EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriHer aile aylık 43 bin lira vergi verecek
2025'te enflasyonun çok üzerinde bir oranda artışla 11.1 trilyon liraya ulaşması öngürülen vergi tahsilatı tutarı yine vatandaşın belini bükecek.
- A-
- A
- A+
2025 yılında devletin vergi tahsilatında ciddi bir artış yaşanması bekleniyor. Vergi tahsilatının, enflasyonun çok üzerinde bir artışla 11.1 trilyon liraya ulaşması öngörülüyor. Bu da vatandaşlar için büyük bir vergi yükü anlamına geliyor. Günlük tahsil edilecek vergi miktarının ortalama 30.5 milyar liraya denk gelmesi, her bir aile için aylık vergi yükünün yaklaşık 43 bin TL’ye ulaşabileceğini gösteriyor.
Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır, kaleme aldığı 'Çekirdek aile her ay 43 bin TL vergi ödeyecek' başlıklı yazısında, Türkiye'nin vergi sistemiyle ilgili dikkat çeken detaylara yer verdi. Bakır, özellikle geçtiğimiz yıl kamu mali dengesinde yaşanan bozulmayı düzeltmek amacıyla ekonomi yönetiminde değişiklikler yapıldığını, temmuz ayında çıkarılan ek bütçeyle yeni vergiler ve vergi artışlarının gündeme geldiğini belirtti. Bu kapsamda, 2023 yılında toplam vergi tahsilatının 4.5 trilyon liraya ulaştığını ve bir önceki yıla göre iki katına çıktığını ifade etti.
2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, bu yılki vergi gelirinin 7.4 trilyon lira olması hedefleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk sekiz ayında vergi gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69.6 artarak 4.4 trilyon liraya ulaştı. Öte yandan, 2025-2027 dönemini kapsayan yeni OVP’de ise 2024 yılı için toplam vergi gelirinin 7.6 trilyon lira olacağı tahmin ediliyor.
2025 YILINDA VERGİ TAHSİLATI 11 TRİLYONU AŞACAK
Bakır, 2025 yılına dair vergi gelirinin 11 trilyon lirayı aşacağını belirtti. OVP projeksiyonlarına göre, 2025 yılında bütçe gelirlerinin yüzde 41.2 artışla 12.8 trilyon liraya, bütçe harcamalarının ise yüzde 31.4 artışla 14.7 trilyon liraya ulaşması öngörülüyor. Ayrıca, 2025 yılı için yıllık bazda 2.1 trilyon liralık bir bütçe açığı verileceği tahmin ediliyor.
OVP'de yer alan projeksiyonlara göre, 2025 yılında vergi tahsilatının 11 trilyon 138.8 milyar lira olacağı hedefleniyor. Bu da 2024 yılına kıyasla yüzde 46.5’lik bir cari artış anlamına geliyor. 2025 yılı enflasyon hedefi ise yüzde 17.5 olarak belirlenmiş durumda. Buna göre, vergi gelirlerinde yüzde 26.6 oranında reel bir artış bekleniyor.
Eğer 2024 yılında öngörülen vergi geliri hedeflerine ulaşılırsa, 2025’te günlük ortalama vergi tahsilatı 30.5 milyar lira olacak.
'Taşınmaz beyanı böyle yapılır'
24 ilde IŞİD operasyonu!
Başsavcılık Murat Kapki’nin dilekçesini talep etti
'Hukuk güvenliği açısından alarm veren bir ülkeyiz'
İşsizlik Avrupa'nın 2,4 katına ulaştı
'Riyad bildirisi Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmadı'
NYT dünyanın en güçlü ordusunun çaresizliğini yazdı
Akaryakıtta KDV yüzde 1’e insin, asgari ücret 3 ayda bir güncellensin
Gıda etiketlerinde yanıltıcı ifadelere sıkı denetim
Doğal gaz ve elektriğe zam sinyali
İran, Trump'ın 15 maddelik ateşkes planını reddetti
AK Part ve MHP seçmeninden gelen 'kötüye gidiş' itirafı
Resul Emrah Şahan açıklamıştı, İzni Bakanlık'tan almışlar
Galatasaray'ın eski başkanı Burak Elmas gözaltında
'ABD-İsrail'in İran savaşı felaket bir hata'
'Şirketler kapandı binlerce kişi işsiz kaldı'
Mahkeme kararına rağmen doktorluk görevine son verildi
'Türkiye ateş çemberinin ortasında'
'Baskıyla ifade verdim, 2 milyon dolar rüşvet istendi'
'Nevruzu bahane eden alçaklar cevabını alacak'
Akın Gürlek'in tapu kayıtlarını inceleyen şüpheli tutuklandı
Belgeleri bana değil AK Parti genel başkanına götürün
İran Türkiye'ye gaz akışını kesti
'Türkiye’de NATO kolordusunun ne işi var?'
135 milyar dolarlık altın rezervi satılacak
'Enflasyonda düşüş başka bahara kaldı'
Gününüzü ekranda değil, doğada geçirin
Siyonist emperyalist şebekesi mukaddes günlerimizi zindana çevirdi
Yenikapı’daki Nevruz kutlamalarına soruşturma
Zübeyde Hanım ilk kez tiyatro sahnesine taşınıyor
Yükleniyor






