G-XKX1J2WR62
Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesiyle birlikte mültecilerin ülkelerine dönüşü dünya gündeminde öncelikli bir konu haline geldi.
Suriye'de 61 yıllık Baas Rejimi'nin devrilmesiyle iç savaş nedeniyle ülkelerini terk edenler dönüş planı yapmaya başladı. Suriye'ye ilk dönüşler Türkiye ve Lübnan'dan başladı. Avrupa ülkeleri de harekete geçti. Esad rejiminin devrilmesinin ardından Almanya'da Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesine destek çağrıları birbiri ardına geliyor. Muhalefet, Başbakan Scholz'u acilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşmaya çağırırken, Şubat'taki erken seçimin favorisi Hriztiyan Birlik partileri dönecek Suriyelilere 1000 euro teklif etti.
Almanya’da 23 Şubat’ta yapılacak erken seçimlerde birinci parti olarak öne çıkan CDU/CSU, Suriyeli sığınmacılara ülkelerine dönmeleri karşılığında 1000 euro ödenmesini teklif etti. Birlik Partileri Meclis Grup Başkanvekili Jens Spahn, “Alman hükümeti, Suriye’ye dönüş charter uçuşları düzenleyip, dönenlere 1000’er euro vererek dönüşleri destekleyebilir” dedi. Spahn ayrıca, 2025’in başında Avusturya, Türkiye ve Ürdün ile birlikte bir “yeniden imar ve sığınmacıların dönüşü” konferansı düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Birlik partilerinin iç politika sözcüsü Alexander Throm, Esad rejiminin devrilmesiyle Suriyeli mülteciler için koruma statüsünün gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Throm, "Sığınma, geçici bir konaklamadır. Gönüllü geri dönüşler desteklenmeli, yeni duruma göre koruma statüsü yeniden değerlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.
Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) dış politika uzmanı Jürgen Hardt, Başbakan Olaf Scholz’u, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye çağırdı. Hardt, “AB ve Almanya, Türkiye’deki geçiş sürecine aktif şekilde eşlik etmeli ve sığınmacıların geri dönüşü sağlanmalı” dedi.
Mülteci Mutabakatı’nın mimarlarından olarak bilinen göç uzmanı Gerald Knaus, Esad rejiminin çöküşünü “tarihi bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Knaus, “Komşu ülkelerdeki Suriyeliler, güvenliğin sağlanması durumunda ülkelerine dönmek için harekete geçecektir. Bu durum, Avrupa’daki iltica başvurularını da ciddi şekilde azaltabilir” dedi.
Knaus ayrıca, Ürdün, Türkiye, Avusturya, Yunanistan, Almanya, AB ve kurulacak yeni Suriye hükümetinden oluşacak bir “temas grubu” kurulmasını önerdi. Göç uzmanı, Suriyeli mültecilerin dönüşünün sağlanmasının, Almanya’da AfD gibi aşırı sağ partilerin elindeki kozları zayıflatacağını ve iç politikaya da olumlu yansımaları olacağını belirtti.
Knaus, Suriye’de istikrarın sağlanmasının, Avrupa’daki göçmen krizinin hafifletilmesi için kritik olduğunu söyledi. “2025’te Suriyeli mültecilerin iltica başvurularının azalması, Almanya ve Avusturya’da aşırılıkçı hareketlerin yükselişini durdurabilir” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.