Gıda fiyatları dünyada düşüyor Türkiye’de artıyor

Dünya genelinde gıda fiyatları, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan dalgalanmaların ardından düşüş trendine girerken, Türkiye'de gıda enflasyonu son 47 aydır kesintisiz olarak artış gösteriyor.

Gıda fiyatları dünyada düşüyor Türkiye’de artıyor
  • A-
  • A
  • A+

Son dönemde dünya genelinde gıda fiyatları düşüş trendine girse de, Türkiye'de gıda enflasyonu hızla artmaya devam ediyor. Bu durum, hem vatandaşların bütçelerini zorluyor hem de ekonomide farklı sorunlara yol açıyor. Gıda fiyatla­rında kesintisiz artış sürecinin temmuzda 47 aya ulaşmasıyla dünya ile makas iyice açıldı. Temmuz itibarıyla son bir yılda dünya genelinde yüz­de 3,1 ucuzlayan gıdanın, Tür­kiye’de ise yüzde 58,9 paha­landığı dikkati çekiyor.

DÜNYADA GIDA UCUZLADI

Kovid 19 pandemisi sürecin­de 2021’in son çeyreğinde yük­selişe geçen, Rusya-Ukrayna sa­vaşıyla ivmelenen gıda fiyatları Mart 2022’de tepe noktaya ulaş­tıktan sonra, sevk ve tedarik sı­kıntılarının önemli oranda or­tadan kalkmasıyla dünya gene­linde düşüşe geçmişti.

İzleyen dönemde dünyada gıda fiyatla­rında bazı aylar itibarıyla yük­selişler yaşansa da genel seyir aşağı yönlü oldu. Ancak Türki­ye, dünya ile negatif yönde ayrış­maya devam etti. Gıda fiyatla­rında kesintisiz artış sürecinin temmuzda 47 aya ulaşmasıyla dünya ile makas iyice açıldı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), uluslara­rası gıda emtia fiyatlarının gös­tergesi niteliğindeki Gıda Fi­yat Endeksi temmuz ayında hazirana göre yüzde 0,17 düşüş kaydederek ortalama 120,8 ol­du.

Dünyada yaygın olarak tica­reti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki ay­lık değişimlerinin izlendiği En­deks 2023 sonundaki düzeyi­nin yüzde 1,34 üzerinde gerçek­leşmekle birlikte bir yıl önceki düzeyinin yüzde 3,05 altında kaldı. Endekste, pandemi son­rası 159,7 ile en yüksek düzeye çıktığı Mart 2022’deki düzeyine göre toplam gerileme ise yüzde 24,4’e ulaştı. Buna göre dünyada gıda, bazı aylarda arızi artışlar kaydetse de pandemiden bu ya­na ciddi oranda ucuzladı.

TÜRKİYE'DE YÜKSELİŞ KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR

Dünyadaki trendin tersi­ne Türkiye’de ise gıda fiyatları pandemiden bu yana yükselişi­ni kesintisiz sürdürüyor.

TÜİK’in madde sepetini açıklamaması nedeniyle tar­tışma yaratan enflasyon ve­rilerine göre tüketici fiyat en­deksinde (TÜFE) aylık ge­nel artışın yüzde 3,23 olduğu temmuz ayında, gıda ve alkol­süz içecekler, aylık artış ora­nı yüzde 1,83’le bunun altında kalmakla birlikte, yüksek artış yaşanan ana harcama grupları arasında yer almaya devam et­ti. Aylık artış gıda alt grubun­da yüzde 1,69 olurken, alkolsüz içecek­lerde yüz­de 4,04’le da­ha yüksek geldi.

TÜİK’in gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama gru­bunda yılın ilk yedi ayındaki fiyat artışı yüzde 27,55’e, son bir yıldaki artış ise yüzde 58,91’e ulaştı. Yıllık artışın gı­da alt grubunda yüzde 59,04, alkolsüz içeceklerde yüzde 57,05 olduğu belirlendi.

47 aydır sürekli artıyor

Türkiye’de TÜFE kapsamın­da gıda fiyatları en son Ağustos 2020’de aylık yüzde 0,1’le düşüş kaydetmişti. İzleyen dönemde aylar itibarıyla sürekli yükse­len gıda fiyatlarında kesintisiz artış süreci bu yıl temmuz iti­barıyla 47 aya ulaştı. Gıda fiyat­larında Ağustos 2020-Temmuz 2024 dönemindeki kümülatif artış da yüzde 521,5 oldu.

Küresel ekonomide olumsuz koşulların önemli oranda aşıl­ması ile zirveden dönen dünya gıda fiyatlarında gerileme süre­cinin başladığı Mart 2022’den bu yana düşüş yüzde 25’e yakla­şırken, Türkiye’de ise aynı dö­nemde yüzde 209,9 oranında kümülatif artış yaşandı.

MEYVE VE ETTE YÜKSEK ARTIŞ

TÜİK’in TÜFE kapsamın­daki gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubu içinde son bir yılda en yüksek fiyat artışı yüzde 69,59’la meyvelerde ger­çekleşti. TÜİK’in baz aldığı fi­yatlara göre son bir yılda ette­ki fiyat artışı da yüzde 67,46 ol­du. TÜİK veri seti, maden suyu, alkolsüz içecek, meyve ve seb­ze sularında yüzde 64,25, şeker, reçel, bal, çikolata ve şekerle­mede yüzde 63,22, ekmek ve ta­hıllarda yüzde 60,22, katı ve sıvı yağlarda yüzde 59,14, kahve, çay ve kakaoda yüzde 49,7, süt, pey­nir ve yumurtada yüzde 49,56, balıkta yüzde 46,64 ve bunların dışında kalan diğer gıda ürünle­rinde yüzde 66,56 oranında yıl­lık fiyat artışını yansıtıyor.

