EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriGıda enflasyonu dünyada düşüyor Türkiye’de artıyor
Küresel gıda fiyatları temmuz ayında da düşüş gösterdi. Türkiye'de gıda enflasyonu küresel eğilimin aksine yükselmeye devam ediyor. Temmuz ayında mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35, yıllık yüzde 64,99 olarak hesaplandı.
- A-
- A
- A+
Dünya genelinde gıda fiyatları, tahıl fiyatlarındaki düşüşün, et, bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarındaki artışlarla kısmen dengelenmesiyle temmuz ayında hafif bir gerileme yaşadı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan verilere göre, dünya gıda fiyatları endeksi haziran ayındaki 121 seviyesinden temmuz ayında 120,8'e düştü. Bu durum, dünya genelinde gıda fiyatlarının yüzde 0,2 oranında gerilediğini gösteriyor.
DÜNYA GIDA FİYATLARI VE TAHIL ENDEKSİ
Dünya gıda fiyatları endeksi, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyerek küresel gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları ölçüyor. Temmuz ayında tahıl fiyatlarındaki düşüş, bu endeksin gerilemesinde önemli bir rol oynadı. FAO verilerine göre, küresel tahıl fiyatları temmuzda haziran ayına göre yüzde 3,8 ve 2023 değerine göre yüzde 12 oranında düştü. Bu düşüş, özellikle buğday ve mısır gibi temel tahıl ürünlerindeki fiyat düşüşlerinden kaynaklandı.
2022'DEKİ ZİRVEDEN DÜŞÜŞ
Gıda fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Mart 2022'de tarihinin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra sürekli bir düşüş trendine girmişti. Bu yılın şubat ayında son üç yılın en düşük seviyesine gerileyen gıda fiyatları, bu düşüş trendini temmuz ayında da sürdürdü. FAO endeksine göre, temmuz ayındaki gıda fiyatları, bir önceki yılki seviyenin yüzde 3,1 altında kalırken, 2022'deki zirve seviyesinden yüzde 24,7 daha düşük seviyede yer alıyor.
DÜNYANIN TERSİNE TÜRKİYE'DE GIDA ENFLASYONU YÜKSELİŞTE
Türkiye'de ise gıda fiyatları, küresel eğilimin aksine artış göstermeye devam ediyor. Türk-İş verilerine göre, temmuz ayında mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35 ve yıllık yüzde 64,99 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) henüz temmuz enflasyon verilerini açıklamamış olsa da haziran ayında aylık gıda enflasyonu yüzde 1,8 ve yıllık gıda enflasyonu yüzde 68,2 olarak belirlenmişti. Türkiye'deki bu yüksek enflasyon oranları, hane halkının gıda harcamalarını önemli ölçüde etkiliyor.
BİTKİSEL YAĞ, SÜT, ET VE ŞEKER FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMLER
FAO'nun verilerine göre, bitkisel yağ fiyatları temmuzda aylık yüzde 2,4 oranında artarak üst üste ikinci kez bir buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artış, palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağlarındaki küresel fiyat artışlarından kaynaklandı. Süt fiyatları ise haziran ayına göre neredeyse sabit kaldı, ancak yıllık bazda yüzde 7,2 artış gösterdi.
Et fiyatları, temmuz ayında aylık yüzde 1,2 oranında arttı. Et fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 0,8 olarak kaydedildi. Küçükbaş ve büyükbaş et fiyatları, Okyanusya'da mevsimsel olarak azalan hayvan arzı ve güçlü ithalat talebi ile desteklendi. Şeker fiyatları ise temmuzda aylık yüzde 0,7 oranında artarken, bir yıl önceki değerine göre yüzde 17,9 düşük seviyede kaldı.
'İran'ı doğrudan vurmaya hazırız'
'Andımız'ın okunmasını isteyen veliye 'terör propagandası' suçlaması
Benzin ve motorine yine dev zam
'Tanıklar duruşmada dinlensin'
Fişekhane’de boy gösteren 06 plakaları yakalandı
Kapalıçarşı'da altın satışları durdu
ABD girmeyeceğine söz verdiği bataklığa battı
Murat Ertürk'ün TSK'dan ihraç edilme kararı iptal edildi
Türkiye gıda enflasyonunda dünya 3'üncüsü
Bedelli askerlik ücreti ve ÖTV oranları yükseliyor
Haribo, Rekabet Kurumu’nun radarına girdi
'Keyfi kısıtlamalar yargılamaya duyulan güveni sarsıyor'
Ankara’da 'bayat ekmek' 6 liraya satılıyor!
Gazeteci İsmail Arı yine tutuklandı
Tağşiş listesine at ve eşek eti skandalı
Maliye'den lüks harcama denetimi
Bilirkişi rapor süresi 110 günden 29 güne düşürüldü
'İmamoğlu'nun hapiste olması kabul edilemez!'
Konkordato başvuruları rekor tazeliyor
Fiyatlar kontrolden çıktı!
Gazetecilik faaliyeti, birilerinin hoşuna gitmedi diye suç olmaz!
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde gözaltı sayısı 10'a yükseldi
'400 bin şehit veririz ama İsrail yok olur'
İmamoğlu tutuklanınca Sazlıdere bir yılda betondere oldu
Mehmet Şimşek memleketinde yuhalandı
Katar'da helikopter düştü 3 şehidimiz var
Konut piyasasının gözdesi Dubai'de satışlar çakıldı
Fatih'te iki bina çöktü
'İktidardaki küçük bir azınlık millete, Cumhuriyete savaş açmış durumda'
Bu bayram öncekilere göre daha kötü
Yükleniyor






