanarak çözmeyi planladığını gösteriyor. Bu, müzakere masasına dönme niyetinin olmadığını gösteriyor. Bu da daha fazla sivil kaybına yol açacak."
Son olarak, Rusya'nın Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine de destek vermeye hazır olduğunu ifade eden Zaharova, bunun Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve sürdürülebilir kalkınma için gerekli olduğunu vurguladı.