Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı bütçe gerçekleşme verilerine göre, 2024 yılının ilk dört ayında Kurumlar Vergisi gelirlerindeki artış sınırlı kalırken, çalışanlardan alınan Gelir Vergisi iki katına çıktı. Geçen yıl 332 milyar lira olan Gelir Vergisi geliri, bu yıl aynı dönemde 666 milyar 350 milyon liraya yükseldi.
Banka, şirket ve holdinglerin ödediği Kurumlar Vergisi gelirleri ise dört ayda sadece yüzde 11 arttı. Bu artış oranıyla birlikte Kurumlar Vergisi, çalışanlardan elde edilen Gelir Vergisi gelirlerinin yaklaşık onda biri seviyesinde gerçekleşti.
Nisan ayında 175 milyar TL olan bütçe açığıyla birlikte, yılın ilk dört aylık toplam bütçe açığı 885 milyar TL’ye ulaştı. Bütçe gelirleri içerisinde KDV, ÖTV, ÖİV, ATV gibi dolaylı vergilerin oranı ise yüzde 71’e yükseldi. Dolaylı vergiler, sabit gelirli bireyleri daha fazla etkileyen vergiler olarak biliniyor.
Ocak-Nisan döneminde sadece Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) elde edilen gelir, toplam vergi gelirlerinin yüzde 53’ünü oluşturdu. Dahilde ve ithalatta alınan KDV gelirleri 1 trilyon liraya yaklaşırken, ÖTV gelirleri 535 milyar 405 milyon TL oldu. Bu tutarın 341,3 milyar TL’si akaryakıt ve motorlu taşıtlardan sağlandı.
Bütçeye ilk dört ayda içki, sigara ve şans oyunlarından toplam 171,5 milyar TL ÖTV geliri girdi. Bu dönemde:
Alkollü içkilerden 32 milyar TL,
Tütün ve sigaradan 123 milyar TL,
Şans oyunlarından ise 16,5 milyar TL vergi tahsil edildi.
Deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 13,5 milyar liraya yükseldi. Buna karşın, lüks konutlardan alınan Değerli Konut Vergisi gelirlerinde sınırlı bir artış yaşandı. Geçen yıl ocak-nisan döneminde 57 milyon TL olan gelir, bu yıl 58 milyon TL olarak kaydedildi. Bu artış oranı yüzde 2,7 seviyesinde gerçekleşti.