Tarih: 20.09.2024 08:36

Hiçbir yerde yeni anayasa isteğinde bulunan tek kişi görmedik

Facebook Twitter Linked-in

İktidar partisi AKP, 31 Mart seçim yenilgisinin ardından "yeni anayasa" konusunu gündeme taşımaya gayret ederken, eski AKP milletvekili Şamil Tayyar, halkta böyle bir beklenti ve talep olmadığını savundu. "Yeni anayasa talebi halkın gündemine ilk 20'ye bile girmiyor" diyen Tayyar, "Ayrıca gezdiğimiz, dolaştığımız hiçbir yerde yeni anayasa isteğinde bulunan tek kişi görmedik. Özetle ‘Ne yapılmak isteniyor da anayasa engeldir’ diye soruyorlar. Ben de farklı düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. 

AKP, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni anayasa konusunu yeniden gündemine aldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, tüm siyasi partilerle bir araya gelerek nabız yoklarken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile parti kurmayları ve bakanlar, "Halk bizden yeni bir anayasa istiyor" söylemini sık sık tekrarlıyor. Başta CHP olmak üzere muhalefetin tavrı ise "Halkın en önemli gündemi geçim sıkıntısı" ve "Mevcut anayasaya uyulsun, sonra yenisini konuşuruz" şeklinde ortaya çıkıyor. İktidar partisinin yeni anayasa ısrarına son olarak eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar'dan itiraz geldi. Kamuoyu yoklamalarında halkın en önemli sorunlarının hayat pahalılığı, işsizlik, sığınmacılar ve ehliyet/liyakat olduğunu vurgulayan Tayyar, "Yeni Anayasa talebi, ilk 20’ye bile girmiyor" dedi. 

"Ayrıca gezdiğimiz, dolaştığımız hiçbir yerde yeni anayasa isteğinde bulunan tek kişi görmedik" ifadelerini kullanan Tayyar, "Özetle ‘Ne yapılmak isteniyor da Anayasa engeldir’ diye soruyorlar. Ben de farklı düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Şamil Tayyar, X hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Kamuoyu araştırma şirketlerinin gündem taramasında öne çıkan 4 sorun var:

1-Hayat Pahalılığı.

2-İşsizlik.

3-Sığınmacılar.

4-Ehliyet/Liyakat.

Yeni Anayasa talebi, ilk 20’ye bile girmiyor. Ayrıca gezdiğimiz, dolaştığımız hiçbir yerde yeni Anayasa isteğinde bulunan tek kişi görmedik.

Elbette, sade, anlaşılır, kısa, öz, demokratik bir Anayasa arzumuzdur. Ne var ki toplumun öncelikleri çok farklı. Bu farklılaşmanın önemli nedeni, hayat pahalılığı gibi çözümünü istedikleri sorunlarla yeni anayasa ihtiyacı arasında bağ olmadığını düşünmeleridir. Özetle ‘Ne yapılmak isteniyor da Anayasa engeldir’ diye soruyorlar. Ben de farklı düşünmüyorum.

Buradan çıkarılacak temel ders, refahı tabana yaymadan geniş kitlelerle sistemi uzlaştırmanın zorlaştığı, Anayasa tartışmalarını ‘soyut’ bulduğudur. Önce, toplumun gündemi…"

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3