Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Instagram'a erişim engeli getirdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Instagram'a erişim engeli getirdi. Edinilen bilgiye göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı, Instagram'a erişimi engellerken re'sen kapatma yetkisini kullandı. BTK Başkanlığı, Filistin ve İsmail Haniye'ye yönelik suikast sonrası yapılan paylaşımlar nedeniyle bu kararı aldı. Birçok kullanıcı Instagram'ın engellenmesine tepki gösterdi.
Günlerdir süren erişim engelinin ardından İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), Türkiye'deki Instagram erişim yasağının, milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme haklarını ihlal ettiğini, bu kararın keyfi ve orantısız olduğunu, ayrıca işlerini sosyal medya platformu üzerinden yürüten küçük işletme sahipleri başta olmak üzere birçok kişiyi olumsuz etkilediğini açıkladı.
HRW'nin Teknoloji ve Haklar Direktör Yardımcısı Deborah Brown, "Instagram'ın tümüne erişimin engellenmesi, orantısız bir önlem olup, hükümetin platform üzerindeki belirli içeriklerle ilgili kararlarına tepki olarak uygulanmamalıdır," dedi ve yasağın derhal kaldırılmasını talep etti.
İFÖD kurucu üyesi Yaman Akdeniz ise, Türkiye'de internet düzenleyicisinin kararının detaylarının açıklanmadığını ve engelleme kararının mahkeme kararı olmadan verildiğini belirterek, bu durumun anayasal hakları ihlal ettiğini vurguladı.
Açıklamada ayrıca, Türkiye'de medyaya yönelik geniş çaplı baskılar sonrasında sosyal medyanın bağımsız haber kaynağı olarak önem kazandığı, fakat Türkiye'nin kısıtlayıcı internet yasaları kapsamında Twitter, YouTube, Wikipedia gibi platformlara erişim engelleri getirildiği hatırlatıldı.
İFÖD'nin EngelliWeb raporune göre, Türkiye'de Mart ayı itibarıyla bir milyondan fazla web sitesi erişime engellenmiş durumda. Uluslararası hukuk çerçevesinde, her türlü çevrim içi bilgi kısıtlamasının, belirli bir tehdide orantılı ve kamu yararına uygun bir şekilde yasal olarak düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor.