GÜNCEL
GÜNCEL HaberleriHaribo, Rekabet Kurumu’nun radarına girdi
Rekabet Kurumu, Haribo'nun pazardaki hakim gücünü kötüye kullanarak rakiplerini dışladığı ve satış noktalarındaki fiyatlara müdahale ettiği iddiaları üzerine kapsamlı bir soruşturma açılmasına karar verdi.
- A-
- A
- A+
Atıştırmalık sektörünün küresel devlerinden Haribo’nun Türkiye iştiraki, ağır rekabet ihlali suçlamalarıyla karşı karşıya. Ocak ayında başlatılan ön araştırmayı tamamlayan Rekabet Kurumu, elde edilen bulguları ciddi bularak dosyanın tekemmül ettirilmesi için resmi soruşturma sürecini başlattı.
ÜÇ TEMEL İDDİA: FİYAT MÜDAHALESİ VE PAZAR KAPATMA
Rekabet Kurumu'nun incelemesine konu olan iddialar, serbest piyasa ekonomisinin işleyişini doğrudan etkileyen üç ana başlıkta toplanıyor:
Hakim Durumun Kötüye Kullanılması: Haribo’nun, yumuşak şeker segmentindeki yüksek pazar payını kullanarak rakiplerinin raflara erişimini zorlaştırdığı öne sürülüyor.
Rakiplerin Dışlanması: Pazara yeni girmek isteyen veya mevcut payını artırmaya çalışan yerli ve yabancı markaların önünün "agresif ve rekabet karşıtı" stratejilerle kesildiği iddia ediliyor.
Yeniden Satış Fiyatına Müdahale: Markanın, ürünlerini satan perakende noktalarına (marketler, büfeler vb.) baskı yaparak, satış fiyatlarını serbestçe belirlemelerine engel olduğu ve sabit bir fiyat dayattığı iddialar arasında.
OCAK AYINDA BAŞLAYAN SÜREÇ RESMİLEŞTİ
Kurumdan yapılan açıklamada, Haribo hakkında yıl başında başlatılan ön araştırmanın karara bağlandığı vurgulandı. Kurul, eldeki veri ve belgelerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edilmiş olabileceğine dair yeterli şüphe uyandırdığına hükmetti. Soruşturma aşamasında Haribo’nun savunması alınacak ve pazar dinamikleri derinlemesine analiz edilecek.
DIŞLAYICI DAVRANIŞ NEDİR?
Pazarda çok güçlü olan bir markanın, rakiplerinin raflarda görünmesini veya müşteriye ulaşmasını zorlaştıracak stratejiler izlemesi, dışlayıcı davranış olarak biliniyor. Bu durum rakiplerin üretim maliyetlerini suni olarak artırmak veya onların satış kanallarına erişimini kısıtlamak şeklinde olabiliyor.
Türkiye gıda enflasyonunda dünya 3'üncüsü
Bedelli askerlik ücreti ve ÖTV oranları yükseliyor
Haribo, Rekabet Kurumu’nun radarına girdi
'Keyfi kısıtlamalar yargılamaya duyulan güveni sarsıyor'
Ankara’da 'bayat ekmek' 6 liraya satılıyor!
Gazeteci İsmail Arı yine tutuklandı
Tağşiş listesine at ve eşek eti skandalı
Maliye'den lüks harcama denetimi
Bilirkişi rapor süresi 110 günden 29 güne düşürüldü
'İmamoğlu'nun hapiste olması kabul edilemez!'
Konkordato başvuruları rekor tazeliyor
Fiyatlar kontrolden çıktı!
Gazetecilik faaliyeti, birilerinin hoşuna gitmedi diye suç olmaz!
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde gözaltı sayısı 10'a yükseldi
'400 bin şehit veririz ama İsrail yok olur'
İmamoğlu tutuklanınca Sazlıdere bir yılda betondere oldu
Mehmet Şimşek memleketinde yuhalandı
Katar'da helikopter düştü 3 şehidimiz var
Konut piyasasının gözdesi Dubai'de satışlar çakıldı
Fatih'te iki bina çöktü
'İktidardaki küçük bir azınlık millete, Cumhuriyete savaş açmış durumda'
Bu bayram öncekilere göre daha kötü
Bayramda yola çıkmak lüks oldu
Hürmüz Boğazı kapandı, Trump faturayı NATO’ya kesti!
İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı
Müşteri bulamayan taksiler duraklara çekildi
Ayva artık lüks oldu, fiyatlar rekor kırdı
Diyarbakır'da tarım arazilerini su bastı
KudoKudo, Yoluna KUKiDU Olarak Devam Ediyor
Umreciler Havalimanında birbirine girdi!
Yükleniyor






