GÜNCEL
GÜNCEL Haberleriİstanbul'un en kötü zeminine sahip olan ilçeleri
Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul'da 6 büyüklüğündeki bir depremin zemini kötü olan ilçelerde ciddi hasara yol açabileceğini söyledi.
- A-
- A
- A+
İstanbul’da olası bir 6.0 büyüklüğündeki depremin, zemini kötü olan ilçelerde ciddi hasara yol açabileceği uyarısında bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, özellikle kıyı kesimler ve heyelan riski taşıyan bölgeler için dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Bir televizyon programına konuk olan Üşümezsoy, İstanbul’un zemin açısından en dayanıklı ve en riskli bölgelerini sıraladı.
İSTANBUL’UN EN SAĞLAM ZEMİNLERİ: AYDOS, ÇAMLICA VE KADIKÖY'ÜN ÜST KESİMLERİ
Üşümezsoy, İstanbul’un jeolojik olarak en sağlam bölgelerinin Aydos, Çamlıca ve Kadıköy’e doğru uzanan kesimler olduğunu belirtti. "Maltepe ve Kartal’ın sırt kesimleri de oldukça sağlamdır" diyen uzman, Bostancı kıyısında ise zayıf zeminler bulunduğunu ancak yukarı kesimlerin daha güvenli olduğunu vurguladı.
Ancak, bu sağlam bölgelerde yapılaşmanın yoğunlaşması nedeniyle yeşil alanların giderek azaldığını ifade etti.
EN RİSKLİ BÖLGELER: BAKIRKÖY’DEN ÇEKMECE’YE KADAR UZANAN KIYI HATTI
İstanbul’da en riskli bölgelerin Bakırköy’den başlayıp, Zeytinburnu, Ataköy ve Küçükçekmece’ye kadar uzanan kıyı hattı olduğunu vurgulayan Üşümezsoy, bu bölgelerdeki zemin yapısının Marmara Denizi’nin kıyı formasyonuna bağlı olarak zayıf olduğunu ifade etti.
"Buralarda 6.0 büyüklüğünde bir deprem olursa, Silivri ve Kumburgaz'daki yapılar ciddi şekilde etkilenir. Zemin kaymalarına karşı dayanıklı olmayan binalar, aşağı doğru kayabilir." diyen Üşümezsoy, bu bölgelerde heyelan riski nedeniyle bazı binaların temelinin şimdiden boşta kaldığını belirtti.
Bu tür alanlarda güvenliği sağlamak için fore kazık çakılarak güçlendirme çalışmaları yapıldığını ifade eden uzman, ancak büyük bir sarsıntının bu önlemleri yetersiz hale getirebileceği konusunda uyardı.
İSTANBUL’UN DEPREM RİSKİNE KARŞI ÖNLEMLER ŞART
Uzmanlar, İstanbul’da zemin açısından riskli bölgelerde yapı denetimlerinin artırılması ve depreme dayanıklı şehirleşme politikalarının öncelik haline getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Deprem uzmanlarının uyarıları, İstanbul’un kentsel dönüşüm ve yapı güvenliği konusunda daha etkin adımlar atması gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi.
'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'
Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor
'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'
Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi
HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı
3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu
Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!
'Normalleşme süreci geride kaldı'
'Türk milletinin İran halkı için ettiği dualar moral kaynağı'
HSK’den Yargıtay’a yeni atamalar
Murat Tüzel’den Prof. Dr. İlber Ortaylı İçin Taziye Mesajı
'Bizim en büyük kalkanımız kardeşliğimizdir'
Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı
Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu
'İstiklal Marşı’nın Arapça okunması sapkınlıktır'
İflas eden Yeşil GYO’ya kayyum atandı
'Her türlü tehdide karşı hazırlıklıyız'
Ali Koç, İmam Hatip öğrencilerine iftar verdi
Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı
Bu pazar seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
'Kanal İstanbul birincil önceliğimiz değil'
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı
Cumartesi motorine ve benzine yeniden dev zam
'Kanunsuz emre uyarak silah almak suçtur'
Türkiye Enflasyonda OECD’den koptu
'Bir ayda 195 bin 576 kişi daha işsiz kaldı'
İmamoğlu’nun 5’inci X hesabına da erişim engeli
'İran füzelerini S-400 neden vurmadı?'
İBB davasında itirafçının iddiasına Davut Gül'den cevap
Yükleniyor






