802-508-7352
Gazeteci İsmail Saymaz, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulduğunu ve pasaportuna el konulduğunu duyurdu. Saymaz, kararı hukuksuz olarak nitelendirirken, bu durumu eleştirel gazeteciliğe yönelik bir baskı girişimi olarak değerlendirdi.
Gazeteci Saymaz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, hafta sonu tatili için ailesiyle birlikte yola çıktığı sırada yurt dışı çıkış yasağını öğrendiğini belirtti.
"Haftalardır süren itibar suikastlerine bir de hukuksuzluk eklendi. Eşim, çocuğum ve arkadaşlarımla hafta sonu tatili için yola çıkmışken, hakkımda yurt dışına çıkış yasağı konduğunu öğrendim. Pasaportuma el kondu." ifadelerini kullanan Saymaz, bu karara tepki gösterdi.
Saymaz, son 1,5 ayda 5 kez yurt dışına çıktığını ve her seferinde geri döndüğünü vurgulayarak, hakkında herhangi bir kaçma şüphesi olamayacağını söyledi.
"Kaçacak olsaydım… Son 1.5 ayda 5 kez yurt dışına çıkıp dönmezdim. 7 Mart’ta gittiğim Almanya’dan, hakkımda soruşturmalar olduğunu bile bile 12 Mart’ta geri gelmezdim."
Saymaz, daha önce savcılık tarafından ifadeye çağrıldığında da her seferinde giderek hukuk kurallarına uyduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta Bakırköy Adliyesi’nde üç ayrı soruşturmadan ifade verdiğini hatırlatarak, yurt dışına çıkış yasağının hukuki bir gerekçeye dayanmadığını ifade etti.
Deneyimli gazeteci, kendisine uygulanan yurt dışına çıkış yasağının gazetecilik faaliyetlerine yönelik bir baskı unsuru olduğunu dile getirdi.
"Gazetecilik dışında suçum… Türkiye’den başka bir yere gitmeye niyetim yok. Bu yapılanları eleştirel gazeteciliğe bir gözdağı olarak görüyor ve reddediyorum."
Saymaz’a yönelik bu kararın hangi soruşturmalar kapsamında alındığına dair resmi bir açıklama bulunmazken, kararın hukuki dayanağı ve gerekçeleri merak konusu oldu.