Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, haziran ayında basın ve yayın kuruluşları ile gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerine yer veren ‘Basın Hak İhlalleri Raporu’nu yayımladı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, Haziran ayında gazetecilerin karşılaştığı hak ihlallerini içeren bir rapor yayımladı.
Raporda, yetkililere sahada görev yapan gazetecilere yönelik tutum ve davranışlarında ölçülü ve dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunuldu. Şu ifadelere yer verildi: "Ülkemiz, yine sancılı bir döneme doğru evriliyor. Kayseri’de başlayan ve ülkenin birçok kentine yayılan sığınmacı karşıtı olaylar, sınır ötesinde Türkiye’ye karşı gerçekleştirilen kabul edilemez saldırılar, yeniden çatışmalı dönemlere kapı aralamış durumda. Her çatışmalı dönem öncesinde hedef tahtasına ilk konulan meslek gazetecilik oluyor. Bu nedenle, yetkililerin sahada görev yapan gazetecilere yönelik tutum ve davranışlarında ölçülü ve dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyoruz.”
Gazetecilerin çalışma ortamının iyileştirilmesi için basın ve yayın kuruluşlarına da çağrı yapılan raporda, “Sahada görev yapan gazetecilerin işlerini güvenle yapmaları için gerekli donanımları sağlamaları, basın kuruluşlarının sorumluluğudur. Aksi takdirde, güvenliği sağlanamayan gazetecilerden sahadan haber beklenemez. Haziran ayında gazetecilere yönelik hak ihlalleri tablosu oldukça ağır. Üretilen haberlerin halka ulaşması engellendi ve gazeteciler çeşitli engellemelerle karşılaştı. Mahkeme kararlarıyla kişilik haklarının zedelenmesi gerekçesiyle haberlerin erişimine engel konuldu. Sadece bir vakada, 2 bin 100’den fazla habere erişim engeli getirildi. Haziran ayında toplamda en az 2 bin 176 hak ihlali yaşandı” denildi.
Yaşanan İhlaller
Raporda, haziran ayında gazetecilerin karşılaştığı ihlaller şöyle sıralandı:
- Türkiye geneli tutuklu gazeteci: 13
- Gözaltına alınan: 1
- Darp edilen: 6
- Yaralanan: 1
- Malzemesine el konulan: 1
- Yargılanan: 26
- Gerekçeli kararı açıklanan: 5
- Toplam hapis süresi: 16 yıl 3 ay
- Beraat eden: 4
- Adli kontrol kararı kaldırma reddi: 2
- Erişim engeli kararı: 8
- Engel getirilen mecra: 2 bin 108
- Erişim engelinin kaldırılması: 1
- Toplam: 2 bin 176 hak ihlali