Gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki makas açılıyor

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez’in analizine göre, 2000-2023 döneminde Türkiye, Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) ile aynı büyüme oranını yakalamasına rağmen dalgalı ve istikrarsız bir performans sergiledi.

Gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki makas açılıyor

2000-2023 yılları arasında Türkiye, Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) ile aynı büyüme oranını yakalamasına rağmen dalgalı ve istikrarsız bir performans sergiledi. Enflasyon, bu dönemde en önemli sorunlardan biri oldu.

Türkiye, ortalama yüzde 20,3 enflasyon oranı ile GOÜ ortalamasının üç katını aşarken, seçim dönemlerinde yapılan politik müdahaleler bu tabloyu daha da kötüleştirdi. Cari açıkta da olumsuz bir tablo çizen Türkiye, büyümesini yüzde 3,4 cari açıkla sağlarken, GOÜ aynı büyümeyi yüzde 1,4 cari fazlayla gerçekleştirdi. Dış borç yükü ise Türkiye’de yüzde 45,8 ortalamayla dalgalı bir seyir izlerken, GOÜ yüzde 29,9 ile daha istikrarlı bir yapı sergiledi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Kendime Yazılar” adlı bloğunda yayımladığı yazıda bu dönemi Türkiye’nin GOÜ’ye kıyasla başarısız olduğu bir dönem olarak değerlendirerek, hukukun üstünlüğü, demokrasi, bilime dayalı eğitim ve ekonomi politikalarında köklü reformların gerekliliğini vurguladı. Eğilmez, yüzyılın ikinci çeyreğine bu sorunları çözecek ve ekonomiyi istikrara kavuşturacak yeni bir modelle girilmesi gerektiğini ifade etti.

Eğilmez'in yazısı şu şekilde:

2000 ile 2023 yılları arasında Türkiye, Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) ile ortalama olarak aynı oranda (yüzde 5,1) büyümüş bulunuyor. Türkiye’nin, GOÜ’ye göre çok daha dalgalı bir büyüme patikası izlediğini grafikten görmek mümkün. Bu dönemde Türkiye 2001 krizinde ve 2009 küresel kriz etkisiyle, GOÜ de pandemi etkisiyle bir kez slumpflasyona (enflasyon + küçülme) girmiş görünüyor. Büyümede, GOÜ ortalamasından daha fazla görülen dalgalanmaların ekonomi politikasındaki kararsızlıkların, sık değişikliklerin ve bilim dışına savrulmaların yarattığı istikrarsızlıklardan kaynaklandığını söyleyebiliriz.

df5h5dfh5df5h.jpg

Özetle Türkiye bu dönemde aralarında yer aldığı grubun ortalamasına göre çok daha dalgalı bir büyüme yolu izlemiş, gruptan kopmamış, aynı ortalamayı yakalamış ama gruba göre bir üstünlük de sağlayamamıştır. Grupta Çin, Hindistan gibi yüksek hızla büyüyen ekonomilerin yanı sıra birçok fakir Afrika ülkesinin de bulunduğuna dikkat etmek gerekir.

ENFLASYON (%)

Bu 24 yıllık sürede Türkiye enflasyonda inişli çıkışlı bir gelişme göstermiş görünüyor. 21’inci yüzyıla çok yüksek enflasyon oranlarıyla başladıktan sonra enflasyonu denetim altına almayı başarmış, hatta uzunca bir süre tek hanede tutabilmiş olsa da sonunda yeniden çift haneli bir döneme girmiş.

Dönemin ortalama enflasyonu yüzde 20,3 gibi yüksek bir enflasyon oranını işaret ediyor ki bu oran Türkiye’nin de aralarında yer aldığı GOÜ ortalamasının üç katından fazla bir oranı gösteriyor.

