802-508-7352
İstanbul’da olası bir 6.0 büyüklüğündeki depremin, zemini kötü olan ilçelerde ciddi hasara yol açabileceği uyarısında bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, özellikle kıyı kesimler ve heyelan riski taşıyan bölgeler için dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Bir televizyon programına konuk olan Üşümezsoy, İstanbul’un zemin açısından en dayanıklı ve en riskli bölgelerini sıraladı.
Üşümezsoy, İstanbul’un jeolojik olarak en sağlam bölgelerinin Aydos, Çamlıca ve Kadıköy’e doğru uzanan kesimler olduğunu belirtti. "Maltepe ve Kartal’ın sırt kesimleri de oldukça sağlamdır" diyen uzman, Bostancı kıyısında ise zayıf zeminler bulunduğunu ancak yukarı kesimlerin daha güvenli olduğunu vurguladı.
Ancak, bu sağlam bölgelerde yapılaşmanın yoğunlaşması nedeniyle yeşil alanların giderek azaldığını ifade etti.
İstanbul’da en riskli bölgelerin Bakırköy’den başlayıp, Zeytinburnu, Ataköy ve Küçükçekmece’ye kadar uzanan kıyı hattı olduğunu vurgulayan Üşümezsoy, bu bölgelerdeki zemin yapısının Marmara Denizi’nin kıyı formasyonuna bağlı olarak zayıf olduğunu ifade etti.
"Buralarda 6.0 büyüklüğünde bir deprem olursa, Silivri ve Kumburgaz'daki yapılar ciddi şekilde etkilenir. Zemin kaymalarına karşı dayanıklı olmayan binalar, aşağı doğru kayabilir." diyen Üşümezsoy, bu bölgelerde heyelan riski nedeniyle bazı binaların temelinin şimdiden boşta kaldığını belirtti.
Bu tür alanlarda güvenliği sağlamak için fore kazık çakılarak güçlendirme çalışmaları yapıldığını ifade eden uzman, ancak büyük bir sarsıntının bu önlemleri yetersiz hale getirebileceği konusunda uyardı.
Uzmanlar, İstanbul’da zemin açısından riskli bölgelerde yapı denetimlerinin artırılması ve depreme dayanıklı şehirleşme politikalarının öncelik haline getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Deprem uzmanlarının uyarıları, İstanbul’un kentsel dönüşüm ve yapı güvenliği konusunda daha etkin adımlar atması gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi.