EKONOMİ
EKONOMİ Haberleriİslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinde gıda enflasyonunda lideriz
“Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 41,7’ye ulaşarak diğer ülkelerden keskin bir şekilde ayrıştı” diyen Buğra Gökce, bunun temel sebebinin ekonomi politikaları, TL’deki değer kaybı ve yüksek enflasyon olduğunu ifade etti.
- A-
- A
- A+
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasında gıda enflasyonu en yüksek ülke olduğunu belirtti. Resmi rakamlara göre Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 41,7 seviyesine ulaştığını belirten Gökce, "Halkımızın geniş kesimi bu enflasyondan çok daha yüksek rakamlara maruz kalıyor." dedi.
Buğra Gökce yaptığı paylaşımda, “İİT üyesi 57 ülkenin 8’inde veri bulunmazken, kalan ülkelerde ortalama gıda enflasyonu yüzde 6 seviyesinde. Türkiye’de ise bu oran yüzde 41,7’ye ulaşarak diğer ülkelerden keskin bir şekilde ayrıştı” dedi.
TÜRKİYE’Yİ İRAN VE NİJERYA TAKİP EDİYOR
Türkiye’den sonra en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler sırasıyla yüzde 27,3 ile İran, yüzde 26 ile Nijerya, yüzde 21,8 ile Filistin ve yüzde 20,8 ile Lübnan oldu. Gıda enflasyonunun görece düşük olduğu ülkeler arasında ise Bangladeş (yüzde 10,7), Togo (yüzde 9,1), Burkina Faso (yüzde 8,9) ve Kamerun (yüzde 7,3) yer aldı.
Öte yandan, bazı ülkelerde gıda fiyatları düşüş gösterdi. Uganda’da yıllık gıda enflasyonu yüzde 0,6 olurken, Afganistan’da gıda fiyatları yüzde 3, Pakistan’da ise yüzde 3,1 oranında geriledi.
DÜNYA GENELİNDE GIDA FİYATLARI DÜŞÜYOR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi, Aralık ayında 2,1 puan düşerek 124,9 seviyesine indi. Bu, yaklaşık olarak Ağustos 2008 fiyat seviyesine denk geliyor. Ancak Türkiye, küresel eğilimin aksine gıda fiyatlarında keskin bir artış yaşamaya devam ediyor.

'KÖTÜ YÖNETİM, TEMEL GIDAYA ERİŞİMİ DAHA GÜÇ HALE GETİRİYOR'
Buğra Gökce, Türkiye’de gıda fiyatlarının hem dünya genelinden hem de İİT üyesi ülkelerden marjinal şekilde ayrıştığını belirterek, “Bu durumun temel sebebi ekonomi politikaları, Türk lirasındaki değer kaybı, yüksek enflasyon ve genel yoksullaşmadır” dedi.
Ramazan ayında yüksek fiyatların vatandaşları zor durumda bıraktığını vurgulayan Gökce, “Ne yazık ki yüksek gıda enflasyonu nedeniyle vatandaşlarımız rahatça ne sahura kalkabiliyor ne de iftarını yapabiliyor. Ekonomideki kötü yönetim, halkın temel gıdaya erişimini giderek daha güç hale getiriyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul barajlarının doluluk oranında rekor artış!
Vatandaş bu miktarlarda cezaları nasıl ödeyecek
'Türkiye'nin atacağı adımlar Washington'dan gelecek övgülere göre belirlenemez'
İçişleri'nden 'multimedya ekran' uyarısı
Otomotiv pazarında savaş zammı yolda
Dolar yeniden rekor kırdı
Vatandaşın bir numaralı sorunu ekonomi
Ticaret Bakanlığı hallerde denetime girdi
'Seçmen, dış politikada Özel'i değil Erdoğan'ı istiyor'
Ekonomide güven alarm veriyor
CHP'li Etimesgut Belediyesi'ne operasyon
İstanbul Başakşehir'de zincirleme kaza
Bodrum'da fiyatlar çakıldı, turist Avrupa'ya kaçıyor
İçişleri Bakanına dert anlatan çiftçiyi apar topar götürdüler
Özgür Özel hakkında yeni soruşturma başlatıldı
'Hodri meydan, gel Uşak'ta seçime gidelim'
Peynire yüzde 600 zam geldi
Hanelerin yüzde 57’sinde çocuk yok
Epstein mankenleri cinsel ilişkiye zorladı
Operatör değişikliği e-Devlet’e taşınacak
Rus uyduları İran için Türkiye'yi gözetliyor
Trump yönetimine karşı 'Krallara Hayır' protestosu
'Savaşı İran kazanıyor'
'On yıllar sürecek çatışmanın zemini hazırlanıyor'
Mutlu Işıksu AK Parti’den istifa etti
'Bilge Lideri ve MHP’yi örseleyecek davranışlardan kaçınmak gerek'
Yüzde 5 harcamayan, NATO'da söz hakkını kaybedecek!
Bahçeli'den İzzet Ulvi Yönter'in istifasına ilişkin ilk açıklama
'Polis kamerasından paparazi çıkaran düşmüşlüğe lanet olsun!'
Erdoğan, BlackRock CEO’su Larry Fink ile görüştü
Yükleniyor