Grafik, yüzyıla girerken Türkiye’deki enflasyonu GOÜ ortalamasının çok üzerindeyken ilerleyen yıllarda düştüğünü ve 2004 ile 2016 arasında GOÜ ortalama enflasyon oranına paralel seyrettiğini, sonrasında yine koparak yükseldiğini ortaya koyuyor. Grafik bize Türkiye’nin enflasyonla mücadeleyi dönemsel bir konu olarak algıladığını seçimlerden sonra enflasyonla mücadeleye giriştiğini, seçimlerden önce seçimi kazanmak amacıyla bu mücadeleyi terk ettiğini anlatıyor. Siyasetin teknik konulara müdahale etmesinin ne kadar yanlış bir şey olduğunu belki de en iyi anlatan grafik budur.

Dönem, enflasyon konusunda Türkiye açısından büyük bir başarısızlık örneği olarak ortaya çıkmaktadır.

CARİ DENGE (GSYH’NİN YÜZDESİ OLARAK)

dfhdf4h4df.jpg

Türkiye, geleneksel olarak cari açık veren bir ekonomidir. Bunun başlıca iki nedeni vardır: İlki tasarrufların yetersizliği ya da belki daha doğru bir ifadeyle söylemek gerekirse iç tasarrufların yatırımların altında kalmasıdır. İkinci nedeni ise Türkiye’nin üretimde ağırlıklı olarak ithal girdi kullanmasıdır. İthal girdiye (hammadde, ara malı ve yatırım malları) dayalı üretim yapısı Türkiye’nin üretimini ve dolaysıyla büyümesini ithalata bağlı hale getirmektedir.

Tablo bize Türkiye’nin 24 yıllık sürede ortalama olarak GSYH’nin yüzde 3,4’ü kadar cari açık verdiğini gösteriyor. Dönem süresince ciddi bir dalgalanma sergileyen cari denge 2001 ve 2019 yılında iki kez fazla vermiş görünüyor. Söz konusu yıllarda büyümede düşüş yaşandığı için ithalat azalmış ve cari fazlayla karşılaşılmıştır. Türkiye’nin bu dalgalı cari denge görünümüne karşılık GOÜ cari denge ortalaması 2015 – 2018 yılları arasındaki düşük oranlı açıklara karşılık dönem boyunca fazla vermiş, istikrarlı bir salınım içinde bulunmuştur.

df4hdf4h4df4h.jpg

Büyüme verileriyle cari denge verilerini bir arada ele aldığımızda dönem boyunca aynı büyüme ortalamasına (yüzde 5,1) sahip olan Türkiye bu büyümeyi yüzde 3,4 oranında cari açıkla sağlarken GOÜ aynı oranda büyümeyi yüzde 1,4 oranında cari fazlayla gerçekleştirmiştir.

Türkiye, dönem boyunca aralarında yer aldığı GOÜ’lerin ortalamasından oldukça uzak kalmış ve bu konuda son derecede başarısız olmuş görünüyor.

DIŞ BORÇLAR (GSYH’NİN YÜZDESİ OLARAK)

hd4fh4df4hd.jpg

Söz konusu 24 yıllık sürede Türkiye ortalama yüzde 45,8 oranında bir dış borç yükü (dış borç stoku / GSYH) oranı yakalamıştır. Zaman zaman yüzde 60’lara yaklaşan dış borç yükü 2005 yılında en düşük düzeyine (yüzde 34,8) düşmüş, sonrasında dalgalı bir seyir izlemiştir. En yüksek düzeyini 2020 yılında gören dış borç yükü izleyen yıllarda düşüş eğilimine girmiş ve 2023 sonunda yüzde 44,2’ye gerilemiştir.

Aynı dönemde GOÜ yüzde 29,9’luk bir dış borç yükü ortalamasıyla yol almıştır. Dönem boyunca GOÜ ortalamasının en yüksek olduğu yıl 2002 olmuştur (dış borç yükü yüzde 36,4.)

Türkiye’nin dış borç yükü dalgalı bir seyir izlerken GOÜ ortalaması çok daha yumuşak ve pek fazla değişmeyen bir yapıda gitmiştir.

Özetle söylemek gerekirse söz konusu 24 yıl Türkiye’nin, aralarında yer aldığı GOÜ’ye göre oldukça başarısız olduğu bir dönem olarak karşımızda durmaktadır.

SONUÇ

21’inci yüzyılın ilk çeyreğinin sonuna gelirken Türkiye’yi en önemli 4 makroekonomik gösterge açısından içinde yer aldığı GOÜ grubunun ortalamalarıyla karşılaştırdık. Bu karşılaştırmalar, Türkiye’nin, bu 24 yıllık sürede hiçbir biçimde başarılı olamadığını içinde yer aldığı GOÜ grubunun ortalamasını geçmek bir yana çok geride kaldığını gösterdi.

Uyguladığımız siyasal, sosyal ve ekonomik politikaların yanlış olduğu anlaşılıyor. Yüzyılın ikinci çeyreğine artık kesinlikle hukukun üstünlüğünü, güçler ayrımına dayalı demokrasiyi, bilime dayalı eğitimi getirecek, ekonomi politikası yanlışlarını giderecek, siyasetin teknik konulara hiçbir şekilde karışmamasını sağlayacak yeni bir modelle girmemiz gerektiği açık bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

 


180 bin TL ödeyerek kendisine 'yılın iş adamı' ödülü verdirtmiş

Türkiye’de üniversite mezunu işsizlerin sayısı yükseliyor

Savunma sanayiinde atacak daha çok adımımız var

Türkiye nükleer enerjiye sahip olmak zorunda

1.5 milyar dolara mal oldu, 15 milyar dolar ödenecek!

Rektör Eronat, baldızını daire başkanı olarak atadı!

Reza Zarrab Miami'de evlendi!

Yeni Klinik'e Şehit Ailelerine Gösterdiği Duyarlılık İçin Teşekkür Edildi

Menzil Cemaati’nde miras krizi büyüyor!

'Umarım mübarek vatan toprağı seni kabul etmez'

Suçlamalar hiçbir somut delile dayanmıyor

Akreplere inanırsan, normalleşirsen sonunda nehrin ortasında boğulursun

Gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki makas açılıyor

Müsilaj Marmara Denizine geri geldi

Erdoğan, siyasi mafyalığa soyunmuş durumda

Esenyurt ve Beşiktaş'ta olanı biteni bilmiyorsan görevi bırak

2025 TGF golf sezonu Antalya’da başlıyor

SELVİ SELEN GÖK’ÜN İLHAM VEREN HİKÂYESİ

'Kombi bakımı kampanyası' bahanesiyle 1.5 milyon TL'lik vurgun

Enflasyon yıl sonunda yüzde 21’e düşecek

Hukuk işleyecek, daha turpların büyüğü heybede!

AKDENİZ YÜZ GÜZELİ YARIŞMASI'NIN JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI!

Ali Erbaş'tan memleketi Ordu'ya 1 milyar TL'lik tesis

Türkiye'den rüşvet almakla suçlanan Eric Adams, Trump'dan af dileyecek

Bizler Atatürk’ün önce sıra arkadaşı sonra silah arkadaşı olduk

Mahkeme kararını maddi ve hukuki açıdan somutlaştırmalı

Demokrasi güçlendirilmeli, hukuki öngörülebilirlik sağlanmalı

Suriye’nin gümrük vergilerini yüzde 300'e çıkarması kriz yarattı

Ateşkes onaylanırsa partimi hükümetten çekeceğim

Kısa vadeli dış borç stoku 178 milyar dolar oldu

Yükleniyor

Türkiye'den rüşvet almakla suçlanan Eric Adams, Trump'dan af dileyecek

Ateşkes onaylanırsa partimi hükümetten çekeceğim

İsrail ile Hamas anlaştı

ABD'den Maduro'nun başına 25 milyon dolar ödül

İsrail'in Gazze bombardımanın da 20 Filistinli öldü

Gazze'de öldürülenlerin sayısı 45 bin 658'e yükseldi

Anayasa yazılmadan silah teslim etmeyiz

İngiltere Başbakanı'nın sırayı pas geçmesi tepki çekti

Bulgaristan ve Romanya, Schengen bölgesine dahil edildi

Rusya, Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatını durdurdu

Aslı Bekiroğlu aradığı aşkı buldu

Afra Saraçoğlu sosyal medyayı salladı!

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir MASAK’ın Radarında

Yüsra Geyik cesur pozlarıyla gündemde

Wanda Nara yine sınırları zorladı!

Gizem Karaca anne oluyor

Peki ayna karşısına geçip...

Tuba Ünsal aradığı aşkı ünlü şefte buldu!

Seda Sayan Türkiye'yi terk ediyor

Mehmet Şef'in kızından iddialı paylaşımlar!

Yeni Opel Grandland Türkiye’de!

Çin menşeili otomobillere ek gümrük vergisi

Zamlı MTV oranları belli oldu

Engellilere ÖTV'siz araç satışında yeni düzenleme

İkinci el araçta '6 ay-6 bin kilometre' kuralı uzatıldı

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam

Volkswagen 35 bin kişi işten çıkarılacak

Elektrikli araç satışları yine rekor kırdı

Araç muayene şirketine milyarlar akıyor

10. CUPRA City Garage İstanbul’da açıldı

Gıda'da hile yapan firmaların sonu gelmiyor

3 harfli market zincirinde satılıyor, bu peynir markalarına dikkat edin

Önceliğimiz koruyucu sağlık hizmetleri

Bakanlık hileli markaları ifşa etmeye devam ediyor

Devlet hastanesindeki yolsuzluk Danıştay'dan döndü

Halkın gıdası zehir olmasın

İhraç edilen ürünler gümrükte yine damga yedi

Aile hekimleri yeniden iş bırakıyorlar

Denetlenmezse ölüm saçmaya devam edecek

Çayda görünmeyen tehlike

Ses dünyasında 'Karnaval' etkisi yaşanıyor!

Gazeteciler, Sancaktepe'de kahvaltıda buluştu

EGD Yeni Yıl Buluşması"nda bir araya geldi

Murat Doğan’a 'Yılın İletişim ve Medya Ödülü'

Kaymakam Yavuz'dan gazetecilere anlamlı ziyaret

İGD’den tarihi ‘10 Ocak Gazeteciler Günü’ kutlaması

Gazetecilerin sesinin daha gür çıkması için hep birlikte mücadele etmeliyiz

Sabiha Sefer Ünal'ın ilk konuğu Halil Ergün oldu

Gazeteci Çavuş’tan Başkan Güney'e, ‘bireysel silahlanma’ ziyareti

Farkındalık çalışmaları hız kesmeden devam ediyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 18 13 2 3 27 42
3.Samsunspor 18 11 4 3 14 36
4.Göztepe 18 9 5 4 14 31
5.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
6.Beşiktaş 18 8 4 6 8 30
7.İstanbul Başakşehir 18 7 6 5 4 26
8.Gazişehir Gaziantep 18 7 7 4 -1 25
9.Rizespor 18 7 8 3 -8 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 18 5 6 7 -2 22
12.Kasımpaşa 18 4 5 9 -6 21
13.Antalyaspor 18 6 9 3 -16 21
14.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
15.Konyaspor 18 5 8 5 -7 20
16.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
17.Bodrum FK 18 4 11 3 -11 15
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 18 2 14 2 -23 5
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 18 13 2 3 27 42
3.Samsunspor 18 11 4 3 14 36
4.Göztepe 18 9 5 4 14 31
5.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
6.Beşiktaş 18 8 4 6 8 30
7.İstanbul Başakşehir 18 7 6 5 4 26
8.Gazişehir Gaziantep 18 7 7 4 -1 25
9.Rizespor 18 7 8 3 -8 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 18 5 6 7 -2 22
12.Kasımpaşa 18 4 5 9 -6 21
13.Antalyaspor 18 6 9 3 -16 21
14.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
15.Konyaspor 18 5 8 5 -7 20
16.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
17.Bodrum FK 18 4 11 3 -11 15
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 18 2 14 2 -23 5