Tarih: 27.03.2025 19:24

Her 4 kişiden 3’ü protesto gösterilerini meşru görüyor

Facebook Twitter Linked-in

Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart 2025’te gözaltına alınmasıyla başlayan ve tutuklanmasıyla büyüyen siyasi kriz, kamuoyunun geniş kesimlerinde karşılık buldu. KONDA Araştırma, 24–25 Mart 2025 tarihlerinde gerçekleştirdiği ve kamuoyunun İmamoğlu’nun tutuklanmasına ve sonrasında başlayan protestolara bakışını ölçtüğü araştırmanın sonuçlarını yayımladı.

KONDA Barometresi aboneleriyle paylaşılan anket, dikkat çekici bulgular içeriyor.

Kamuoyunun eylemlere bakışı:

Yani toplamda toplumun yüzde 73’ü, Saraçhane ve devamındaki protestoları meşru buluyor.

TUTUKLAMA KARARINA DA TEPKİ BÜYÜK

Aynı ankette İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin sorulan soruya verilen yanıtlarda da benzer bir tablo dikkat çekiyor:

İmamoğlu’nun tutuklanmasını yanlış bulanların oranı, eylemleri meşru görenlerle paralel seyrediyor.

TABAN FARK ETMİYOR: MUHALEFET KADAR İKTİDAR SEÇMENİ DE HUZURSUZ

KONDA’nın anketinde dikkat çeken bir diğer bulgu ise partilerüstü bir rahatsızlığın varlığı. Her ne kadar muhalefet seçmeni arasında eylemlere destek daha yüksek çıksa da, iktidar partisine yakın seçmenlerin bir kısmının da tutuklama sürecini “ağır ve haksız” bulduğu ifade ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında 19 Mart’ta gözaltına alınmış, daha sonra “yolsuzluk” ve “terörle iltisak” suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Bu gelişme başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde protestolara neden olmuş, Saraçhane’de on binlerin katıldığı mitinglerle toplumsal muhalefetin sembolüne dönüşmüştü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3