Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı Ocak ayından itibaren yürürlüğe girecek yeni Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplama sistemiyle birlikte temel yılın 2025 olarak güncelleneceğini açıkladı. Kurum, değişikliğin manşet enflasyon göstergelerinde fark yaratmayacağını, sadece sınıflama sisteminin yenileneceğini bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yayımladığı kamuoyu duyurusunda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yönteminde yapılacak teknik güncellemelerin çerçevesini açıkladı.
Buna göre, 2026 yılı Ocak ayından itibaren TÜFE’nin temel yılı 2025=100 olarak güncellenecek. Bu değişiklik, Avrupa Birliği ülkeleriyle eşzamanlı olarak uygulanacak.
Açıklamada, “Avrupa Komisyonu kararları gereğince, Avrupa Birliği üye ülkelerinin tamamında 2026 yılı Ocak ayından itibaren TÜFE temel yılı 2025=100 olarak güncellenecektir” denildi.
TÜİK, yeni düzenlemenin manşet enflasyon göstergelerinde değişiklik yaratmayacağını, sadece bazı alt endekslerde sınıflama farklarının görülebileceğini belirtti.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bu işlem, endeksin yeniden oluşturulması değil; yalnızca mevcut tarihsel verilerin yeni sınıflama yapısına uygun şekilde yeniden gruplanmasını ifade etmektedir. Bu nedenle 2003=100 temel yılı dönemine ait manşet enflasyon göstergelerinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır.”
TÜİK, TÜFE’nin hesaplanmasında Avrupa Birliği’nin yeni sınıflama sistemi olan ECOICOP v2 sürümünün kullanılacağını duyurdu. Yeni sınıflama, bireysel tüketim harcamalarının daha güncel bir biçimde sınıflandırılmasını ve uluslararası uyumun artırılmasını amaçlıyor.
Ayrıca TÜFE ağırlıklarının belirlenmesinde, Ulusal Hesaplar Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları verileri esas alınacak.
Yeni sistemle birlikte TÜFE’de kullanılan harcama düzeyi ağırlıkları da Hanehalkı Bütçe Anketi verileriyle güncellenecek. Açıklamada, “Yeni TÜFE serisinde alt grup düzeyindeki ağırlıklar, hanehalkı tüketim eğilimlerini daha kapsamlı biçimde yansıtacaktır. Böylece endeks, tüketim kalıplarını daha iyi yansıtmayı hedeflemektedir.” ifadeleri yer aldı.
TÜİK, yeni hesaplama yöntemine ilişkin teknik ayrıntıların 2026 yılı Ocak ayı TÜFE bülteniyle birlikte kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.
“Uygulanacak yöntemsel değişikliklere ilişkin tüm ayrıntılar, 2026 yılı Ocak ayı TÜFE haber bülteni ile birlikte kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TÜİK’in bu değişikliğini “önemli bir revizyon” olarak nitelendirdi. Daha önce TÜFE hesaplamasında tüm harcama düzeylerinde ağırlıkların anketlerle belirlendiğini hatırlatan Cibre, yeni dönemde ağırlıkların nihai tüketim harcamalarıyla belirlenecek olmasının, halkın verilerle desteklenmiş gerçek harcamasının enflasyonu yansıtacağı anlamına geldiğini vurguladı.
“Böylece, halkın verilerle desteklenmiş gerçek harcaması enflasyonu yansıtacak, anketler değil.” dedi.