FAO Gıda Fiyat Endeksi’ne göre dünya gıda fiyatlarında son bir yılda yaşanan düşüş ise esas olarak şeker ve tahıllardan kaynaklandı. Son bir yılda dün­yada şeker fiyatları yüzde 17,84, tahıllar da yüzde 11,99 düşer­ken, süt ürünleri yüzde 7,22, bitkisel yağlar yüzde 4,01, et yüzde 0,84 pahalandı.

 

Yorum Yazın

Saadettin Saran'dan seçim kararı

Dış borç stoku 564,9 milyar dolar oldu

'Yüzde 70 - 75 erken seçim istiyor; sandık bekliyoruz!'

'Toplumu korurken, çoğulculuğu daraltıyor muyuz?'

'Laf yerine iş, polemik yerine icraat yapacağız!'

'SDG Suriye’nin toprak bütünlüğüne zarar veriyor'

Diyarbakır’da AK Parti'li 3 başkan istifa etti

Artvin'de çığ düştü, mahsur kalanlar var

Emekli maaşlarından kesinti yapılacak

Zeynel Emre IŞİD gerçeğini tek tek anlattı!

Siirt'te eğitime kar engeli

'İsrail'in Somaliland'ı tanıma kararı gayri meşrudur'

Türkiye’nin en pahalı ve en ucuz illeri belli oldu!

Kredi kartı sahiplerine acil uyarı

Buca Belediye Başkanı Uzak Doğu'da tatilde

Milli Eğitim'den okullara yılbaşı yasağı

Açlık sınırı 30 bin 143 TL’ye yükseldi

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

'Yalova’daki IŞİD’i bilmeyen var mıydı?'

Yalova'da 3 şehit polis için cenaze töreni

Aile Bakanlığı'nı sarsan torpil ve cinsel istismar skandalı

GAİN Medya soruşturmasında Okan Karacan itirafçı oldu iddiası

2025 yılını birinci kapatan parti belli oldu!

'Kapımızın önüne bırakılan Truva atları da var!'

Dijital belgede yeni bir ürün: Uyumsoft e-Gider Pusulası

Gülşah Durbay’ın Hayali Çekmeköy’de Gerçek Oluyor

Ünlülerin Tercihi Bernotti, Beymen’de Satışa Çıktı!

Beşiktaş’ta sürüklenen gemi paniğe neden oldu!

10 Mart mutabakatının uygulanması süreci hızlandırır

28 bin lira sadece 9 gün yetiyor

Yükleniyor

Trump desteği, Netanyahu iktidarının merkezinde

Şam yönetimi SDG ile temasları askıya aldı

Gazze’de can kaybı 70 bin 937’ye yükseldi

'Epstein, 14 yaşındayken beni Trump'ın evine götürdü'

İsrail gazı dünyaya Mısır üzerinden satılacak

Bulgaristan'da hükümet istifa etti

Epstein’in istismar ağı ingiltere’ye de uzandı

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

Demet Özdemir 'En iyi kadın oyuncu' seçildi

Özgü Kaya kaçamağını paylaştı

Mine Kılıç çeketin içine hiçbir şey giymedi

Dua Lipa minicik bikinisinin azizliğine uğradı!

Ela Rümeysa Cebeci’nin ablası konuştu

Ezgi Fındık hakkında uyuşturucu ve fuhuş suçlamasıyla yakalama kararı

Hülya Avşar'dan olay kaza açıklaması

Nafia Tanrıverdi iddialı tarzıyla gündemde

Takipçi sayısına göre rol verilmesine isyan etti

'Kısa zamanda ülkeme döneceğim'

Arıcıoğlu Otomotiv konkordato talebinde bulundu

İkinci el araçta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı uzatıldı

Bakan Bolat’tan "BYD'ye gümrük engeli" iddialarına cevap

Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5’inci otomobil pazarı

Otomobil piyasasında fiyatlar eridi araçlar elde kaldı

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Siirt'de polis hastaneyi 2 ay takip etti, 30 kişi gözaltında

Tavşan kanı çay hilesi ortaya çıktı

Kalp sağlığını korumak için 8 öneri

Türkiye ekmek tüketiminde dünyanın en tepesinde

Küfür etmek fiziksel performansınızı artırıyor, sağlığa iyi geliyor!

Acil gelen hasta'dan 120 bin lira istediler

Türkiye diyabette de Avrupa’nın zirvesinde

Mutasyona uğrayan H3N2 virüsü Türkiye'ye giriş yaptı

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

GAİN Medya soruşturmasında Okan Karacan itirafçı oldu iddiası

YGD'den “Yılın Haber Ödülleri” için başvuru çağrısı

Cem Küçük, Hande Fırat'ı yerden yere vurdu

RTÜK'ten düşen uçağa ilişkin uyarı

İktidarı savunma işi, yandaş gazetecilere terk edilmiş durumda

YGD Yeni Yıla İki Büyük Ödül Organizasyonuyla Giriyor

Gazeteci Zihni Çakır tutuklandı

'Gazetecilik hiçbir ahlaksızlığın vesilesi olamaz'

Rümeysa Cebeci 'uyuşturucu' soruşturmasında tutuklandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9