Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici'nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Roma gezisi nedeniyle çıkan tartışma vesilesiyle, gazetecilerin bedava ağırlandığı geziler konusunda meslek örgütlerinin kayıtsızlığını eleştirmesi üzerine Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden de açıklama geldi.
Tartışma üzerine toplanan TGC Onur Kurulu, “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uygun gazetecilik için çağrı yaparak, "Gazeteci, çıkar ve nüfuz sağlayacak habercilikten kaçınmalıdır. Mesleğini gölgeleyecek, itibarını sarsacak türden oluşumlar içerisinde yer almamalıdır. Hem iktidarın hem de muhalefetin liderleri, belediye başkanları sahip olduğu kaynakların, kamu kaynağı olduğunu unutmadan hareket etmelidir" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2027 Avrupa Oyunları’nın imza töreni için 45 gazetecinin de yer aldığı Roma gezisinin belediye bütçesinden karşılanması tepkilere neden olmuştu. Söz konusu gezide gazetecilerin gitseler dahi masraflarını kendilerinin veya kurumlarının karşılaması gerektiği vurgulanmıştı.
Tartışmaların üzerine bir yazı kaleme alan Medya Ombudsma Faruk Bildirici de gazeteci örgütlerinin bu duruma kayıtsız kalmasını eleştirerek, "Benim asıl anlamadığım, gazetecilik meslek örgütlerinin bu tartışmalara hiç girmemeleri, uzaktan seyretmekle yetinmeleri… Meslek örgütü yöneticilerinin tribündeki localarından inmelerinin vakti gelmedi mi?" diye sormuştu.
Bildirici'nin eleştirisinin ardından ilk açıklama Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden (ÇGD) geldi. "Halkla ilişkiler faaliyetleri"ni gazetecilik faaliyetinden ayırt etmek gerektiğini hatırlatan ÇGD, "Mesleğimizin üzerine herhangi bir gölge düşürecek adımlardan önce gazeteciler uzak durmalıdır" dedi.
ÇGD'nin ardından Türkiye Gazeteciler Derneği Onur Kurulu da bugün toplantıda yaparak gündemdeki etik tartışmaları değerlendirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada şu görüşler yer aldı:
“Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusunda ağır ihlallerin yaşandığı ülkemizde haberin yurttaşlara ulaştırılma sürecinde birçok sorun ortaya çıkmaktadır. İşten atılma, siyasetçiler tarafından hedef gösterilme, saldırıya uğrama, haksız gözaltı ve tutukluluk tehdidi altındaki gazeteciliğin gündeminde etik sorunlar da önemli yer tutmaktadır.
Son olarak gazetecilerin katıldığı yurt dışı gezilerle ilgili etik tartışmalar yaşanmıştır. Gazeteciler görevlerini yaparken Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni dikkate almalıdır. Bildirgeye göre gazeteci yayın yaparken öncelikle halkın haber alma hakkı, mesleğin temel ilkeleri ve özgürlükçü demokrasi ölçütlerini göz önünde bulundurur. Gazeteci, mağdurun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilenin ve sesini duyuramayanların sesi olmakla yükümlüdür.
Bildirgenin kurumsal çıkar ve davetler maddesine göre; gazeteci, çıkar ve nüfuz sağlayacak habercilikten kaçınmalıdır. Mesleğini gölgeleyecek, itibarını sarsacak türden oluşumlar içerisinde yer almamalıdır.
Masraflarını ticari kuruluşların karşıladığı gezilere katılarak karşılığında ürün ve marka tanıtımı içeren yayın yapılmamalıdır. İstisnai durumlarda gidilen ve masrafları karşılanan gezinin haber yapılması halinde de gezinin davet olduğu açıkça belirtilmelidir. Hem iktidarın hem de muhalefetin liderleri, belediye başkanları sahip olduğu kaynakların, kamu kaynağı olduğunu unutmadan hareket etmelidir. Haber amaçlı toplantılarda, yurt içi ve yurt dışı gezilerde kamu vicdanını yaralayan abartılı harcamalardan kaçınılmalıdır.
Siyasetçiler haber amaçlı toplantı ve gezilerine her medya kuruluşundan bir temsilciyi davet edebilmeli, akreditasyon uygulamamalıdır. Kamuoyunun dikkatine sunarız.”