2025 yılı itibarıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kullanılabilecek gelir oranı yüzde 30’dan yüzde 50’ye yükseltildi. Ekonomist İnan Mutlu, söz konusu düzenlemenin ardından sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu.
13 Temmuz 2025 tarihli ve 10072 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İşsizlik Sigortası Fonu gelirlerinden kullanılabilecek oran yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı. Resmî Gazete’de yayımlanan kararda, fon gelirlerinin yeni dönemde istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler ile işgücü piyasasına yönelik hizmetlerin finansmanında kullanılacağı belirtildi.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 48. maddesine atıf yapılan düzenlemeye göre, çalışanların vasıflarının artırılması, işsizlik riskinin azaltılması ve işgücü piyasasında planlama yapılması gibi amaçlarla fon kaynaklarının daha geniş bir çerçevede kullanılması öngörülüyor. Söz konusu karar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından ekonomist İnan Mutlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda düzenlemeye yönelik eleştirilerde bulundu. Mutlu, fonun işsizler dışında birçok alana kaynak aktarımı için kullanıldığını belirterek, 2025 yılına dair yeni düzenlemenin bu durumu pekiştirdiğine dikkat çekti.
Mutlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İşsizlik Sigortası Fonu da iyice arpalığa döndü. İşsizler dışında her şeye kullanılmaya devam ediyor. İlk 5 ayda işsizlik maaşına başvuranların sadece yüzde 48’i ödeme alabildi. İşsizlere ödeme şartları genişletileceğine bakın ne yapıyorlar…”
İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan harcamalar ve işsizlik maaşı ödemelerine dair tartışmalar daha önce de kamuoyunun gündemine gelmişti. Yeni düzenleme ile birlikte, fonun hangi alanlara ve ne ölçüde aktarım yaptığı konusu yeniden değerlendirme konusu haline geldi.