G-XKX1J2WR62
Mahsulü tarlada yanan çiftçiler, "Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle." dedi.
Türkiye’nin önde gelen soğan üretim merkezlerinden biri olan Ankara Polatlı, bu yıl iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle büyük bir darbe aldı. 2021 yılında tescillenen ve Türkiye’nin soğan ihtiyacının yüzde 36’sını karşılayan “Polatlı Soğanı” sıcaklıkların yükselmesi ve su kaynaklarının azalması nedeniyle bu yıl beklenen verimi sağlayamadı.
Polatlı’nın Ilıca Mahallesi’nde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, sıcak havalar nedeniyle soğanların büyüyemediğini ve tarlada kaldığını belirtti. Yürekli, "Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı." diyerek durumu özetledi.
Yürekli, "Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle." diye konuştu.
Soğanın tarla fiyatının 6 ila 7 lira, pazardaki fiyatının ise 10 ila 12 lira arasında olduğunu belirten Yürekli, "Kışın fiyatlar 15 ila 20 lira olur. Ancak şu an 10 ila 15 lira da olsa, maliyet yüksek verim az. Rekolte düşük. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş," şeklinde konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.