TUS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından çok sayıda hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları branşının kadroları boş kaldı.
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, İstanbul başta olmak üzere çok sayıda hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları branşında ciddi bir kriz ortaya çıktı.
ÇOCUK DOKTORU KADROLARI BOŞ KALDI
NTV'de yer alan habere göre; Bağcılar, Ümraniye, Haseki ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde pediatri kadrolarına hiçbir doktorun yerleşmemesi dikkat çekti.
Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nin 10 kişilik pediatri kadrosunun yalnızca biri, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 30 kişilik kadronun ikisi, Kartal Şehir Hastanesi'nde 15 kişilik kadronun ikisi, Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi'ndeki 15 kişilik kadronun ise üçü doldu.
NEDENİ: İŞ YÜKÜ AĞIRLIĞI VE MALPRAKTİS DAVALARI
Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, bu durumu pediatri branşının iş yükünün ağırlığına ve son zamanlarda artan malpraktis davalarına bağladı. Prof. Dr. Çokuğraş, pediatristlerin yenidoğan ve çocuk hastalıkları alanında ciddi tazminatlar ödemek zorunda kaldığını belirtti.
Ayrıca, Anadolu'daki bazı tıp fakültelerinin yeterli eğitici kadrosu olmadığını ve bu nedenle bu fakültelerin tercih edilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Çokuğraş, "Tırnak içinde tabela tıp fakülteleri dediğimiz bu okullar, eğitim kalitesini düşürüyor." şeklinde konuştu.
'GELECEKTE ÇOCUK DOKTORU BULAMAYACAĞIZ'
Çocuk sağlığı ve hastalıkları branşını tercih eden az sayıdaki asistan doktorun iş yükü ise giderek artıyor. Bu durum, asistan doktorların istifalarını gündeme getiriyor.
Prof. Dr. Çokuğraş, "Sistem böyle devam ederse, gelecekte çocuklarımıza ve torunlarımıza bakacak çocuk doktoru bulamayacağız." dedi.
Öte yandan, Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakülteleri, açılan pediatri kadrolarının tamamının dolmasıyla öne çıktı.
Ancak, geçen Kasım ayında yapılan TUS yerleştirmelerinde çocuk sağlığı ve hastalıkları kadrolarının yüzde 60'ının boş kalmış olması, sorunun ciddiyetini koruduğunu gösteriyor. Sağlık sektörünün önemli bir parçası olan pediatri alanında yaşanan bu kriz, hem doktorlar hem vatandaşlar hem de sağlık sisteminin geleceği açısından büyük endişe kaynağı oluşturuyor.