GÜNCEL
GÜNCEL Haberleriİstanbul neden köpeksizleştirildi?
İstanbul neden köpeksizleştirildi?
- A-
- A
- A+
Yeni yaklaşımlarla İstanbul çalışmalarına katkıda bulunan akademik araştırmaları destekleyen burs programı kapsamında düzenlenen konuşmalar, bu çalışmaların daha geniş bir kitleye ulaşmasına ve yeni sorularla geniş bir perspektifte ele alınmasına aracı oluyor.
İstanbul neden köpeksizleştirildi?
Dizinin üçüncü etkinliğinde, siyaset bilimi doktorasını The New School for Social Research’te sürdüren Mine Yıldırım, kentin 1910 yılında şahit olduğu trajik bir olayı, dönemin siyasal ve toplumsal arkaplanı eşliğinde gündeme taşıyor. İstanbul’daki 80 bin sokak köpeğinin bir adaya sürülerek ölüme terk edildiği, “Hayırsızada Sürgünü” olarak bilinen bu olay, kentte köpeklerin kamusal varlığını korumaya yönelik ihtimam geleneğinden bir krize işaret ediyor. Mine Yıldırım bu tecrübeyi, “Yirminci yüzyılda kamusal alanlarda hareketliliğin, gündelik zamanın ve rastlantısal karşılaşmaların denetimini; asayiş ve hıfzıssıhha siyasetini; yerleşme, aidiyet, bir arada yaşama ilişkilerini düzenleyen yönetimsellik anlayışını, kamusallığın kullanımını ve bölüşümüne dair hak ve adalet mücadelesini şekillendirmiş bir yıkım anı” şeklinde nitelendiriyor.
Araştırmacı, ‘İstanbul’un köpeksizleştirilmesi’ olarak adlandırdığı yüzyıla yayılan süreci incelerken, kentte sokak hayvanı nüfusu, beden ve hareket idaresini şekillendiren siyasi, mekânsal, yasal ve sembolik düzenlerin eş zamanlı gelişimine odaklanıyor. Diğer yandan, İstanbul’da sokak köpeği nüfus idaresini şekillendiren yönetimsellik teknolojilerinin gelişimini, bilgi ve iktidar ilişkilerinin dönüşümünü, hayvanlara yönelik ihtimam ve koruma pratiklerinin kurumsallaşmasını ve yasallaşmasını ele alıyor. Bu dönüşümü incelerken, hayvanları korumaya ve kentsel kamusal mekânları onlarla paylaşmaya yönelik pratiklerde yaşanan kesinti, ayrışma ve çıkmazları da tartışmaya açıyor.
“Şiddet ile İhtimam Arasında: İstanbul’un Köpekleri” başlıklı konuşma, 25 Haziran Perşembe günü saat 18.00’de Zoom uygulaması üzerinden izlenebilir.
Etkinlik dili Türkçe’dir. Katılımcı sayısı sınırlıdır. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğe İstanbul Araştırmaları Enstitüsü web sitesindeki rezervasyon formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz.
Epstein mankenleri cinsel ilişkiye zorladı
Operatör değişikliği e-Devlet’e taşınacak
Rus uyduları İran için Türkiye'yi gözetliyor
Trump yönetimine karşı 'Krallara Hayır' protestosu
'Savaşı İran kazanıyor'
'On yıllar sürecek çatışmanın zemini hazırlanıyor'
Mutlu Işıksu AK Parti’den istifa etti
'Bilge Lideri ve MHP’yi örseleyecek davranışlardan kaçınmak gerek'
Yüzde 5 harcamayan, NATO'da söz hakkını kaybedecek!
Bahçeli'den İzzet Ulvi Yönter'in istifasına ilişkin ilk açıklama
'Polis kamerasından paparazi çıkaran düşmüşlüğe lanet olsun!'
Erdoğan, BlackRock CEO’su Larry Fink ile görüştü
Asırlık Türk devi Fişek Hırdavat resmen iflas etti
File Market, yüzde 280 kazançla satmış
'Pamuktan teknolojiye uzanan bir ekosistem kurduk'
UEFA Kupası İstanbul’daki Final Öncesinde Görücüye Çıktı!
SANAT VE BASIN EL ELE: ÜSKÜDAR SANATLA BULUŞTU
Uşak Belediye Başkanı gözaltına alındı
Marmaris Belediyesi’ne gece yarısı polis baskını
Şaban Kazdal Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi
Kocaeli’de eğlence mekanına kurşun yağmuru
Mehmet Arı, YSK üyeliğine seçildi
A Milli Takımı Play-off finaline yükseldi
Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler
'Geçici olarak bazı zorluklar yaşayabiliriz'
Motorine yine 6,10 TL'lik dev zam geliyor
Feti Yıldız'dan dezenformasyon yasası eleştirisi
'Temiz eller operasyonunu, sadece eli tertemiz olanlar yapabilir'
'Çocuk ölümleri milli güvenlik sorunu'
'Türkiye'yi yönetenler acil tedbir almalı'
Yükleniyor






